Med Gehlot på “back end” hade Raghu Sharma i uppdrag att göra Gujarat -undersökningar

0
68

Hälsominister Raghu Sharma (PTI/File)

Fyra år sedan Ashok Gehlot gav saffranpartiet en skrämsel i Gujarat som ansvarig part för staten, hans hälsovårdsminister < starkt> Raghu Sharma har nu överlämnats samma uppgift av partiet som Gujarat går till val 2022.

Flera faktorer spelade in för att Sharma skulle väljas till posten. För det första, till skillnad från 2017, är Gehlot nu chefsminister. Då förde han partiet närmast en seger i Gujarat på decennier.

Som Rajasthan CM kan han inte spela samma roll i Gujarat men hans expertis om staten är oumbärlig. Partikällor sa att Gehlot kommer att spela en viktig roll från “back end” genom Sharma, som inte är helt känd för sin politiska insikt. Så Gehlot kommer att övervaka utvecklingen i Gujarat när Sharma gör benarbetet.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

För det andra delar Sharma en bra ekvation med Gehlot och de två har utmärkt samordning. Det bästa exemplet är Rajasthans hantering av Covid, där staten klarade sig relativt bättre än några av sina grannar. Medan Gehlot ledde framifrån, kompletterade Sharma som hälsominister bra med att följa upp åtgärderna för att bekämpa sjukdomen.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

På lördagen, vid en presskonferens, sa Sharma att han inte har pratat länge med Gehlot på Gujarat men berömt honom för “underbara resultat” och sagt att “om det behövs” tar han lärdomarna av sina erfarenheter.

För det tredje är Sharma Brahmin och med saffranpartiet som spelar identitetspolitik får detta betydelse eftersom kongressen behöver få rätt optik. Efter att ha anlänt till Gujarat på lördagen för sitt föreslagna tredagarsbesök i staten var bland det första Sharma gjorde att be och be vid Bhadrakali-templet i Ahmedabad.

För det fjärde spekulerades det i att Pilot skulle kunna överlämna ansvaret av partihögkommandot. Med att Sharma i stället överlämnas ansvaret, förstärker det Gehlots statur och hjälper honom att konsolidera partienheten i Rajasthan. Det skickar också ett subtilt meddelande att till skillnad från Punjab är partiets höga kommando med CM. Sedan, genom Sharma, och tidigare genom Harish Chaudhary som partiobservatör för Punjab, hoppas kongressen också att höja ledare i Rajasthan förutom Pilot, som för närvarande är bredvid Gehlot i staten.

För det femte har Sharma varit aktiv i politiken sedan sin ungdom och är känd för att vara självklar när det behövs. “Detta kommer att hjälpa honom att få kontakt med ungdomsledare i staten som Hardik Patel och Jignesh Mevani, och han borde inte heller ha problem med att inte tas på allvar av det äldre partiet,” sa en partiledare. På lördagen sa Sharma: “När någon sitter i fängelse vid 17 eller 18 års ålder under studentpolitiken, är den personen inte orolig för ED, IT, fängelse och inte heller för domstolarna.”

Senast är Sharma inte helt ny i Gujarats politik och i valet till församlingen 2002 arbetade han i fyra distrikt nära gränsen till Rajasthan – Mehsana, Banaskantha, Sabarkantha och Patan – som arbetade för partiet i över två dussin församlingsvalkretsar. På lördagen sa han att han också följde med Sunil Dutt i sin 2005 Dandi Yatra när Dutt var yatraordförande.

Sharma blev först ett MLA mellan 2008 och 2013, och sedan en MP från Ajmer 2018 genom en bypoll. Han avgick som MP i december 2018 efter att ha valts till MLA från Kekri i Ajmer. När Sharma fick ansvaret i premiärministerns och inrikesministerns hemstat sa han att ”utmaningen borde vara tuff. Och om du hittar en väg genom den utmaningen, är det med ditt hårda arbete. ” Under sitt tre dagar långa besök, sade Sharma, kommer han att hålla ett-till-ett-möten “med ledare och frontalorganisationer” samt med alla partimedlemmar och distriktspresidenter.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.