Libanon lämnade utan ström när två statliga kraftverk stängde av

0
58

huvudstaden Beirut förblir i mörker under ett strömavbrott när solen går ner, i Libanon. (AP Photo/Hassan Ammar, File)

Libanons två huvudsakliga kraftverk tvingades stängas av efter att bränslet tog slut, sade det statliga elföretaget på lördagen och lämnade det lilla landet utan regeringstillverkad kraft.

Libanon kämpar med en förlamande energikris som blivit värre av sitt beroende av bränsleimport. Oregelbundna strömförsörjningar har satt sjukhus och viktiga tjänster i krisläge. Libaneserna är alltmer beroende av privata operatörer som också kämpar för att säkra leveranser bland en oöverträffad krasch av den nationella valutan.

Bristen på diesel och bränsle, tillsammans med en föråldrad infrastruktur, har förvärrat strömavbrottet som varit en armatur i flera år. Stopp som tidigare varade i tre till sex timmar kunde nu lämna hela områden med högst två timmars statlig makt om dagen.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

På lördagen sa det statliga elföretaget att Zahrani -kraftverket i landets söder tvingades stängas av på grund av bränslebrist; huvudanläggningen i norr stängdes av på torsdagen.

Förklaras | Hur illa är krisen i Libanon?

Electricite De Liban sa att avstängningen minskar den totala strömförsörjningen till under 270 megawatt, vilket innebär en kraftig minskning av nätets stabilitet. Den sa att den skulle nå ut till bränsleanläggningar i landets norr och söder för att se om de kan skaffa tillräckligt med bränsle för att få tillbaka strömmen. Det tillade att en ny transport av bränsle från Irak väntas nästa vecka.

Men företaget, som ansvarar för de flesta av regeringens skulder, är beroende av kredit från landets centralbank, som kämpar med minskande reserver.

Regeringen har gradvis höjt priserna på bränsle och diesel som centralbank skära ned på subventionering av dollar för import, vilket ökar svårigheterna i Libanon, där cirka tre fjärdedelar av befolkningen har störtats i fattigdom under det senaste året.

Med priserna skyhöga och arbetslösheten rekordhög har många familjer avstått från privata generatorer och några timmars statlig makt om dagen är allt de får.

På lördagen stannade distributörer av gasbehållare som används för matlagning och uppvärmning. opererade och sa att subventionerna minskade bland svarta marknaders valutafluktuationer innebar att de sålde med förlust.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Energisektorn har varit en enorm tömning på statskassan i decennier.

The elföretaget har årliga förluster på upp till 1,5 miljarder dollar och har kostat staten mer än 40 miljarder dollar under de senaste decennierna. Energisektorreformer har varit ett viktigt krav från Världsbanken och Internationella valutafonden.

För att lindra krisen har Libanon fått bränsletransport från Iran via Syrien. Irak har också gjort ett bytesavtal med regeringen som har hjälpt Libanons statliga elföretag att hålla sig i drift i flera dagar.

Den nya libanesiska regeringen förhandlar också om elleveranser från Jordanien och naturgas från Egypten, även genom Syrien. Men dessa affärer kommer sannolikt att ta månader.

Libanons elminister Walid Fayad sa till Associated Press att de nya avstängningarna lämnar hans regering i “krishantering i ett par dagar. ” Han sa att regeringen skulle vända sig till militären för att få bränsleleveranser från sina lager “ medan vi väntar på bränslelasten från den irakiska affären och byter. ”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.