Een lichtmeter-app gebruiken om film te maken

0
75
LightField Studios/Shutterstock.com< /figuur>

Het kan intimiderend zijn om een ​​35mm-filmcamera te leren gebruiken. Er is geen scherm om te controleren, dus je hebt een manier nodig om de belichting te meten zonder door frames te branden, zoals je zou doen met een digitale spiegelreflexcamera. Een lichtmeter-app kan de dag redden.

Waarom heb je een lichtmeter nodig?

Als de filmcamera die je hebt opgepakt goed is onderhouden, werkt de interne lichtmeter mogelijk goed. Maar velen van hen verslechteren in de loop van de tijd en geven u een blootstellingswaarde die op zijn minst een beetje afwijkt. Als je het geld hebt, zou je een speciale lichtmeter kunnen kopen.

Of je kunt gewoon je smartphone gebruiken.

Hier zullen we bespreken hoe je een paar populaire lichtmeter-apps met je 35 mm filmcamera (of 120 mm film als je zin hebt). Maar eerst een inleiding over hoe ze werken.

Hoe werken lichtmeter-apps?

Lichtmeter-apps gebruiken de interne lichtmeter van je telefoon om de belichting te meten, net zoals automatisch wanneer je de camera van je telefoon gebruikt om een ​​foto of video te maken. Dat betekent dat hoe goed de app werkt, afhangt van de mogelijkheden van je telefoon. Als de camera niet goed presteert bij weinig licht, kan de app niet nauwkeurig meten bij weinig licht, omdat de sensor niet zo goed werkt als die in een nieuwere telefoon.< /p>

Houd er rekening mee dat, afhankelijk van de lichtsensor en cameramogelijkheden van uw telefoon, sommige functies helemaal niet werken. Sommige apps werken mogelijk beter met uw specifieke telefoon dan andere. We raden u aan meerdere apps te downloaden en te testen om te zien welke het beste voor u werken.

GERELATEERD: De beste Android-cameratelefoons voor 2021: maak de beste foto's< /strong>

Smartphone Light Meter-apps om u te helpen filmen

Of je nu een iPhone- of Android-gebruiker bent, er is altijd een lichtmeter-app voor jou. Sommige zijn in het begin misschien een beetje verwarrend om te lezen, maar ze zijn vrij gemakkelijk onder de knie te krijgen.

Advertentie

Hier zijn er een paar die je vandaag kunt downloaden en uitproberen. Dit is geen volledige lijst, slechts enkele van de meer populaire apps die nu beschikbaar zijn.

myLightMeter Pro (iPhone)/Light Meter (Android)

Je vindt deze app ontwikkeld door David Quiles op iPhone en Android met een iets andere naam maar hetzelfde uiterlijk. Je herkent het aan de ouderwetse interface die is ontworpen om eruit te zien als een vintage filmlichtmeter.

Het uiterlijk van de app is superstijlvol, maar zou je kunnen intimideren als je nog nooit een lichtmeter gebruikt. Je stelt de ISO in van de film die je gebruikt, zeg 400. Vervolgens meet de app de belichting op basis van die filmsnelheid en geeft hij je de sluitertijd en diafragma-instellingen door aan de centrale knop te draaien.

Sluitertijden worden vermeld op de wijzerplaat, die draait om uit te lijnen met verschillende openingen aan de bovenkant van de gebruikersinterface. Beschikbare diafragma's variëren van f1.4 tot f22 en sluitertijden gaan tot 1/8000ste van een seconde. U krijgt ook een aflezing van de belichtingswaarde (EV) in de rechterbenedenhoek van het scherm, waar u zich geen zorgen over hoeft te maken, aangezien u gewoon de instellingen van de meter kunt aansluiten.

Deze app zal niet zomaar een lijst met instellingen uitspugen. Je moet het diafragma in gedachten hebben waarop je wilt fotograferen, het op de meter vinden en zien welke sluitertijd de meter je laat zien om goed te belichten. Als je daar eenmaal aan gewend bent, is Light Meter vrij eenvoudig te gebruiken.

GERELATEERDBelichtingswaarden geven u een beter inzicht in hoe uw camera werkt

U kunt schakelen tussen twee meetmodi: incidenteel en reflecterend. Incidentele meting gebruikt het licht dat op de camera van uw telefoon valt om een ​​belichtingsinstelling te meten. Reflecterende meting maakt gebruik van licht dat door een object wordt gereflecteerd om een ​​belichtingsinstelling te bepalen. Met een kleine zwarte knop in de rechterbovenhoek kun je tussen de twee schakelen, maar de ontwikkelaar raadt het gebruik van reflecterende meting aan.

Advertentie

Zorg ervoor dat de app is ingesteld op reflecterend om een ​​reflectieve belichtingsmeting te doen. Je ziet een stip naast de kleine “r” in de rechterbovenhoek van de meter, en de witte cirkel in het midden van het scherm laat zien waar de camera aan de achterkant van je telefoon op gericht is. Druk op de “meting” knop direct daaronder om een ​​foto te maken en de belichting te meten.

Deze app heeft een paar meer functies dan een typische lichtmeter-app, waaronder meerdere ISO-instellingen, waarschuwing bij weinig licht en meer. Het is betaald, maar zeer betaalbaar voor ongeveer $ 4 voor iPhone en ongeveer $ 2 voor de Android-versie.

Lichtmeter gratis (Android)

Light Meter Free heeft een meer rechtlijnige benadering van zijn weergave en vertelt u belichtingsmetingen in eenvoudige dozen. Deze app heeft ook mogelijkheden voor zowel reflectie als incidentmeting, zolang je een telefoon gebruikt met een camera aan de voor- en achterkant.

Bij testen met stand-alone lichtmeters door de fotosite Photo Workout, hield deze app zijn stand. Als je een fan bent van de zonnige 16-regel, kun je met Light Meter Free die instellingen berekenen, of je kunt gewoon de handmatige rekenmachine gebruiken door je filmsnelheid (ISO) in te voeren.

Deze app is een goede optie als u op zoek bent naar iets eenvoudigs, gemakkelijk te lezen en boordevol functies om mee te nemen met uw film-SLR. Zoals de naam al aangeeft, is deze app gratis te downloaden en te gebruiken, hoewel deze wel advertenties bevat.

Pocket Light Meter (iPhone)

Pocket Light Meter gebruikt gereflecteerd licht om de belichtingsinstellingen te meten. Voor $ 10,99 is het een beetje prijzig, dus misschien wilt u in plaats daarvan voor myLightMeter kiezen. Maar als je ervoor kiest om met deze app te gaan, is hij gemakkelijk te gebruiken en heeft hij verschillende coole functies.

Advertentie

Een ding dat deze app onderscheidt, is een functie waarmee je aantekeningen kunt maken over de afbeelding die je maakt. Lichtwaarden worden weergegeven in Kelvin, wat u kan helpen bij het berekenen van uw witbalans als u besluit deze app te gebruiken terwijl u handmatig fotografeert op een digitale SLR.

Kies Je meter en gaan schieten

Deze apps bewijzen dat het mogelijk is om je telefoon als lichtmeter te gebruiken en goede resultaten te krijgen zonder honderden uit te geven aan een stand-alone lichtmeter. Download er een (of meer) om erachter te komen wat je leuk vindt en wat je enthousiast maakt om te fotograferen. Welke app je ook kiest, het belangrijkste is om er een te kiezen en aan de slag te gaan.

Terwijl je verder gaat, zul je meer ervaren in het bepalen hoe je foto eruit zal zien op basis van de belichting waarden die u instelt. Ondanks de veelvoorkomende grap “blijf kapot, schiet film,” het is mogelijk om een ​​basis in filmfotografie te leggen zonder de bank te breken.

GERELATEERD: Hoe te beginnen met filmfotografie

LEES VOLGENDE

  • › Vimeo-video's downloaden
  • › Albums downloaden van Google Foto's
  • › Hoe mensen op Discord blokkeren of deblokkeren
  • › Een Discord-server verlaten
  • › Telegram-stickers zoeken en beheren op iPhone & Android