Analys: Ses som lyckosam – men Baudin är en chansning

0
126

Tobias Baudin som föreslås bli Socialdemokraternas nya partisekreterare har tidigare visat att han vill ta ”kliv upp”. Det säger SR:s inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg. I egenskap av Kommunals ordförande har han varit väldigt medial och lyckats locka tillbaka medlemmar till förbundet, säger Ramberg. För S är det viktigt att Baudin och den troliga efterträdaren till Löfven, finansminister Magdalena Andersson, kan jobba tillsammans på ett bra sätt. – Det är helt centralt, säger han. SVT:s Mats Knutson säger att Baudin nämnts som en möjlig kandidat på förhand, men att det är något av en ”chansning” tio månader före valet. Baudin saknar helt erfarenhet av partipolitik på riksnivå och har aldrig lett en valrörelse, säger Knutson. Att Baudin föreslås beror troligen på att han anses ha lyckats i Kommunal. – Man vill också ha en annan typ av person. Man vill stärka axeln med fackföreningsrörelsen.