10 jaar iCloud: deze 10 verbeteringen zitten in iCloud in iOS 15

0
144

iCloud in iOS 15

Apple viert vandaag een klein feestje, want iCloud bestaat 10 jaar. Apple’s clouddienst heeft in de afgelopen jaren heel wat veranderingen meegemaakt en in iOS 15 is er meer toegevoegd dan ooit. Hieronder lopen we de belangrijkste iCloud-functies in iOS 15 met je langs. Ook bespreken we welke verbeteringen je Apple ID heeft gekregen, zoals familie toegang geven tot jouw iCloud-gegevens na overlijden. Veel functies die we bespreken gelden zowel voor iOS 15 als voor iPadOS 15. En soms vind je ze ook op de Mac terug in macOS Monterey.

 • 10 jaar iCloud
 • #1 Tijdelijk meer iCloud-opslag
 • #2 Meer extra’s met iCloud+
 • #3 Accountherstel voor je Apple ID
 • #4 Sneller je iCloud Foto’s synchroniseren
 • #5 iCloud Private Relay voor veiliger internetten
 • #6 E-mailadres verbergen
 • #7 Meer camera’s voor HomeKit Secure Video
 • #8 Eigen e-maildomein voor iCloud
 • #9 Digital Legacy als je bent overleden
 • #10 Passkeys in iCloud Sleutelhanger

10 jaar iCloud

Het is het jaar 2011, het jaar dat Steve Jobs nog een paar keer op het podium staat tijdens een werkpauze vanwege zijn ziekte. Na de aankondiging van de iPad 2 in maart, stond hij ook op het WWDC 2011-podium om onder andere de onthulling van iCloud te doen. iCloud ging vervolgens de lucht in op 12 oktober 2011, tegelijkertijd met iOS 5. Maar helaas heeft Steve Jobs die start zelf nooit mee mogen maken: op 5 oktober 2011 overleed hij aan de gevolgen van zijn ziekte. Eerder deze maand stonden we al stil bij 10 jaar zonder Steve Jobs en dat brengt ons naar vandaag, dinsdag 12 oktober 2021, waarop iCloud 10 jaar in de lucht is. In de video zie je hoe Steve Jobs iCloud bespreekt tijdens de WWDC 2011.

Mocht je meer willen lezen over de ontstaansgeschiedenis van iCloud, lees dan ook zeker ons artikel over 5 jaar iCloud, dat we vijf jaar geleden schreven. Want al ver voor iCloud waren er al pogingen voor clouddiensten, die lang niet zo succesvol waren als iCloud.

Inmiddels heeft Apple met iOS 15 de volgende stap gezet met iCloud+ en de vele verbeteringen voor iCloud en je Apple ID. In dit artikel nemen we dit nog verder onder de loep.

#1 Tijdelijk meer iCloud-opslag

In iOS 15 krijg je tijdelijk meer iCloud-opslag als je gaat upgraden naar een nieuw toestel. Het overzetten van data verloopt daardoor ook een stuk sneller en het kost je niks extra. Je kunt de complete inhoud van je oude toestel opslaan in iCloud en daarna overzetten naar je nieuwe iPhone. Zelfs als je maar 5GB gratis opslag hebt. De extra opslag blijft 3 weken geldig. Daarna kun je opnieuw een back-up maken die weer 3 weken geldig blijft.

#2 Meer extra’s met iCloud+

iCloud+ is de nieuwe naam voor de betaalde iCloud-opslag van weleer. Behalve meer opslag krijg je er ook nog wat extra functies bij, namelijk Private Relay (een soort VPN), ‘Verberg mijn e-mail‘ (beide onderdeel van de nieuwe privacyfuncties in iOS 15), meer camera’s voor HomeKit Secure Video en eigen e-maildomeinen in iCloud.

#3 Accountherstel voor je Apple ID
Accountherstel in iOS 15 is een nieuwe functie die in noodgevallen erg van pas kan komen. Hierbij wijs je een vertrouwde persoon aan die namens jou herstelcodes mag ontvangen. Krijg je geen toegang meer tot je Apple ID en iCloud, dan kan Accountherstel helpen. Je vraagt de vriend of het familielid om een code voor jou te maken. Je kunt hiervoor een of meerdere personen aanwijzen, die je kunnen helpen bij het resetten van je wachtwoord en weer toegang krijgen tot je account.

#4 Sneller je iCloud Foto’s synchroniseren

Veel mensen klagen na een iOS-update dat hun toestel zo traag is geworden. Bovendien gaat de batterij snel leeg. Eén van de boosdoeners is dat allerlei data gesynchroniseerd moet worden. Als je overstapt naar een nieuw device zal iCloud Foto’s voortaan sneller synchroniseren, zodat je zonder lange wachttijd weer kunt genieten van je foto’s. Wij merkten dit al tijdens het overstappen naar een iPhone 13.

#5 iCloud Private Relay voor veiliger internetten

In onze uitleg van privacyfuncties in iOS 15 hebben we al uitgelegd hoe Private Relay (Privédoorgifte) werkt. Dit is een soort VPN waarmee je veiliger kunt internetten, zonder dat persoonlijke data te achterhalen valt. Apple gebruikt hiervoor twee servers: eentje voorziet je van een anoniem IP-adres (waaruit nog wel de regio af te leiden is) en de andere zorgt dat je het webadres dat jij wilt bezoeken niet persoonlijk aan jou gekoppeld is.

Private Relay is als een VPN, in de zin dat het je internetverkeer omleidt zodat het onmogelijk te onderscheppen is. Er is echter wel een verschil: bij een VPN weet de aanbieder ook waar je naartoe aan het browsen bent. Apple weet dat niet. Een pluspunt van een gewone VPN is daarentegen dat je zelf je land kunt kiezen, zodat je bijvoorbeeld Netflix-shows uit de VS kunt kijken. Bij Apple kan dat niet. Ook werkt Privédoorgifte vooralsnog alleen in Safari, terwijl een echte VPN voor al je internetverkeer werkt.

#6 E-mailadres verbergen
Je gebruikt je iCloud-mailadres waarschijnlijk voor veel meer dingen, ook nieuwsbrieven en online bestellingen. Wil je dit iets meer beschermen, dan is er ‘E-mailadres verbergen‘, als onderdeel van de privacyfuncties in iOS 15.

Dit is een uitbreiding op Sign in with Apple, waarbij je ook een anoniem e-mailadres kunt gebruiken. Bij deze nieuwe functie kun je echter op elk moment een ‘wegwerp-mailadres’ aanmaken, ook voor sites die geen Sign in with Apple ondersteunen. Je kunt dit e-mailadres op allerlei manieren gebruiken, bijvoorbeeld om tijdelijk met iemand te communiceren zonder dat je je echte e-mailadres wilt prijsgeven. Lees meer over de werking in onze tip over e-mailadressen verbergen.

#7 Meer camera’s voor HomeKit Secure Video
Bij HomeKit Secure Video worden je beelden opgeslagen in iCloud, waar ze versleuteld zijn en niet door de fabrikant van de camera bekeken kunnen worden. Tot nu toe moest je een vrij groot iCloud-abonnement hiervoor afsluiten, maar met de komst van iCloud+ zijn de limieten ruimer geworden.

Je krijgt nu bij 50GB opslag al de mogelijkheid om onbeperkt beelden van één camera op te slaan. Bij 200GB is het voortaan 5 camera’s en bij 2TB een onbeperkt aantal camera’s. Perfect! Je hebt hiervoor uiteraard wel een HomeKit-camera nodig met ondersteuning voor Secure Video.

Zo zit het:

 • 50GB iCloud-account (€0,99 per maand): 10 dagen historie, 1 camera
 • 200GB iCloud-account (€2,99 per maand): 10 dagen historie, 5 camera
 • 2TB iCloud-account (€9,99 per maand): 10 dagen historie, onbeperkt aantal camera’s

#8 Eigen e-maildomeinen
Een handige mogelijkheid in iOS 15 is dat je je eigen e-maildomein met iCloud kunt gebruiken. Voor de duidelijkheid: je kunt geen nieuwe domeinnaam registreren via Apple. Je moet al een domein in handen hebben. Deze kun je dan zo instellen dat iCloud al het verkeer kan regelen. Je doet dit via de webomgeving van iCloud.

#9 Digital Legacy (Digitale Erfenis) als je bent overleden

Mocht je overlijden, dan is het voor familie vaak lastig om toegang te krijgen tot jouw persoonlijke gegevens op iCloud. Vind je het prima als ze na jouw overlijden in de gegevens kunnen kijken, dan kun je gebruik maken van de functie Digital Legacy, oftewel Digital Legacy. Je wijst dan een persoon aan die na overleggen van de overlijdensacte de iCloud-data mag downloaden. Deze persoon krijgt dus geen toegang tot de lokale data op jouw toestel; daarvoor zul je de toegangscode voor je iPhone ergens moeten noteren.

Deze functie zit helaas nog niet in de grote release van iOS 15. Het is vooralsnog onbekend wanneer het beschikbaar zal zijn, maar Apple belooft dat binnenkort beschikbaar komt.

#10 Passkeys in iCloud Sleutelhanger
Passkeys zijn een nieuwe manier om wachtwoorden overbodig te maken. In plaats van een gebruikersnaam met wachtwoord wissel je twee sleutels uit: een publieke en een private.

Het wordt door Apple getest, maar er zijn nog geen apps die dit gebruiken. Het zal best wat tijd kosten voordat wachtwoorden helemaal verbannen zijn. In iOS 15 legt Apple er in ieder geval de basis voor.

Een laatste functie is dat je verbeterde connectiviteit hebt voor 5G. Dit houdt in dat het maken van een backup en het terugzetten ervan voortaan sneller gaat. Ook het streamen van audio en video vanuit apps gaan sneller. Dit is niet meteen een iCloud-functie, maar het zorgt er wel voor dat je iCloud prettiger in gebruik wordt.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. De officiële iOS 15 release is 20 september 2021. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. Ben je er klaar voor? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ.

Revisiegeschiedenis:

 • 2021 – 12 oktober, 09:44: Artikel bijgewerkt voor 10-jarig jubileum van iCloud.