Wat betekent platformonafhankelijk voor gaming en andere apps?

0
62
Vik Kay/Shutterstock.com< /figuur>

Je hebt misschien wel eens gehoord van de termen “platformoverschrijdend” en “cross-play” rondgegooid in de gaming-gemeenschap. Ze verwijzen echt naar functionaliteit die de verschillen tussen alle systemen die je bezit overbrugt: je gameconsoles, computers en mobiele apparaten.

Meer dan één systeem< /h2>

Cross-platform is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een stuk software dat compatibel is met meer dan één systeem. De populaire mediaspeler VLC is bijvoorbeeld compatibel met de drie belangrijkste desktopbesturingssystemen: Microsoft, Mac OS en Linux. Ondersteuning voor meerdere platforms kan ook worden uitgebreid naar mobiele apparaten, met veel apps die beschikbaar zijn in zowel de Apple App Store als de Google Play Store.

Afhankelijk van hoe bepaalde software is gecodeerd, kan het zijn dat de ontwikkelaar opnieuw moet -code en herverpak de software volledig. Sommige frameworks stellen ontwikkelaars in staat om platformonafhankelijke ondersteuning op hun software soepeler in te schakelen.

Er zijn veel redenen om ervoor te zorgen dat u een platformonafhankelijke software gebruikt. Een van de belangrijkste overwegingen bij het gebruik van software is bijvoorbeeld bestandscompatibiliteit. Als u een bestandsindeling gebruikt die slechts op één besturingssysteem beschikbaar is, kunt u overwegen deze te converteren naar een indeling met een lezer die op meerdere systemen werkt.

GERELATEERD: Wat is de Google Play Store?

De opkomst van platformonafhankelijke gaming

Cross-compatibiliteit is een groot onderwerp als het gaat om gaming. In de hitte van de consoleoorlogen van de jaren tachtig tot het begin van de jaren 2010 was compatibiliteit tussen platforms een groot probleem. Grote gamefabrikanten zoals Sony, Microsoft en Nintendo hadden allemaal titels geproduceerd en gefinancierd. Deze games zijn vaak ontwikkeld door hun eigen studio's of met gamestudio's waarmee ze strategische samenwerkingen hadden.

Advertentie

Daarom waren veel spellen “exclusief,” alleen beschikbaar om te kopen en te spelen voor één apparaat. Wanneer consumenten beslissen welke console ze willen kopen, moeten ze overwegen welke games beschikbaar zijn voor specifieke consoles. Halo zou altijd op de Xbox zijn, Uncharted zou op Playstation zijn en Mario zou op Nintendo-consoles zijn.

Hoewel Nintendo over het algemeen vasthoudt aan het aanbieden van exclusieve games, zijn Microsoft en Sony begonnen meer platformonafhankelijke ondersteuning te bieden. Vanwege de opkomst van pc-gaming in het afgelopen decennium, zijn veel grote exclusieve titels begonnen hun weg te vinden naar pc en console. Vanwege het hogere prestatieplafond op desktops, zijn ontwikkelaars ook begonnen hun games te ontwerpen met pc-gamers in gedachten en de prestaties te verlagen wanneer ze overstappen op consoles.

GERELATEERD: PlayStation 5 vs. Xbox Series X: welke moet je kopen?

Cross-play en waarom het belangrijk is

Epic Games

Naast de mogelijkheid om veel verschillende titels met één apparaat te spelen, is een van de grootste overwegingen voor degenen die streven naar compatibiliteit op verschillende platforms, platformonafhankelijk spelen, vaak cross-play genoemd. Dit verwijst naar een functie waarmee mensen die hetzelfde spel met verschillende apparaten spelen, samen kunnen spelen in multiplayer-modi. Mensen die bijvoorbeeld Fortnite op Playstation 5 spelen, kunnen tegen en samen met spelers van gebruikers spelen die een Windows-pc gebruiken.

Omdat games minder exclusief zijn geworden, is de drang naar cross-play de afgelopen jaren toegenomen. Hoewel er nog steeds een aantal belemmeringen zijn, zoals Nintendo, zijn de meeste fabrikanten en game-ontwikkelaars begonnen zich open te stellen voor de implementatie ervan. Mensen in dezelfde vriendengroep die verschillende platforms bezitten, maar toch met elkaar willen spelen, profiteren enorm van games met deze functies.

Cross-play verhoogt ook drastisch de beschikbare gebruikersbasis van een bepaald spel, wat goed is voor zowel spelers als ontwikkelaars. Een actieve, grote community verkort de wachttijden, vergroot het aantal beschikbare vaardigheidsniveaus om mee te spelen en maakt het voor nieuwe spelers aantrekkelijker om met het spel te beginnen.

Advertentie

Hier is een selectie van enkele van de meest bekende titels met ondersteuning voor cross-play, vanaf 2021:

 • Among Us
 • Apex Legends
 • Call of Duty
 • Dood bij daglicht
 • Destiny 2
 • Fortnite
 • Minecraft
 • Rocket League

< h2 role="heading" aria-level="2">De toekomst van platformonafhankelijke & Cross-Play

Als je bedenkt hoeveel de functie de afgelopen jaren zijn weg heeft gevonden naar games, zul je waarschijnlijk meer games zien met platformonafhankelijke ondersteuning. Gamestudio's zijn zich bewust geworden van hoe gunstig cross-play is voor de activiteit van het spelersbestand. Het zou ons niet verbazen als de meeste multiplayer-games in de toekomst cross-play-ondersteuning zullen hebben.

Als je geïnteresseerd bent om meer te weten te komen over cross-platform games die je met je vrienden kunt spelen , lees dan het overzicht van onze favoriete platformonafhankelijke titels.

GERELATEERD: 17 platformonafhankelijke games om met vrienden te spelen

LEES VOLGENDE

 • › Vimeo-video's downloaden
 • › Albums downloaden van Google Foto's
 • › Hoe mensen op Discord blokkeren of deblokkeren
 • › Een Discord-server verlaten
 • › Telegram-stickers zoeken en beheren op iPhone & Android