Regjeringen varsler overføring av dommer Akil Kureshi som Rajasthan HC Chief Justice

0
59

Justice Akil Kureshi (filfoto)

Senteret varslet lørdag overføringen av Justice Akil Kureshi, Chief Justice i Tripura High Court, som var i sentrum av en to -årig dødsfall i Høyesteretts kollegium over utnevnelsen av dommere, som sjefsjef for Rajasthan High Court. Videre ble åtte dommere lørdag forhøyet som hoveddommerne i forskjellige høyesterett.

Indian Express hadde tidligere rapportert at beslutningen om å overføre Justice Kureshi til en “større høyesterett” var en av de flere avgjørelsene kollegiemøtet tok i forrige måned.

Justice Kureshi, hvis høyesterett er Gujarat High Court, var ikke med på listen over ni siste utnevnelser som ble gjort til Høyesterett i august til tross for at han var nr. 2 i All-India-ansiennitetslisten for dommere ved høyesterett. < /p>https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Kollegiets nøling med å anbefale navnet hans hadde ført til et dødsfall uten sidestykke over utnevnelsene, som varte i nesten to år. Tidligere SC -dommer Rohinton Nariman, som var en del av kollegiet, hadde insistert på at dommeren Kureshis navn ble anbefalt før et annet navn ble anbefalt, gikk av med pensjon 12. august. En uke etter at han gikk av, sendte SC -kollegiet 9 navn til regjeringen, som ble akseptert innen to uker .

Justice Kureshi ble utnevnt til øverste dommer i Tripura High Court 16. november 2019 og hans embetsperiode avsluttes 6. mars 2022, hvis den ikke ble hevet til Høyesterett.

Les også | Akil Kureshi: En dommer, nektet

I løpet av sin tid i Høyesterett avsa dommer Kureshi to viktige dommer som var en skam for den daværende Narendra Modi -regjeringen i staten. I 2010 avsatte han en rettsordre og innvilget CBI to dagers varetekt for daværende innenriksminister i Gujarat og nå unionens innenriksminister Amit Shah i Sohrabuddin Sheikh-saken. (I 2014 ble Shah klarert i saken av en spesiell CBI -domstol.)

I 2011 stadfestet en benk ledet av dommer Kureshi daværende Gujarat -guvernør Kamla Beniwal sin beslutning om å utnevne tidligere høyesterettsdommer RA Mehta til statens Lokayukta. Det hadde blitt motarbeidet av CM Modi.

Justice Kureshi var forventet å bli Gujarat Chief Justice da stillingen ble ledig i november 2018, som den høyeste dommeren i retten. Imidlertid ble Justice A S Dave utnevnt til fungerende Chief Justice og Justice Kureshi ble overført til Bombay High Court, hvor han ville bli femte i ansiennitet.

I mellomtiden er dommer Indrajit Mahanty, som leder Rajasthan High Court, blitt postet som sjefsjef for Tripura High Court.

Videre er dommer Mohammed Rafiq, som leder Madhya Pradesh High Court, blitt sendt til Himachal Pradesh High Court. som sin nye sjefsjef.

Rettferdighet Biswanath Somadder som leder Meghalaya High Court er blitt postet som sjefsjef for Sikkim High Court. Justice A K Goswami, som leder Andhra Pradesh High Court, har blitt sendt til å lede Chhattisgarh High Court.

Åtte dommere ble også forhøyet som hoveddommerne i forskjellige høyesterett.

Dommer Rajesh Bindal, fungerende sjefsjef ved Calcutta High Court, ble hevet som sjefsjef for Allahabad High Court. Justice Ranjit V More fra Meghalaya ble gjort til hoveddommer for samme høyesterett, ifølge en liste publisert av justisdepartementet i lovdepartementet.

Fungerende sjefsjef for Karnataka High Court, Justice Satish Chandra Sharma har blitt hevet som sjefsjef for Telangana High Court.

< /p>

Justice Prakash Shrivastava fra Madhya Pradesh High Court har blitt overdommer i Calcutta High Court.

Fungerende sjefsjef for Himachal Pradesh High Court Justice RV Malimath vil nå lede Madhya Pradesh Høyesterett.

Dommer Ritu Raj Awasthi fra Allahabad High Court vil lede Karnataka High Court. På samme måte hadde dommer Arvind Kumar fra Karnataka High Court blitt forhøyet som sjefsjef for Gujarat High Court.

Justice Prashant Kumar Mishra fra Chhattisgarh High Court er blitt sjefsjef for Andhra Pradesh High Court.

(Med innganger fra ENS & amp; PTI)

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste India News.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.