Kina kräver att USA ger detaljer, plats där amerikansk N-sub träffade i SCS; skyller på ”navigationsfrihet”

0
61

Ett filfoto av Seawolf-klassen snabbattacker ubåt USS Connecticut (SS). (AP)

Kina uttryckte allvarlig oro över en amerikansk kärnkraftsbåt som fick skador i det omtvistade Sydkinesiska havet och krävde i fredags Washington att avslöja detaljerna och platsen för olyckan och skyllde på Amerikas frekventa flyg- och marinart i Indo. Pacific för att hävda “ navigationsfriheten ” som “ grundorsaken ” av händelsen.

USS Connecticut träffade ett objekt under vattnet i Sydkinesiska havet (SCS) på lördagen. Elva sjömän ombord på ubåten skadades i olyckan. Inga av skadorna var livshotande, sade ett uttalande från US Pacific Fleet på torsdagen.

Det är oklart vad ubåten i Seawolf-klass kan ha träffat medan den var nedsänkt.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

“ Ubåten förblir i ett säkert och stabilt skick. USS Connecticuts kärnkraftsdrivningsanläggning och utrymmen påverkades inte och förblir fullt fungerande, ” sade US Navy -uttalandet.

På begäran om hans reaktion sa kinesiska utrikesdepartementets talesman Zhao Lijian till en mediebriefing här att “ Kina är allvarligt oroad över händelsen. ”

“ Som den inblandade parten bör USA förtydliga i specifika detaljer vad som hände, inklusive den exakta platsen för incidenten, den amerikanska sidans navigationsavsikt, detaljer om händelsen, föremålet som ubåten träffade, om kollisionen orsakade en nukleär läcka eller skadad lokal marin miljö, etc, ” Zhao sa.

Han påstod att USA länge har gjort problem i Sydkinesiska havet i namnet “ navigationsfrihet &#8221 ;, vilket utgör ett allvarligt hot och stora risker för regionala fred och stabilitet. “ Detta är grundorsaken till denna incident, ” sa han.

USA har periodvis skickat sina sjö- och flygpatruller genom Sydkinesiska havet, utmanat Kinas påståenden om suveränitet över området och även hävdat navigationsfriheten.

Zhao sa att USA medvetet har avsiktligt stannade och dolde detaljerna i händelsen. Det saknar transparens och ansvar, sade han.

Förklaras | Den senaste eskalationen i spänningen mellan Kina och Taiwan

“ Kina och andra länder som omger Sydkinesiska havet kan inte låta bli att fråga vad som verkligen hände och vad USA ’ avsikten är, ” sa han.

Talsmannen använde också tillfället att kritisera AUKUS säkerhetsallians som meddelats av USA, Storbritannien och Australien.

Den trilaterala alliansen – allmänt sett som ett försök att motverka Kinas inflytande i det omtvistade Sydkinesiska havet – tillkännagavs av USA: s president Joe Biden, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans australiensiska motsvarighet Scott Morrison förra månaden.

Zhao påpekade att USA och Storbritannien nyligen beslutade att genomföra atomubåtssamarbete med Australien, en icke-kärnvapenstat, och sprida atomubåtar i Asien och Stillahavsområdet.

“ Detta är bundet att skapa risk för kärnvapenspridning, utlösa ett vapenkapplöpning och undergräva ansträngningar för att upprätta en kärnfri zon i Sydostasien. Oddsen för en kärnvapenincident kommer också att öka dramatiskt.

“ USA bör överge den föråldrade nollsummentaliteten från kalla kriget och smala geopolitiska föreställningar och stoppa sådana felaktiga metoder som undergräver regional fred, stabilitet och utveckling, ” sade det kinesiska utrikesministeriets talesman.

Kina hävdar det mesta av SCS. Filippinerna, Vietnam, Malaysia, Brunei och Taiwan har motkrav på området. Under årens lopp har Kina byggt ett antal militära installationer på de återvunna öarna i SCS och distribuerat en stor flotta av sina marinfartyg och ubåtar.

Vid briefingen bad Kina också USA att bryta försvars- och officiella band med Taiwan samtidigt som han reagerade på rapporter om att amerikanska trupper utbildade taiwanesiska trupper.

Han bad också USA att bryta militära och officiella band med Taiwan, samtidigt som de reagerade på rapporter om att ett litet antal amerikanska specialoperationsstyrkor var utplacerade i Taiwan på rotationsbasis för att träna taiwanesiska styrkor.

Läs också | Amerikanska trupper som roterar till Taiwan för utbildning, säger källor

Rapporter citerade en talesman för Pentagon John Supple som framhöll att USA: s stöd för försvarsförhållandet med Taiwan fortfarande är i linje med det nuvarande hotet från Folkerepubliken Kina. ”

Kina ser Taiwan som en utbrytningsprovins. Det demokratiska Taiwan ser dock sig själv som en suverän stat. Peking har inte uteslutit eventuell våldsanvändning för att uppnå enande med Taiwan.
Principen Ett Kina som betonar att Taiwan är en del av Kina är den politiska grunden för Kina-USA-förbindelser, sade Zhao.

< p>“ USA måste bryta diplomatiska förbindelser med Taiwan och upphäva sitt ömsesidiga försvarsavtal med Taiwan och måste dra sig tillbaka ” från den främmande ön, sa han.

USA bör till fullo erkänna “ mycket känslig natur ” av Taiwan-relaterade frågor och den “ allvarligt skadliga naturen ” relevanta frågor, följ en-Kina-principen och de tre gemensamma Kina-USA-kommunikationerna, och stoppa vapenförsäljning till och militära band med Taiwan för att undvika att allvarligt skada Kina-USA-relationerna och fred och stabilitet över Taiwansundet.

“ Kina kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att försvara sin suveränitet och territoriella integritet, ” Zhao sa.
USA bör bara hålla fast vid åtagandena att upprätthålla kulturella, kommersiella och andra inofficiella relationer med folket i Taiwan, sade han.

Spänningarna blossade upp mellan Kina och Taiwan när kineserna militären flög rekord 150 flygvapenflygplan till Taiwans luftförsvarsidentifieringszon under veckolånga semestrar för att fira Kinas nationaldag den 1 oktober.

Läs också | Taiwan söker internationellt stöd efter kinesiska angrepp

Taiwanfrågan kom fram i onsdagens samtal mellan den kinesiske högsta diplomaten Yang Jiechi och USA: s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i Zürich under vilka de två sidorna har kommit överens om att förbättra ansträngningarna band.

Intensiteten i Kinas flygräder fick USA: s president Joe Biden att påminna sin kinesiska motsvarighet Xi Jinping om att de har gått med på att följa “ Taiwan -avtalet ” under deras telefonsamtal förra månaden.

“ Jag har pratat med Xi om Taiwan. Vi håller med … vi kommer att följa Taiwan -avtalet. Vi gjorde det klart att jag inte tycker att han borde göra något annat än att följa avtalet, ” Biden hade tidigare sagt.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.