Från afghanska bombningar till Nobelpris: 5 utvecklingar över natten från hela världen

0
40

Här är en sammanfattning av de bästa utvecklingen runt om i världen idag.

1. Amerikansk delegation för att träffa talibaner i första högnivådesamtal sedan utträde, säger tjänstemän

Talibanpersonalen står bredvid ett plan på flygplatsen i Kabul, Afghanistan. (filfoto via AP)

Amerikanska tjänstemän kommer att träffa höga talibanister på lördag och söndag för samtal för att underlätta evakueringen av utländska medborgare och riskfyllda afghaner från Afghanistan, sade en amerikansk tjänsteman på fredagen. Fokus för samtalen i Doha, Qatar, skulle hålla Afghanistan ’ s talibanledare för åtaganden att de skulle låta amerikaner och andra utländska medborgare lämna Afghanistan, tillsammans med afghaner som en gång arbetade för den amerikanska militären eller regeringen och andra afghanska allierade , sade tjänstemannen.

Läs också | Nu vid makten siktade talibanerna på afghanska droger underjorden

2. IS -bombplan dödar 46 inne i afghanska moskén, utmanar talibanerna

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

En självmordsbombare från Islamiska staten slog till på en moské fylld med shiitiska muslimska tillbedjare i norra Afghanistan på fredagen och dödade minst 46 människor och skadade dussintals i den senaste säkerhetsutmaningen till talibanerna när de övergår från uppror till styrelse. I sitt ansvarskrav identifierade regionens IS -medlemsförbund bombplanet som en uygermuslim och sa att attacken riktade sig till både shiiter och talibaner för deras påstådda vilja att utvisa uigurer för att möta krav från Kina. Uttalandet bars av den IS-länkade Aamaq-nyhetsbyrån.

3. När Brasilien passerar 600 000 dödsfall i covid-19, ger vacciner hopp om att det värsta är över

Brasilien blev det andra landet i världen som passerade 600 000 dödsfall i covid-19 på fredagen, en mörk milstolpe för en regering som har kritiserats hårt för att hantera utbrottet illa. President Jair Bolsonaro har tagit ilska från hälsoexperter för hans misslyckande med att genomföra åtgärder för att begränsa pandemin. Han har tävlat mot avstängningar, väckt skepsis mot vacciner och vägrar regelbundet att bära en mask offentligt.

Men trots fredagens tragiska märke finns det nu tecken på att infektioner i Brasilien äntligen ebbar ut, eftersom landet ökar vaccinationerna efter en långsam start. Mer än 70% av brasilianerna har fått en första dos, jämfört med 65% i USA, som passerade 600 000 dödsfall i juni.

4. Facebook ber om ursäkt för andra avbrott på en vecka, tjänster säkerhetskopierar

Facebook Inc bad användare om ursäkt för ett två timmars avbrott i sina tjänster på fredagen och skyllde på en annan felaktig konfigurationsändring för sitt andra globala avbrott i veckan. Företaget bekräftade att sociala medier, Instagram, Messenger och Workplace påverkades av det senaste avbrottet. Under avbrottet kunde vissa användare inte ladda sina Instagram -flöden, medan andra inte kunde skicka meddelanden på Facebook Messenger.

“ Uppriktiga ursäkt till alla som inte var & #8217; har inte tillgång till våra produkter under de senaste timmarna, ” sa företaget. “ Vi har åtgärdat problemet och allt borde vara tillbaka till det normala nu. ”

5. Nobels fredspris till oberoende journalister som ställde upp för yttrandefrihet

Maria Ressa och Dmitry Muratov

I en tidsålder präglad av auktoritära regimer runt om i världen, desinformation och hatprat, delades Nobelpriset för fred ut på fredagen till två journalister som har drivit oberoende nyhetsorganisationer i sina länder, ofta hotade av förvar och till och med död. Maria Ressa från Filippinerna och Dmitry Muratov från Ryssland fick priset ”för deras modiga kamp för yttrandefrihet”.

Läs också | Nobels fredspris till oberoende journalister som ställde upp för yttrandefrihet

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.