Förklaras: Hur Jupiter -trojanska asteroider hjälper NASA att lära sig om utvecklingen av solsystemet

0
220

NASA: s Lucy -rymdfarkoster ses vid AstroTech -anläggningen onsdagen den 29 september 2021 i Titusville, Fla. (AP Photo/John Raoux)

NASA ska starta ‘ Lucy ’ nästa vecka, det första uppdraget att utforska Jupiters trojanska asteroider. Dessa asteroider antas vara resterna av det tidiga solsystemet, och att studera dem kommer att hjälpa forskare att förstå dess ursprung och utveckling, och varför det ser ut som det gör.

Det soldrivna uppdraget beräknas vara över 12 år lång, under vilken rymdfarkosten kommer att besöka åtta asteroider som täcker ett avstånd på cirka 6,3 miljarder km för att fördjupa förståelsen för det “ unga solsystemet &#8221 ;.

Uppdraget är uppkallat efter ‘ Lucy ’, en 3,2 miljoner år gammal förfader som tillhörde en art av homininer (som inkluderar människor och deras förfäder).

https: //images.indianexpress. com/2020/08/1×1.png

Rymdfarkostens första möte kommer att vara med en asteroid som ligger i huvudbältet som kan hittas mellan Mars och Jupiter. Denna asteroide heter ‘ Donald Johnson ’ efter paleoantropologen som upptäckte de fossiliserade resterna av ‘ Lucy &#8217 ;.

Best of Explained

Klicka här för mer

När kommer ‘ Lucy &#8217 ; lanseras?

Rymdfarkosten kommer att skjuta upp från Cape Canaveral Space Force Station, Florida på en Atlas V 401-raket under en 21-dagars uppskjutningsperiod som startar den 16 oktober 2021. Därefter kommer rymdfarkosten att flyga av jorden två gånger för att kunna använda planetens gravitationsfält för att hjälpa det på sin resa till asteroiderna.

Vad är syftet med detta uppdrag?

NASA säger att enligt vissa planetbildnings- och utvecklingsmodeller tros trojanska asteroider bildas av samma material som ledde till bildandet av planeter för nästan 4 miljarder år sedan när solsystemet bildades.

Därför är uppdraget utformat för att förstå sammansättningen av de olika asteroider som är en del av de trojanska asteroidesvärmarna, att bestämma materialens massa och densitet och att leta efter och studera satelliter och ringar som kan kretsa kring de trojanska asteroiderna.

Också i Explained | Hur Ryssland slog USA för andra gången i rymden

Var och vad är de trojanska asteroiderna?

Asteroider är indelade i tre kategorier.

Först de som finns i det stora asteroidbältet, mellan Mars och Jupiter. Denna region beräknas innehålla någonstans mellan 1,1-1,9 miljoner asteroider.

Den andra gruppen är trojaner (namnet kommer från grekisk mytologi), som är asteroider som delar en bana med en större planet. NASA rapporterar närvaron av trojaner från Jupiter, Neptunus och Mars. Under 2011 rapporterade de också en trojan från jorden.

Jupiter -asteroiderna finns i vad som kallas “ svärmar ” som leder och följer planeten Jupiter längs dess bana runt solen. ‘ Lucy ’ kommer att nå den första svärmen av dessa asteroider som föregick Jupiter i augusti 2027.

Den tredje klassificeringen av asteroider är under Near-Earth Asteroids (NEA), som har banor som passerar nära jorden. De som korsar jordens bana kallas jordkorsare. Mer än 10 000 sådana asteroider är kända, varav över 1 400 är klassificerade som potentiellt farliga asteroider (PHA).

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste förklarade nyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.