Daily Briefing: Tata Sons vinner bud på förvärv av Air India; Indiska, kinesiska patruller möts i Tawang

0
43

En titt på de bästa nyheterna idag, 9 oktober 2021.

God morgon,

< b> Big Story

Tata Sons kommer att återfå kontrollen över Air India eftersom det tar över 100 procent av regeringens andel i det nationella flygbolaget, vilket markerar slutet på en långvarig kamp för att sälja flygbolaget och det första steget i centrumets megaprivatisering. Det Mumbai-baserade konglomeratet lade ett vinnande bud på Rs 18 000 crore, varav 2700 crs kommer att betalas kontant och resterande 15 300 crs kommer att absorberas från de över 60 000 crores skulden som flygbolaget hade den 31 augusti 2021 .

privatiseringen av Air India är ett budskap från regeringen till marknaderna och globala investerare om att den har den politiska viljan att bita reformkulan. Dess demonstrativa effekt förstärks eftersom Air India alltid var en hård försäljning med tanke på dess kolossala förluster och skuld trots kontinuerlig infusion av medel. Processen var ett arbete på nio månader för tjänstemän i unionens finansdepartement som stötte på flera hinder och var tvungna att kasta den “överkonservatism” som är typisk för byråkrati, säger en tjänsteman som är involverad i processen.

Endast i Express

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Adhir Ranjan Chowdhury, ledaren för kongresspartiet i Lok Sabha och MP från Berhampore i västra Bengal, talar med Indian Express om hur Trinamool -kongressen har spelat andra fiolen genom att undergräva oppositionspartiernas konvergens. ”Mamata Banerjee försöker vända kongressen till kongressen (M) genom att framkalla och locka kongressledare från olika delar av Indien. Hon driver en kil i oppositionskoalitionen, säger han.

Pratap Bhanu Mehta medan han förklarar vad de senaste attackerna mot minoriteter i Kashmir menar, skriver: De riktade terrorattackerna mot minoriteter i Kashmir markerar en farlig men inte helt oväntad vändning. Det är viktigt att vara tydlig med att det rör sig om riktade mord. Sikher och hinduer identifierades och sköts för att de är som de är. Tyngden av det fruktansvärda kumulativa våldet i Kashmir av den indiska staten, eller närvaron av muslimska offer, kan inte vara en ursäkt för att mjukt kämpa med detta faktum. Syftet var ren terror att driva ut och avskräcka minoriteter och utnyttja de kommunala sprickor som utvecklas i Indien.

Från förstasidan

Reserve Bank of India har behållit styrräntor oförändrade för åttonde gången i rad, sänkte inflationsmålet för 2021-22 till 5,3 procent och indikerade att den tillmötesgående politiken var avslappnad när ekonomin visar tecken på att komma fram från konsekvenserna av Covid-19-pandemin. Räntorna i banksystemet förväntas förbli stabila eftersom penningpolitiska kommittén höll reporäntan oförändrad på 4 procent, omvänd reporänta på 3,35 procent och den marginella stående facilitetsräntan och bankräntan på 4,25 procent i bi -månadlig penningpolitisk översyn.

Inför nästa omgång av Corps Commander -nivå -samtal mellan Indien och Kina, som ska äga rum i östra Ladakh, skedde det ett mindre bråk mellan indiska och kinesiska trupper i den östra delen av gränsen mellan Indien och Kina. Källor nämnde att patrullpartier i båda länderna möttes ansikte mot ansikte i Arunachal Pradesh, vilket ledde till en del störningar innan de kopplade ur. Händelsen inträffade förra veckan nära Yangtse i Tawang -sektorn. Källor i försvarsanstalten sa att kineserna hade kommit i “betydande” styrka och möttes ansikte mot ansikte med en indisk patrulleringsenhet.

Måste läsa

< p>Dagar efter att skolans rektor Supinder Kaur och läraren Deepak Chand sköts av misstänkta militanter kämpar deras sörjande familjer fortfarande med att kämpa med deras död. ”Jag kan fortfarande inte tro att detta har hänt … Hon var en pedagog och tog hand om alla våra barn, hjälpte till med handledare och uppmuntrade dem, säger Kasaur, en granne. En släkting till Chand sa, “ Hans enda fel var att han hade åkt dit [Kashmir] för att ge barn till lokala Kashmiris. “

Till skillnad från sin namne är elefanten Rivaldo varken brasiliansk eller fotbollsstjärna. Men den 35-åriga elefanten, känd för sitt ovanliga kamratskap med människor, åtnjuter liknande popularitet och stöd, med en legion av naturvårdare och skogsförvaltare som går ihop för att blockera ett drag för att återföra honom till fångenskap. Madras högsta domstol har redan avvisat ett sådant beslut, men det juridiska bråket pågår fortfarande och kommer att höras nästa gång den 7 december.

”Allt min son gjorde var att älska en tjej från ett annat samhälle. Är det ett brott i det här landet. ” Detta är vad Najeema Shaikh hade att säga efter att hon fick veta att hennes sons mördare hade fångats och gripits. För Shaikh kom gripandena som en liten tröst. Bland de som fångades var föräldrarna till hennes sons hinduiska flickvän och Sri Rama Sene Hindustan -ledaren Pundalika Maharaj, som anställdes för att döda honom.

Mitt i en kraftig ökning av konflikten mellan människor och djur i Mumbai Aarey Colony attackerades 14-åriga Darshan Dravid av en leopard . Medan den unge pojken överlevde attacken lämnades han med kloskador på nacke, käke och huvud. Detta är det åttonde fallet av en leopard som attackerar en boende i området på en månad.

Och slutligen

I en tidsålder präglad av auktoritära regimer runt om i världen, desinformation och hatprat tilldelades Nobelpriset för fred till två journalister som har drivit oberoende nyhetsorganisationer i sina länder, ofta under hot om förvar och till och med död. Maria Ressa från Filippinerna och Dmitry Muratov från Ryssland fick priset ”för deras modiga kamp för yttrandefrihet”.

Delhi Confidential: Järnvägsminister Ashwini Vaishnaws unika arbetsstil har fick honom ryktet att vara en hård arbetsmästare. Förutom att han kallar till möten även över helger, förbereder han inte utarbetade listor med “objekt” för att jaga på så kallade instrumentpaneler. I stället för han en dagbok där han noterar sina instruktioner och håller tjänstemän till svars i efterföljande möten.

Fram till i morgon,
Rahel Philipose och Rounak Bagchi

Express Cartoon av EP Unny.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste live -nyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd