CIA planerade mörda Assange

0
109

Publicerad 11 oktober 2021 kl 17.56

Utrikes. Under Trumps presidentskap övervägde CIA att kidnappa – eller till och med mörda – Wikileaks-grundaren Julian Assange. Det uppger källor nu till Yahoo News.

Gilla artikeln på Facebook

År 2017 gick Julian Assange in på sitt femte år av sin vistelse på Ecuadors ambassad i London.

Den dåvarande CIA-chefen (och sedermera utrikesministern) Mike Pompeo var rasande över att Wikileaks publicerat den så kallade Vault 7-läckan, som avslöjade den amerikanska spionmyndighetens tekniker för elektronisk övervakning och cyberkrigföring.

Pompeo och CIA-ledningen “var helt frikopplade från verkligheten eftersom de var så besvärade av Vault 7. De såg blod”, uppger en tidigare säkerhetspoltiisk medarbetare i Trumpadministrationen till Yahoo.

Enligt Yahoo gick vissa högre tjänstemän inom CIA och administrationen så långt att de började skissa på möjligheter att att kidnappa och döda Assange.

– Det verkade inte finnas några gränser, säger en tidigare högt uppsatt tjänsteman inom kontreterrorism till sajten.

CIA har inte velat kommentera uppgifterna. Barry Pollack, Assanges amerikanska advokat, lämnar följande kommentar till Yahoo:

– Som amerikansk medborgare tycker jag att det är fullkomligt skandalöst att vår regering skulle överväga att kidnappa eller mörda någon utan någon rättsprocess, av den enda skälet att han publicerat sanningsenlig information.

– Min förhoppning och förväntan är att de brittiska domstolarna kommer att ta hänsyn till denna information och att den kommer att ytterligare stärka deras beslut att inte lämna ut Assange till USA, fortsätter Pollack.