Supreme Court Collegium listar 23 för HC -domarposter

0
63

Indiens högsta domstol

Supreme Court Collegium har rekommenderat 23 namn på advokater, domare och ytterligare domare för förhöjning som domare i sex högsta domstolar.

The Collegium, under ledning av överdomare i Indien NV Ramana, slutförde namnen på högsta domstolarna i Madras, Rajasthan, Allahabad, Karnataka, Calcutta och Punjab och Haryana i möten den 6, 7 och 8 oktober.

För Madras högsta domstol godkände den förslaget om förhöjning av advokat J Sathya Narayana Prasad som domare. Fyra förespråkare — Kuldeep Mathur, Maneesh Sharma, Rekha Borana och Sameer Jain — och domare Shubha Mejhta har godkänts för Rajasthan HC.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Collegium rekommenderade även advokat Manu Khare som domare i Allahabad HC och förespråkare Anant Ramanath Hegde, Cheppudira Monnappa Poonacha, Siddaiah Rachaiah och Kannankuzhyil Sreedharan Hemalekha för Karnataka HC.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

För Calcutta beslutade det att upprepa rekommendationen om förhöjning av advokat Sakya Sen som domare. Det rekommenderade också namnet på advokaten Soubhik Mitter.

Kollegiet godkände förslaget att höja ytterligare fem domare — Domarna Suvir Sehgal, Alka Sarin, Jasgurpreet Singh Puri, Ashok Kumar Verma och Sant Parkash — och Meenakshi I. Mehta, Karamjit Singh, Vivek Puri, Archana Puri och Rajesh Bhardwaj som permanenta domare i Punjab och Haryana High Court.

Vid ett evenemang den 2 oktober hade CJI sagt att Collegium rekommenderade namn på 106 domare och nio överdomare “ maj (2021) och framåt ” för High Courts, varav regeringen rensade sju namn på domare och ett på Chief Justice.

Därefter meddelade regeringen den 5 oktober övergången av 15 HC -domare och utsåg den 6 oktober ytterligare 9 domare från de som rekommenderas av Collegium till fem HC: er.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.