Karolinska ska sluta namnge forskare – alla är ju inte PK

0
95

Publicerad 10 oktober 2021 kl 13.56

Inrikes. För att slippa “förknippas” med politiskt inkorrekta inslag i forskare och vetenskapsmäns liv väntas Karolinska institutet, KI, nu helt förbjuda att man namnger rum, byggnader och platser efter personer.

Gilla artikeln på Facebook

För ett år sedan tog KI bort en byst av forskaren Anders Retzius, som stått på området i 160 år. Retzius var i 30 år rektor för KI och en framstående vetenskapsman inom anatomi.

“Retzius må ha varit liberal på sin tid, men han mätte kranier och talade om ‘raser’. Antagligen levde han i villfarelsen att det bara finns två kön. Det skulle inte förvåna om han var emot homoadoptioner också”, konstaterar krönikören Jo0han Hakelius i Expressen.

KI har nu anlitat “etikern” Gert Helgesson som i en delrapport föreslår att KI helt och hållet ska ”avstå” från att namnge byggnader, salar, vägar och annat efter ”enskilda forskare eller andra personer”. De personnamn som redan finns ska tas bort.

Enligt Helgesson leder personnamn till “ett antal svåra avvägningar” om vad som bör hyllas och om de som hittills lyfts bör tas bort. En annan fråga, “Hur ska man se på representation?” – det vill säga exempelvis hur många arabiska och somaliska raketforskare det finns att lyfta fram – är också olöst.

Johan Hakelius tycker dock att etikgruppen som Helgesson har lett har åstadkommit något infantilt och fullfjädrat idiotiskt under sitt långa arbete med de nya råden.

“Det har tagit gruppen ett år att komma fram till dagis-slutsatsen att ingen borde få vara lucia, om inte alla kan vara det”, skriver Hakelius.