Hoe weet u of uw koffiebonen bedorven zijn?

0
79
Aleksandra Suzi/Shutterstock

Koffie bederft? Hoewel koffiebonen misschien niet zo snel bederven als de melk die je in je koffie doet, zijn ze wel houdbaar. Hier leest u hoe u kunt zien of slechte bonen de reden zijn dat uw kopje koffie 's ochtends een beetje niet smaakt.

GERELATEERDHoe lang gaat een gezette pot koffie mee?

We gaan dieper in op het verschil tussen het elke ochtend vers malen van bonen versus het kopen van voorgemalen koffiebonen en laten u zien hoe u koffiebonen bewaart voor eersteklas kwaliteit en versheid.

Het heeft tenslotte niet veel zin om te proberen je koffie warm en vers te houden nadat je hem hebt gezet als je in de eerste plaats begint met cruddy bonen, toch?

< strong class="moka_autotoc_heading">Inhoudsopgave

Gaan koffiebonen slecht?
Hoe lang gaan koffiebonen mee?< br/>Moet ik koffiebonen of gemalen koffie kopen?
Hoe bewaar ik koffiebonen voor maximale versheid
Handige hulpmiddelen om koffie vers en lekker te houden
  Een koffiekluis
/>  Een maalmolen
Moet ik koffiebonen in de vriezer bewaren?

Worden koffiebonen slecht?

Het antwoord is een beetje ingewikkeld, want terwijl koffie “bederft” en een minder dan geweldige smaakervaring bieden, gaat koffie niet slecht op dezelfde manier als ander voedsel. Ja, koffiebonen worden zeker muf en kunnen na verloop van tijd ranzig smaken, maar ze zijn vrijwel altijd veilig in gebruik en brouwen, zolang ze maar op de juiste manier worden bewaard.

De houdbaarheidsdatum die op de zak of plastic bak is gestempeld, geeft aan hoe lang de bonen in topkwaliteit blijven. Als u echter koffiebonen van hoge kwaliteit koopt bij een plaatselijke coffeeshop, kunt u binnen een paar weken al een verschil in smaak ontdekken.

GERELATEERDGaat koffie slecht?

Onthoud; er is een verschil tussen verse smaak en veiligheid. Je koffiebonen gaan een paar weken mee voordat die echt lekkere aromatische smaak vervaagt, maar zolang je bonen op een donkere, koele plaats worden bewaard, kunnen ze maandenlang veilig worden geconsumeerd. Ze zullen gewoon niet zo lekker smaken omdat al die heerlijke aromatische verbindingen die koffie zijn rijke en genuanceerde smaken geven, zijn weggezweefd in de ether.

Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe je kunt zien of je koffie echt “slecht” of niet, aangezien vers gebrande bonen en oude bonen praktisch niet van elkaar te onderscheiden zijn. Vertrouw op je zintuigen. Verse koffiebonen hebben een rijke geur. Afhankelijk van de variëteit en de branding, ruik je allerlei soorten noten zoals de algemene koffiegeur en andere geuren zoals karamel of zelfs licht fruitige ondertonen. Oude koffie heeft een uitgesproken muffe en platte geur die meer ruikt naar de verbrande koolstofkant van de brandvergelijking en minder naar de heerlijke koffiesmaakkant van de dingen.

Je kunt ook zien wanneer je het brouwt. Oude koffie smaakt erg bitter en zuur. Als je een slokje neemt en je onmiddellijke impuls is om de smaak van de koffie te verdoezelen met creamers, suiker of iets anders om de zure bitterheid weg te nemen, dan zijn je bonen ver over hun houdbaarheidsdatum.

< h2 role="heading" aria-level="2">Hoe lang gaan koffiebonen mee?

diego1012/Shutterstock

Ongemalen koffiebonen kunnen enkele maanden meegaan zonder significante achteruitgang van de smaak, omdat de vaste vorm van de boon veel van de vluchtige aromatische verbindingen binnenin vasthoudt en de oliën en dergelijke beschermt tegen oxidatie. Als de koffiebonen echter niet op de juiste manier worden bewaard, zullen de kwaliteit en smaak na verloop van tijd meer en meer afnemen.

Als koffiebonen in contact komen met zuurstof in de lucht, beginnen de delicate aromacomponenten waar we allemaal zo van houden te verslechteren. Oxidatie tast ook de oliën in je koffiebonen aan, waardoor ze bitter en onaangenaam smaken.

Er zijn nog een paar andere redenen waarom je koffiebonen misschien niet zo lang meegaan als je zou willen. Warmte en licht zijn twee andere componenten die de afbraak van die bonen versnellen. Vocht is een andere vijand van koffiebonen en kan je bonen bederven, waardoor ze onveilig worden.

Je zult merken dat we in dit gedeelte uitsluitend hebben gesproken over bonen en niet over voorgemalen koffie. Laten we nu eens kijken naar de verschillen tussen de twee.

Moet ik koffiebonen of gemalen koffie kopen?

JulijaDmitrijeva/Shutterstock.com

Elke koffieliefhebber zal je vertellen dat hele bonen (die je voor gebruik maalt) gekocht bij een coffeeshop of een speciale koffiebrander absoluut de beste keuze is. Als optimale smaak en kwaliteitsversheid hier uw doel op nummer één is, dan is dat helemaal waar. Zodra je koffie maalt, start je een onmiddellijke (en snelle) aftelklok. Hoewel sommige mensen het prima vinden om smaak af te wisselen voor het gemak, is het smaakprofiel tussen hele boon en voorgemalen dag en nacht als het gaat om voorgemalen koffie.

Als je dat hebt gedaan koopt al tientallen jaren voorgemalen koffie, maar bent u op zoek naar de kwaliteit van een kopje dat u in een coffeeshop zou krijgen, dan is uw antwoord de overstap naar hele bonen.

GERELATEERDZiek van slappe koffie? Hier leest u hoe u een heerlijke kop zet

Als u bonen koopt, let dan op verzegelde zakjes met een klein gaatje boven een ronde klep aan de zijkant. Koffiebonen zullen “ontgassen” na het roosteren en dat kleine ventiel zorgt ervoor dat het gas kan ontsnappen zonder de zak onder druk te zetten, terwijl de buitenlucht ook wegblijft van de bonen.

Let ook op de braaddatum. Alles wat ouder is dan een paar weken is al begonnen af ​​te nemen in termen van pieksmaakkracht. In een bind doet het het prima, maar hoe dichter je bij net geroosterd kunt komen, hoe beter je af bent. Als er geen branddatum op een zak staat, overweeg dan om deze over te slaan en te kiezen voor een koffiemerk dat meer informatie geeft.

Hoe koffiebonen te bewaren voor maximale versheid

We hebben allemaal die ene aangewezen ruimte voor koffiebonen of gemalen koffie, en die bevindt zich waarschijnlijk op een handige locatie in de buurt van het koffiezetapparaat. Maar dat is misschien niet de ideale plek om je bonen te bewaren voor maximale smaak. Hier zijn een paar regels die je moet volgen om te voorkomen dat die bonen oud worden.

  • Gebruik een luchtdichte container: Luchtdichte containers zijn de beste keuze omdat ze verzegelen en blijven lucht binnendringt en zorg voor een donkere jerrycan voor je bonen.
  • Vermijd de hitte:Houd je koffie uit de buurt van de oven, broodrooster of elk ander apparaat dat vaak enige vorm van warmte afgeeft. Bewaar koffiebonen op een koele en droge plaats zoals een voorraadkast of kast.
  • Bewaren uit het licht: hoewel die glazen potten er heel mooi uitzien, is het niet goed om direct licht op je bonen te laten vallen. Blootstelling aan licht zal alle lekkere aromatische verbindingen in je koffie afbreken voordat je ervan kunt genieten.
  • Bewaar niet in de koelkast:Hoewel de koelkast vaak wordt aanbevolen om voedsel langer vers te houden, zijn koffiebonen daar niet een van. Als u elke dag koffie in en uit de koelkast zet, condenseert vocht op de bonen en ontstaan ​​er smaak- en veiligheidsproblemen.
  • Bewaar koffie niet in de vriezer: Voor de vriezer gelden dezelfde regels omdat het temperatuurverschil nog hoger is dan bij de koelkast. Er is een uitzondering op deze regel, die we hieronder in detail zullen bespreken.

Wie had gedacht dat er zoveel regels waren om koffie van topkwaliteit te garanderen? Volg deze tips en je hebt de meest verse kop jo die je ooit hebt geproefd.

Handige hulpmiddelen om koffie vers en lekker te houden

Veken

Er zijn twee gadgets die je misschien nog niet bezit, maar als je ze hebt, kun je echt voorkomen dat je bonen kapot gaan muf en verliest snel smaak.

Een koffiekluis

GERELATEERDDe beste koffiezetapparaten voor uw ochtendkoffie

Een manier om de smaak van uw bonen te maximaliseren, is door ze in een luchtdichte verpakking te bewaren, zoals een koffiekluis. De Veken koffiebus is een roestvrijstalen luchtdichte container die je bonen in een afgesloten, donkere omgeving bewaart.

We vinden het geweldig dat deze kluis een datumtracker heeft om ervoor te zorgen dat je koffie altijd uitzonderlijk vers is. De schep is ook een leuke touch en kan rechtstreeks aan de bus worden bevestigd. Het is gestroomlijnd, wordt geleverd in drie maten en zal echt geschikt zijn voor uw koffiesmaakspel.

Veken luchtdichte koffiebus

Een luchtdichte pot is precies wat je nodig hebt om je koffie extra vers te houden.

Amazon

$ 24.99
$ 26.99 Bespaar 7%

Een Burr Grinder

Als u klaar bent om zijn begin je bonen te malen en profiteer van de coffeeshopkwaliteit in je huis, dan is een maalmolen precies wat je nodig hebt.

Wat is een braammolen en waarom zou je er een gebruiken? Je bent waarschijnlijk bekend met mesmolens, de koffiemolens met een plat keukenmachineachtig mes dat rond de bodem van de maalkamer draait. Messenslijpers zijn erg onnauwkeurig en geven zeer inconsistente resultaten. Een maalmolen heeft twee metalen “bramen” of maalvlakken die precies uit elkaar zijn geplaatst om ervoor te zorgen dat uw koffie consistent wordt gemalen tot het gewenste formaat.

De Cuisinart maalmolen is een geweldige betaalbare molen voor mensen die een constante maalkwaliteit willen, maar niet op zoek zijn naar een premium koffiemolen. Het is van hoge kwaliteit genoeg om u goede resultaten te geven, maar het kost geen honderden dollars.

Cuisinart automatische molen

Deze kleine molen is een fantastische waarde in de markt voor goedkope molens.

Amazon

$ 79.99

bewaar ik koffiebonen in de vriezer?

Je hebt waarschijnlijk mensen horen praten over het bewaren van hun koffie in de vriezer om het vers te houden. Dit is een van die situaties waarin, als het correct wordt gedaan, je koffie in feite erg vers blijft. Maar als het verkeerd wordt gedaan, krijg je vieze, oude koffie (en misschien groeit er zelfs schimmel op).

De sleutel? Bewaar koffie alleen in de vriezer als het een diepvriezer is (zoals de kist of de rechtopstaande diepvriezer die u in uw kelder of garage heeft) omdat dergelijke diepvriezers zeer constant erg koud blijven en bewaar alleen verzegelde koffie die u van plan bent in de toekomst te gebruiken .

GERELATEERDBewaar uw bulkaankopen veilig met een vacumeermachine

Als u de koffie vacumeert of verzegelt in een tot de rand gevulde glazen pot, kunt u verse koffiebonen in de vriezer doen en ze blijven lang houdbaar . De sleutel is om ze niet in en uit te halen, maar om ze een keer uit de vriezer te halen en ze te gebruiken alsof je net een verse zak koffie hebt gekocht.

Het constante in- en uitstappen van de vriezer zal ervoor zorgen dat er vocht op de bonen ontstaat, waardoor ze kunnen bederven en groene donsjes kunnen krijgen. Je kunt dus het beste de koffiebonen in de vriezer bewaren totdat je ze gaat gebruiken of ze helemaal niet invriezen.

Een heerlijke kop koffie begint met kwaliteit en verse bonen . Van daaruit is het leuk om te experimenteren met brouwmethoden totdat je er een vindt die je echt leuk vindt. Van koffiezetapparaten van Franse persen tot pour-overs, er zijn zoveel manieren om koffie te bereiden! Begin met verse bonen en uw favoriete methode, vergeet deze tips niet om uw koffie vers en smakelijk te houden als deze eenmaal is gezet!