Estonia-avslöjaren: Sten på botten kan ha orsakat hålet

0
125

Publicerad 10 oktober 2021 kl 14.17

Inrikes. ROV-operatören Linus Andersson, som skötte dykningarna vid Estonia i Henrik Evertssons D-Play-dokumentär “Fyndet som ändrar allt”, tror att berggrunden på Östersjöns botten kan ha orsakat skadorna som han och Evertsson avslöjade att finns i skrovet.

Gilla artikeln på Facebook

Estoniakatastrofen

  • Estonia-utredaren friade regeringen – nu vill han själv gå fri från ansvar
  • Politikerns bilder på Estonias sprängskador – "som smält choklad"
  • "1.200 graders värme" bakom Estonia-skador
  • Staten börjar publicera tidigare mörkade Estonia-bilder på hål under vattenlinjen
  • KD-motion om ny Estonia-utredning

Visa alla

Stenen ska ha tryckt in den del av skrovet som var skadad, anser han. Och att delar av den brustna plåten pekar utåt hävdar han att kan bero på att plåten fastnat och sedan dragits loss från berget när fartyget rört sig ytterligare, skriver SVT.

Några slutsatser är det dock för tidigt att dra, enligt Andersson.

– Jag sträcker mig så långt som att säga att det finns en hög korrelation mellan berggrunden och skadeområdet. Det finns en gammal regel som säger att den förklaring som kräver minst extra förklaringar, brukar vara den mest troliga, säger han till SVT.

Henrik Evertsson som fått pris för avslöjandet, anser att det är för tidigt att säga något om de nya bilderna.

– Det vi visade med serien var att man inte gjorde en fullvärdig undersökning av vraket i den tidigare utredningen. Det är välkommet att man gör det nu. Det viktigaste för mig har varit att vi får mer kunskap och fakta, säger han.

Höstens privata dykundersökning har genomförts med stöd av bland annat den estniska tidningen Postimees, men den har inte varit helt öppen med vilka delar av vraket som undersökts eller vad man har hittat. Eventuellt kommer expeditionen dock att släppa mer material framöver, troligen i Postimees.