Vad är BGP och varför beror Internet på det?

0
72
POP-THAILAND/Shutterstock.com

Facebooks sex timmar långa avbrott den 4 oktober 2021 fick människor att kämpa för att ta reda på vad som hände. En del av svaret ligger i en integrerad del av internet som heter Border Gateway Protocol, eller BGP.

Vad är egentligen BGP egentligen?

< p>Flera mycket lämpliga metaforer har använts i de senaste artiklarna för att förklara BGP. Människor har liknat det med allt från en flygledare till en ständigt utvecklad karta över internet. Det har till och med kallats för internettejp. ” Och de mår bra.

BGP är protokollet som berättar dataförfrågningar vilken väg de behöver ta för att nå servern. Om du till exempel loggar in på Facebook eller öppnar appen för att hämta ditt flöde, är BGP det som leder ditt datapaket längs den snabbaste vägen för att hämta data från dig från Facebooks servrar.

< p>Cloudflare beskriver BGP som “ postens tjänst på internet, ” genom att den väljer den snabbaste och mest effektiva rutten för dina förfrågningar att nå den avsedda servern. BGP tittar på alla tillgängliga vägar som din data kan ta och väljer sedan vad den ser som den bästa.

Ofta kommer det att innebära att din data dirigeras genom de autonoma system som utgör internet som helhet. BGP räknar ut vilka system som pratar med varandra och skickar sedan dina data längs den snabbaste vägen mellan dem så att de kan nå rätt destination.

Annonsering

Fortsätter postkontorets metafor, är varje autonomt system på internet som en gren av postkontoret. Även om din stad kanske har tusentals brevlådor måste varje post fortfarande gå igenom posten innan den levereras.

Exempel på autonoma system på internet inkluderar:

  • En internetleverantör (ISP) som Comcast, AT & amp; T, Verizon, etc.
  • Ett företag som Facebook < /li>
  • Andra stora organisationer som regeringar eller universitet

Mitchell Clark, som skriver för The Verge, liknar BGP med en ständigt uppdaterad karta och autonoma system med öar på den kartan. Eftersom det finns alldeles för många “ öar ” på internet för att bygga broar mellan var och en berättar BGP var broarna redan finns.

Det finns faktiskt två typer av BGP:

  • Extern BGP (eBGP) : Protokollet som används av internet i stort. I vår postkontorsmetafor liknar detta internationell sjöfart.
  • Intern BGP (iBGP) : Ett internt BGP-protokoll som autonoma system kan välja att använda för att dirigera data inom sina egna nätverk. Detta liknar posttjänsterna i olika enskilda länder.

Det är inte nödvändigt att ha iBGP konfigurerat för att få åtkomst till det bredare internetets eBGP, men vissa autonoma system som stora teknikföretag använder iBGP ändå för att dirigera intern trafik.

Hur fungerar BGP och DNS tillsammans?

BGP är det som gör dataredning på internet möjlig, vilket gör det till limet eller bandet — som håller ihop internet. En del av hur BGP fungerar är att det annonserar livskraftiga rutter för data. Om BGP slutar fungera kan dessa rutter inte hittas och försvinna från internet, så data har ingenstans att gå.

Det är en del av det som hände på Facebook. Facebooks infrastrukturordförande Santosh Janardhan uttryckte det så här i sitt blogginlägg och förklarade mekanismen för avbrottet:

“ Ett av de jobb som utförs av våra mindre anläggningar är att svara på DNS ​​-frågor. DNS är internetets adressbok, vilket gör att de enkla webbnamn vi skriver i webbläsare kan översättas till specifika server -IP -adresser. Dessa översättningsfrågor besvaras av våra auktoritativa namnservrar som själva upptar välkända IP -adresser, som i sin tur annonseras för resten av internet via ett annat protokoll som kallas border gateway protocol (BGP). ”

< /blockquote> Annons

Med andra ord fungerar internetets DNS -protokoll (Domain Name System) som en adresslista, och BGP är posttjänsten som tar emot posten till dessa hus. E -post kan inte levereras om du har en adress men ingen vägbeskrivning till huset.

Janardhan fortsätter:

“ … DNS -servrar inaktiverar dessa BGP -annonser om de själva inte kan prata med våra datacenter, eftersom detta är en indikation på en ohälsosam nätverksanslutning. Under det senaste avbrottet togs hela ryggraden ur drift, vilket fick dessa platser att förklara sig ohälsosamma och dra tillbaka dessa BGP -annonser. Slutresultatet var att våra DNS -servrar blev oåtkomliga trots att de fortfarande var i drift. Detta gjorde det omöjligt för resten av internet att hitta våra servrar. ”

Hur BGP kan förstöra Internet

Flera faktorer kan påverka den väg som dina data tar genom internetkartan. Kostnaden kan vara en, eftersom vissa leverantörer tar betalt för åtkomst till sina system. Själva internetets förändrade natur är en annan.

Autonoma system och webbplatser kan flyttas eller tas bort helt från internetkartan. De kan också ändra eller lägga till tjänsteleverantörer — ett exempel kan vara att en högskola byter ISP från Comcast till AT & T. BGP måste regelbundet uppdatera de rutter data kan ta för att se till att de håller sig aktuella och din begäran inte stöter på en återvändsgränd, Wile E. Coyote-stil.

RELATERAD Varför var Facebook nere den 10/4? Var Facebook hackad?

Autonoma system kör hela tiden BGP -uppdateringar utan incidenter. Men när de går fel kan de gå väldigt fel. I sin artikel förklarar Clark att eftersom BGP är utformat för att spridas från system till system snabbt, kan ett fel ha en ringverkan som den vi såg på Facebook.

Fixing the Bugs

Enligt Cloudflare annonserade en dålig BGP -uppdatering 2004 av turkiska ISP TTNet tillfälligt TTNet som den bästa destinationen för all trafik på internet. Det resulterade i anslutningsproblem under en hel dag tills problemet var löst.

Incidenter som dessa pekar på vissa svagheter i BGP, nämligen att de autonoma systemen som utgör internet i stort implicit kommer att lita på vad BGP säger till dem är den bästa vägen för data. Även om det inte händer ofta, har vissa argumenterat för behovet av att göra BGP säkrare. En uppdatering i den omfattningen skulle dock kräva att varje autonomt system på internet uppdateras samtidigt. Det innebär att implementera stora förändringar i protokollet skulle vara utmanande, minst sagt.

BGP är bara en av flera element som får internet att fungera. Att förstå grunden kan hjälpa dig att navigera och förstå avbrott och andra problem i framtiden.

RELATERAT: Hur fungerar Internet?

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Så här beställer du fotoalbum och utskrifter från Google Foto
  • & rsaquo; Hur man laddar ner YouTube -videominiatyrer
  • & rsaquo; Så här placerar du bilder bakom eller framför text i Google Presentationer
  • & rsaquo; Vad är en WYSIWYG -redigerare?
  • & rsaquo; Så här lägger du till en video i en Microsoft PowerPoint -presentation