Vad är nytt i Ubuntu 21.10 'Impish Indri'

0
64
Canonical

Ubuntu 21.10 “ Impish Indri ” är tillgänglig som en beta nu, och den fullständiga versionen sker 14 oktober 2021. Den innehåller GNOME 40, en ny kärna och uppdaterade applikationer. Men med bara nio månaders support, är det värt att uppgradera?

I Spy With My Little “ I ”

Förra gången Ubuntu hade en release med ett kodnamn som började med bokstaven “ I ” var för nästan 13 år sedan när Ubuntu 8.10 “ Intrepid Ibex ” tog till sina hovar. En av de mest framträdande prestationerna var “ genomgripande internetåtkomst ” och möjligheten att ansluta till internet från stationär eller bärbar dator, “ … var du än befinner dig. ”

RELATED Vad är nytt i GNOME 40?

Hösten 2021s erbjudande är Impish Indri som utan tvångsalliterering är en busig lemur. Den största oturen som Indri har gjort är övergången till att använda GNOME 40. GNOME 40 ändrar layouten och arbetsflödet för några kärnelement i skrivbordsupplevelsen. Men Ubuntu skulle inte vara Ubuntu om det inte gjorde saker lite annorlunda.

Canonical har valt att modifiera GNOME 40 så att övergången blir mindre påverkande än i andra Linux -distributioner. Den urvattnade GNOME 40-upplevelsen ger upphov till några nyfikna sammansättningar av stationära komponenter. Canonical hoppas att detta inte kommer att störa Ubuntu -trognas led och att de föredrar hybridbordet som används 21.10.

21.10 är en tillfällig version. Det kommer att få stöd och patchar tills det går ut i juli 2022. Nästa Ubuntu långsiktiga supportrelease (LTS) är bara runt hörnet, planerat till april 2022. Så att du kan bestämma om det är mer meningsfullt för du väntar på nästa LTS -version, eller om du kommer att dra nytta av att uppgradera nu, här är vad som är nytt i Ubuntu 21.10.

Observera: En av de dagliga versionerna av Ubuntu 21.10 för utgivningen användes för att undersöka den här artikeln. Det ska inte finnas några väsentliga skillnader mellan de dagliga byggnaderna i oktober och den slutliga utgåvan — om inte något visar sig att de beter sig riktigt illa och dras i sista minuten.

Uppdaterad installation

Det finns en ny installatör skriven i Flutter, Googles plattformsoberoende utvecklingsverktygssats. Installatören har ett friskt och modernt utseende.

Annonsering

Det ser ut som att det tog några av dess visuella signaler från Canonical -webbplatsen. Det ser inhemskt ut för Ubuntu och en del av den kanoniska familjen, vilket är ett snyggt trick att dra av. En skillnad är temavalsidan.

Det låter dig välja ett ljust eller mörkt tema. Det vanliga Ubuntu -temat hade ett blandat utseende, med ett mörkt fönstertitelfält även i det ljusa temat. Denna version av Yaru har tagits bort. Det ljusa temat — den nya standard — kallas “ Yaru ” och det mörka temat är “ Yaru Dark. ” Det finns inget separat “ Yaru Light ” tema.

Märkligt nog, även med det ljusa temat som valts, i vår förhandsversion hade terminalfönstret fortfarande den förmodligen avskaffade mörka titelfältet.

Under användning fungerar det nya installationsprogrammet ungefär som det gamla installationsprogrammet tills du når filens kopierings- och installationsfas av processen. Tidigare såg du höjdpunkter om byggnaden du installerade. Det gav dig något att titta på medan installationen slutfördes. På denna förhandsversion kommer du att se en snurrhjulsikon och inget annat. Under en lång tid. Det var svårt för oss att avgöra om installationen hade kraschat. Kanske kommer detta att förbättras med lanseringstiden.

När installationen är klar kan du starta upp i Ubuntu eller stänga av ditt system. Förmodligen kommer bilden av Lucid Lynx 10.04 -skrivbordet att ersättas av en som visar Impish Indri -maskoten.

GNOME 40

På andra Linux-distributioner som använder GNOME 40, loggar du in i aktivitetsvyn. Canonical har justerat GNOME 40 så att du ser ditt vanliga skrivbord när du loggar in, precis som tidigare versioner av Ubuntu.

Annonsering

Klicka på “ Aktiviteter ” i GNOME -panelen, tryck på Super -knappen eller tryck på Super+Alt+Pil upp öppnar aktivitetsvyn. Detta visar dina öppna program ordnade över dina arbetsytor.

Använda rullningshjulet på musen eller “ PgUp ” och “ PgDn ” nycklar skjuter dina arbetsytor horisontellt så att du kan visa den du vill se.

Miniatyrbilder av dina arbetsytor visas högst upp i aktivitetsvyn. Dessa är interaktiva. Du kan klicka på ett program i en miniatyrbild och dra det till en annan arbetsyta.

Om du klickar på ett program stängs aktivitetsvyn och gör programmet till det aktuella, fokuserade programmet. Du kan också stänga aktivitetsvyn med Esc eller Super+Alt+nedåtpilen. Att behålla Ubuntu -dockan som en vertikal docka på vänster sida av skärmen gillar inte riktigt med det nya horisontella arbetsflödet i GNOME 40.

Klicka på “ Visa applikationer ” ikonen längst ner på dockan öppnar programvyn.

Annons < br>

I GNOME 40 rör sig detta också horisontellt, så att tjuvjakta fastigheter från skrivbordet från skrivbordets vänstra kant gör inte mycket mening. Att placera dockan längst ner på skärmen — standardpositionen i vanilj GNOME 40 — är mindre påträngande.

Dockan har en ny avgränsare mellan fästa och körande program och en permanent papperskorgsikon.

Laptopanvändare får några nya pekplatta-gester, till exempel ett trefinger uppåt eller nedåt för att öppna eller stänga aktivitetsvyn.

Nautilus, filbläddraren, har fått förmåga att hantera lösenordsskyddade ZIP-filer och komplettering av flikar i Nautilus adressfält.

RELATED: Vad är nytt i GNOME 40?

Uppgraderade programpaket

Det finns en massa uppdaterad programvara, förstås. Versionerna av vissa nyckelpaket är:

 • Firefox : 92
 • Thunderbird : 91.12
 • < li> LibreOffice : 7.2.1.2

 • Nautilus (filer) : 40.2
 • GCC : 11.2.0
 • OpenSSL : 1.1.1l

Kernel 5.13

Kernel 5.13 var en betydande version, en av de största i 5.x -serien hittills, med över 16 000 kodåtaganden från över 2 000 programmerare. Allt detta arbete innebär nya funktioner, uppdaterade drivrutiner och förbättrat maskinvarustöd. Några av höjdpunkterna inkluderar:

 • Lenovos Thinkpad X1 Tablet Tunn tangentbord
 • Apples Magic Mouse 2
 • Apple &# 8217; s M1 -processor
 • Amazonas Luna -spelkontroll
 • AMD Radeons Aldebaran -GPU: er
 • FreeSync HDMI -stöd för AMD -GPU: er
 • Hårdvaruövervakning för NZXT Kraken -vätskekylare
 • Stöd för krympande XFS -filsystem

Ska du uppgradera?

Om du har undrat om du borde ta Ubuntu för en snurr, det här är en lika bra start som alla andra.

Annonsering

Om du är en befintlig användare och någon av maskinvarustödet eller säkerhetsfunktionerna i kärnan kommer att ha en positiv inverkan på ditt specifika användningsfall, fortsätt sedan och uppdatera. Om du inte har ett problem som kommer att lösas genom att uppgradera, är det svårt att motivera ansträngningen och risken för en uppgradering. Visst, det finns inget här för att tvinga en ivrig LTS -användare att lämna den fristaden och flytta till 21.10.

För icke-LTS-hängivna finns det naturligtvis något att säga för att uppgradera ändå och få den uppdaterade programvaran och de många små korrigeringar och tweaks bakom kulisserna som varje ny version ger.

< p> Men den sista interimsbyggnaden innan en LTS -byggnad kommer alltid att befinna sig på en tuff plats. För att locka människor att uppgradera nu istället för att vänta på nästa build — med den attraktiva utsikten att långsiktigt stöd — den interimistiska byggnaden har att erbjuda något speciellt. Och även om det kommer med många fina detaljer, utgör Ubuntu 21.10 inte riktigt en övertygande helhet.

Om du fortfarande är intresserad kan du ladda ner Impish Idri från släppsidan och installera den på vilken stationär dator eller bärbar dator som helst.

RELATERAT: Så här installerar du Linux

LÄS NÄSTA

  < li> & rsaquo; De bästa iPad mini -fodralen från 2021
 • & rsaquo; Hur man gör en e -bok till en ljudbok
 • & rsaquo; Vad är BGP och varför beror Internet på det?
 • & rsaquo; Så här flyttar du Windows 11: s aktivitetsfält högst upp på skärmen
 • & rsaquo; Så här aktiverar du mörkt läge på Google Sök