Vad är Dithering i datorgrafik?

0
44
PixelChoice/Shutterstock.com

Du kanske har stött på ordet “ dithering ” när du använder ett grafik- eller bildredigeringsverktyg. Trots det roliga namnet spelar dithering en viktig roll för att se till att bilderna visas korrekt på skärmen och för att utforma retrospelkonst.

Hur Dithering fungerar i datorgrafik

Dithering är en term som används för att beskriva den strategiska tillämpningen av brus på en bild. Det har traditionellt använts för att förbättra utseendet på bilder där utmatningen är begränsad till ett visst färgintervall.

Till exempel är en 1-bitars bild svartvit och kan bara använda en palett med två färger: svart och vitt. Dithering kan användas för att skapa utseende av flera nyanser genom att variera avståndet mellan prickarna. Du kanske uppfattar flera grå nyanser i bilden nedan, men de enda färgerna är svartvita:

Tim Brookes

Denna form av raseri har sina rötter i det tryckta mediet, särskilt tidningar och tidiga serietidningar. Eftersom utgivare begränsades av antalet färger de kunde skriva ut, användes dithering för att utöka det uppfattade intervallet, lägga till textur i en bild och producera snyggare serier och fotografier.

När skrivare blev mer sofistikerade blev dithering ett kraftfullare verktyg. Med fler färger att arbeta med blev reproducering av fullfärgsfotografier mer vanligt. Än idag använder vissa papper fortfarande dithering i utskriftsprocessen, ett fenomen som du tydligt kan se om du kommer tillräckligt nära.

Dithering Sparar diskutrymme, undviker bandning

Med tillkomsten av world wide web blev dithering ett värdefullt verktyg för att minska filstorleken. I början av webben gjorde uppringningshastigheter dataöverföring till en smärtsam affär. Eftersom ett foto kan ha tusentals eller miljontals färger, kan begränsa vilka färger som kan visas dramatiskt minska filstorleken.

Annons

Genom att kombinera tillgängliga färger i ett begränsat färgutrymme kan dithering på ett övertygande sätt återge en detaljerad bild på en bråkdel av filstorleken. Bilden nedan innehåller bara 256 färger, med rynkningsmönstret synligt i den förstorade delen av bilden:

Tim Brookes

< p> Animerade GIF -filer berodde på att man skulle minska filstorleken. En animerad GIF är faktiskt många bilder (ramar) i en behållare, som visas efter varandra. Dithering kan användas för att minska vikten av dessa ramar, även om bildkvaliteten tar en träff.

Dithering används också för att undvika färgband som orsakas av en restriktiv färgpalett. Till exempel, om din himmel har 16 nyanser av blått men din palett bara kan visa 2, blir det ett hårt “ band ” färg när en nyans flyttas till nästa. Dithering kan användas för att skapa gradienter genom att variera avståndet mellan dessa nyanser, som du kan se nedan:

PixelChoice/Shutterstock.com

Det finns många olika algoritmer som används för att rubba bilder, med den mest populära är Floyd-Steinberg-algoritmen. Du kan ladda upp dina egna bilder och experimentera med begränsade färger, olika algoritmer och se hur dithering fungerar för dig själv med hjälp av Dither it! webbapplikation.

Dithering som ett stilistiskt val

Medan moderna internetanslutningar har minskat behovet av tekniker som dithering, är utseendet ofta önskat för sin retroestetik. Anmärkningsvärda exempel på vad som har blivit känt som “ Dither-punk ” inkludera Return of the Obra Dinn and Rogue Invader.

Om du &# 8217; åter dras till retroutseendet på dessa spel, att lära sig att njuta av retrospel med emulatorer samt det lagliga minfältet som följer med tidsfördriv är ett bra ställe att börja.

RELATERAT: < /strong> Så här konfigurerar du RetroArch, den ultimata allt-i-ett-retrospelemulatorn

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; De bästa iPad mini -fodralen från 2021
  • & rsaquo; Hur man gör en e -bok till en ljudbok
  • & rsaquo; Vad är BGP och varför beror Internet på det?
  • & rsaquo; Så här flyttar du Windows 11: s aktivitetsfält högst upp på skärmen
  • & rsaquo; Så här aktiverar du mörkt läge på Google Sök