Pandora Papers: När katolsk ordning bekämpade påståenden om sexuella övergrepp, hällde hemliga förtroenden som ägnades åt det miljoner i amerikanska hyresfastigheter

0
53

Pandora Papers avslöjar hur utländska politiska och företagsledare eller deras familjemedlemmar flyttade pengar och andra tillgångar från sedan tidigare etablerade skatteparadis till amerikanska förtroendeföretag.

I januari bad Carlos Lomena, en lastbilschaufför i förorten Miami som förlorade sitt jobb under coronaviruspandemin, en domare att stoppa sin hyresvärd från att vräka honom.

37-åriga Lomena hoppades få en rättvis skaka i rätten. Han hade emigrerat från Venezuela efter gymnasiet med en känsla av att USA hade ett mer rättvist rättssystem.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

I ett brev till Florida -domaren pekade han på en ny förlängning av det rikstäckande moratoriet för vräkningar under coronavirusutbrottet och bad om mer tid att betala sin förfallna hyra.

”Jag har ingenstans att gå”, skrev Lomena, ”inte heller pengar att flytta till en ny lägenhet.”

Hans hyresvärd – ett holdingbolag bildat av fastighetsföretag i Miami och Iowa – blev inte rörd av hans grunder; det hade investerare att tillfredsställa. Företaget pressade domstolen att vräka honom och i början av februari slog domaren fast att Lomena inte hade lämnat in rätt blankett för att förhindra hans vräkning. Inom några dagar, under pandemins höjdpunkt, lade Broward County Sheriff's Office upp ett stort meddelande med djärva röda bokstäver på sin dörr och beordrade Lomena att lämna sitt hem inom 24 timmar eller gripas för intrång.

Lomena isn är inte ensam.

Hyresgäster över hela landet har mött aggressiv taktik – inklusive avhysningar under pandemin – från ett växande antal massiva företagshyresvärdar som drar pengar från rika investerare runt om i världen.

🗞️ Läs den bästa undersökande journalistiken i Indien. Prenumerera på Indian Express e-Paper här.
En mängd läckta dokument som granskats av International Consortium of Investigative Journalists och 150 mediepartners ger en oöverträffad bild av globala finansmanövrer som gör hyresbetalningar till stora vinster som ofta döljs på konton som ägs av skalföretag som kontrolleras av anonyma investerare.

Investerarna som avslöjades i de läckta dokumenten inkluderar offshore -trust som innehar hundratals miljoner dollar för Kristi legion, en rik romersk katolsk ordning som skändas av en internationell pedofili -skandal.

De konfidentiella uppgifterna visar att fonderna blev en hemlig partner i ägarstrukturen i Lomenas lägenhetskomplex, och samarbetade med hyresvärden för att investera 2 miljoner dollar i komplexet 2015. Fonderna investerade ytterligare miljoner i andra blygsamma bostadshus i Florida, Texas, Iowa , Indiana och Illinois.

Strax efter att Vatikanen tillkännagav 2010 att det skulle ta driften av den oroliga ordningen och inleda en ny utredning, började högprofilerade Legion of Christ-operatörer tyst inrätta en av en trio av Nya Zeelands trusts som är utformade för att hålla pengar till legionen, enligt läckta poster.

Lägenhetskomplexet i Plantation, Florida, hade en attraktiv fasad, men visade synliga tecken på vattenskador och ett gammalt avhysningsmeddelande. Bild: (ICIJ/Spencer Woodman)

Två av dessa truster, som bildades strax efter, flyttade i hemlighet miljontals dollar runt om i världen. Detta inkluderade mer än 14 miljoner dollar som gick till investeringar i lägenhetskomplex som Pensam Capital, företaget som ägde Lomenas byggnad, förvärvade över hela USA. I kommentarer till ICIJ sa Pensam att den inte har fått information som tyder på att den har fått investeringar från legionen.

Dessa två förtroenden skulle komma att inneha nästan 300 miljoner dollar i tillgångar som ägnas åt Kristi legion, enligt läckta uppgifter, vid en tidpunkt då offer för sexuella övergrepp av sina präster sökte ekonomisk kompensation från ordern genom stämningar och genom en kommission som övervakades av Vatikanen.

Som svar på frågor om huruvida legionen avslöjade förtroenden för Vatikanen, sade ordern till ICIJ att ”religiösa institut inte har en skyldighet att skicka detaljerad information till Vatikanen angående deras interna ekonomiska beslut. eller organisation. ”

I uttalanden till ICIJ erkände legionen att den hade inrättat ett av de tre trusten, men tog avstånd från de andra två, som innehade majoriteten av de medel som var avsedda för legionen. Legionen sa att den inte hade någon kunskap om de två andra trustens verksamhet. De två fonderna finansierades av scions från en framstående industriell familj i Mexiko, inklusive fader Luis Garza Medina, en av legionens ledare. En talesman som svarade på ICIJ: s frågor till fader Garza sa att Garza inte har kontroll över förtroenden.

En granskning av läckta dokument från ICIJ visar djupa kopplingar till legionen i alla tre trusts, som delar samma adress i Nya Zeeland och har samma förvaltare som hanterar dem.

& nbsp;

The talesman för Garza sa att de hemliga förtroenden var strikt välgörande och ägnade sig åt stöd från äldre präster och andra katolska orsaker, och att förtroende endast har gjort välgörande utdelningar.

De läckta dokumenten är en del av Pandora Papers, de miljontals hemliga filer som är kärnan i en global utredning av ICIJ och dess mediepartners, inklusive BBC, Washington Post, L'Espresso i Italien, El Pais i Spanien och mexikanen publikationer Quinto Elemento Lab och Proceso. Registren som involverar Legion of Christ kommer från Asiaciti Trust, en Singapore-baserad leverantör av företagstjänster som hjälpte till att administrera Nya Zeelands trusts.

Trove innehåller stora mängder data om olika rika investerare som använde offshore-enheter för att kanalisera pengar till fastigheter.

De är en del av en växande klass av internationella investerare i fastighetsföretag som ofta använder hårdbollstaktik för att maximera avkastningen från fastigheter som innehas av låg- och medelinkomsttagare.

Dussintals nuvarande och tidigare hyresgäster i Pensamägda byggnader som intervjuades för denna artikel beskrev problem med deras enheter, inklusive översvämningar, mögel eller mögel, trasiga apparater och farliga hissar. Pensam samarbetar rutinmässigt med Iowa-baserade BH Management Services, som tar på sig den dagliga administrationen av sina byggnader.

En granskning av mer än 100 rättsfall i Florida visade att fastighetsförvaltarna tillförde branta straff för sena hyresbetalningar och drev snabba avhysningar av hyresgäster som inte kunde betala sin hyra. Hyresgästerna sa att kundservice var svår att nå och avhysningsmeddelanden verkade vara ett verktyg för att hantera hyresgäster. I ett uttalande sa BH Management att det samordnar hyresuppbörden “under strikt efterlevnad av hyresavtal och lagen, inklusive CDC -ordern om vräkning.”

Den höga avkastningen som finansiella företag lovar sina rika investerare leder oundvikligen till sårbara hyresgäster pressas, enligt Jim Baker, verkställande direktör för Private Equity Stakeholder Project, en ideell organisation som övervakar private equity -företag och andra stora investerare.

”Det här är problemet med växande global förmögenhetsskillnad. kristalliserade i en bransch, säger Baker.

År 2013 vräkte Pensam och BH Management Collette Northrop och hennes barn från en lägenhet i Dunedin, Florida, efter att familjen missade 895 dollar, enligt domstolsregister. Bara månader innan hade de förtroende som innehade pengar till Kristi legion i hemlighet investerat minst 1 miljon dollar till Pensams köp av lägenhetskomplexet. Northrop sa att familjen flyttade in på ett motell och att hennes barn bytte till en ny mellanstadie. “Vi var hemlösa vid den tidpunkten”, sa Northrop. ”Barnen frågade:” Hur ska vi berätta för människor att vi bor på ett hotell? ”Det hela är förödande för en familj.”

'Kristi miljonärer'

År 1941 grundade en karismatisk mexikansk präst vid namn Marcial Maciel Kristi legion, en katolsk ordning som skulle bli känd för sitt intensiva fokus på att uppvakta rika beskyddare. Vissa skulle komma att kalla Maciels order “los millonarios de Cristo” – “Kristi miljonärer.”

Under sex decennier växte en personlighetskult upp runt gruppens grundare. Medlemmar i legionen fick lära sig att Maciel var en ”levande helgon”. Hans skapelse växte och blev en global kraft när det odlade band till Vatikanens tjänstemän, mycket rika katoliker och konservativa republikanska armaturer i USA, till exempel Domino's Pizza -grundare Tom Monaghan, tidigare Florida -regeringen Jeb Bush och tidigare senator Rick Santorum i Pennsylvania. < /p>

Maciel blev “den moderna kyrkans största insamlare”-och “dess största kriminella”, enligt Jason Berry, en undersökande reporter som fördjupade sig djupt i legionen och dess ledare.

I början av 1997, Berry och en reporter på Hartford Courant skrev en framsidesberättelse som avslöjade Maciels decennier av sexuell predation och rapporterade att nio män hade kommit fram för att anklaga honom för att ha sexuellt missbrukat dem när de var pojkar eller unga män som utbildade sig till präster.

Innan berättelsen publicerades rapporterade Berry senare, en av Maciels förtrogna, pastor Luis Garza, ”reste till legionhus i flera länder för att varna för den kommande artikeln och hävdade att den skulle vara baserad på lögner och säga till legionärer … att inte läsa rapporten om de skulle se en kopia. ”

År 2006, efter att ha plågats i flera år av anklagelser mot legionens grundare, undersökte Vatikanen nästan 100 övergrepp mot anklagelser mot Maciel och avlägsnade honom från ministeriet med en order om att han anta ett ”liv i bön och bot.”

När Macial dog 2008 dog inte skandalen med honom. Uppenbarelser om att han hade fått flera barn med olika kvinnor väckte mer negativ uppmärksamhet åt Kristi legion. Legionen betraktades alltmer som en skyldighet för Vatikanen.

Mitt i den fortsatta granskningen gick mycket av orderns ledning till Garza, känd som arkitekt för dess komplexa ekonomi. Garza kom från familjen som har kontrollerat Mexikos Alfa -konglomerat i decennier. Garza gick med i legionen efter examen från Stanford University, och han steg snabbt genom att bli en av Maciels mest betrodda löjtnanter.

Den 1 maj 2010 meddelade Vatikanen att det skulle ta kontroll över legionen, kyrkans mest dramatiska aktion mot en katolsk ordning under den globala övergreppsskandalen. Vatikanen skulle undersöka legionens ekonomi och eventuella sexbrott och inrätta en kommission för att kompensera sina offer.

Månaden efter lämnade en av Maciels söner en högprofilerad stämning mot legionen, som påstod att ordern hade medvetet tillät Maciel att misshandla honom och andra barn.

I juli 2010-två dagar innan den av Vatikanen utsedda tjänstemannen tog över styret att reformera legionen-hjälpte Luis Garza tyst till att upprätta det första av de tre hemliga förtroenden i Nya Zeeland som skulle hålla pengar till legionen.

Vatikanen svarade inte direkt på frågor om trusterna, men sa att dess strävan att reformera legionen mest var inriktad på frågor kring dess grundare och dess struktur.

Under sin undersökning verkade Vatikanen verka på tron ​​att legionen hade låga pengar. Vatikanmästaren över legionen, kardinal Valasio De Paolis, skrev i september 2011 att legionens ekonomiska situation var “allvarlig och utmanande” och att vissa offer bad om “enorma summor som legionen absolut inte har råd med”, enligt en bok från 2014 av italiensk journalist Gianluigi Nuzzi baserat på läckta sexuella övergrepp från Vatikanen.

Vid den tidpunkt då fonderna bildades var Nya Zeeland ett populärt resmål för människor som försöker gömma pengar offshore med hjälp av trusts. De fonder som innehar pengar till legionen hade fyra schweiziska bankkonton, inklusive ett på en Genèvebaserad bank, Lombard Odier, som det amerikanska justitiedepartementet senare fann hade hjälpt amerikanska kunder att dölja tillgångar från amerikanska skattemyndigheter.

Garzas syster, Roberta Garza, som lämnade legionens lekfilial efter gymnasiet, berättade för ICIJ att legionen historiskt använde offshore-strukturer för att avleda religiösa och välgörande pengar till mer självbetjäningsändamål, inklusive Maciels påkostade livsstil, hans hemliga barn och hans drogvanor . “Mycket av deras pengar hölls utanför legionen av deras finansiärer, av personer med fullmakt som är helt trogna legionen,” sa Roberta Garza. “Så du kommer aldrig hitta det.”

“Vi är inte medvetna om vilka grunder Roberta Garza gör sina påståenden”, sade fader Aaron Smith, en talesman för legionen som svar. ”Vi har inte hittat några bevis på att man använder offshore -strukturer för att avleda religiösa och välgörande pengar från församlingen för att finansiera det vi vet om Maciels dubbelliv.”

När Nya Zeelands förtroende tyst byggde sin investering portioner, stod legionen inför juridiska hot på flera fronter.

I civilrättsliga tvister som inleddes 2011 anklagades Luis Garza och andra Legionsmedlemmar för att ha lurat en äldre katolsk kvinna med 60 miljoner dollar i välgörenhetsdonationer till ordern. Enligt Associated Press var Garza en av Legion -ledarna som ansvarade för att dela ut pengar från kvinnans förtroenden, även om han inte var en tilltalad i fallet. Legionen sa då att det inte påverkade änkan onödigt mycket. Fallet avslogs senare av en domare på Rhode Island som sa att kvinnans brorsdotter inte hade möjlighet att stämma.

Polisen i Milano inledde en brottsutredning 2013 om huruvida högre präster i Legion erbjöd mutor för att förmå ett italienskt offer för sexuella övergrepp att återta vittnesmål som han hade gett åklagare. Fyra legionmedlemmar anklagades för försök till utpressning och hinder för rättvisa. Ärendet är under behandling.

Garza anklagades själv för barnmisshandel i en kostym 2016 som väckte medial uppmärksamhet, men den drogs tillbaka 2019. Då sa en talesman för legionen att Garza “förnekar kategoriskt hans inblandning i detta eller andra övergrepp.” Legionens egen interna utredning klarade Garza. I maj berättade advokater för det påstådda offret för L’Espresso, en ICIJ -partner i Italien, att de undersöker sätt att återställa kostymen.

I november 2017 publicerade L’Espresso en undersökning av en del av Legionens offshore-finanser och avslöjade att 300 miljoner dollar hade flyttat genom ett Legion-ägt företag i Bermuda mer än ett decennium tidigare. Även om Nya Zeelands förtroenden var aktiva när denna information blev offentlig, förblev de en väl bevarad hemlighet. Efter att ha svarat på offentliggörande av sin finansiella verksamhet i Bermuda och andra skatteparadis under 2017 förklarade legionen att den “inte äger offshoreföretag och inte heller äger resurser i offshoreföretag.”

Ordern präglade offshore konton som en kvarleva från Maciels svunna regeringstid.

I februari 2020 berättade påven Frans för legionen att ordern hade besmittats av personlighetskulten kring dess grundare, och även efter ett decennium av ökad tillsyn från Vatikanen, ordningen var fortfarande inte helt reformerad.

'Andliga projekt'

Pensam Capital är en del av en våg av nya värdepappersföretag som har plöjt miljarder dollar på den globala fastighetsmarknaden efter finanskrisen 2008 – en trend som har väckt farhågor för ett finansindustrins övertagande av bostäder.

År 2017 varnade en FN-stödd forskningsrapport om att “den växande rollen och oöverträffade dominansen för finansmarknader och företag i bostadssektorn” bidrog till ökad fattigdom, vräkning och hemlöshet runt om i världen.

På sin webbplats kan Pensam Capital skryta med att investera mer än 3,5 miljarder dollar i hyresfastigheter sedan 2009 och annonserar bland sina tjänster “direktinvesteringar” i fastigheter.

Även om Pensam fokuserar på uthyrning av lägenheter, ökade andra värdepappersföretag, inklusive några private equity-investerare, dramatiskt köp av småhus efter 2008. Bland dessa företag finns några av de största och mest kända, till exempel Blackstone och Colony Capital. Blackstone har köpt mer än 80 000 småhus över hela landet under det senaste decenniet.

En av de största aktörerna i småhus är Pretium Partners, ett private equity-företag som snabbt steg framåt i fält efter grundandet 2012 och sköt förbi många av sina rivaler för att bli en av de största ägarna till småhus i Amerika. Företaget är ofta känt som Progress Residential och äger mer än 55 000 hus över hela landet.

Pandora Papers innehåller register som avslöjar de komplexa offshore -funktionerna i Pretiums ursprungliga investeringsfond. En kommitté i USA: s hus undersöker de många avhysningarna av Pretium -hyresgäster under pandemin. Som svar på frågor från ICIJ sa Pretium att det “alltid överensstämde med CDC-moratoriet” och att “ingen invånare som omfattas av en CDC-deklaration någonsin har blivit vräknad från Pretiums hem för utebliven hyra.”

Medan Pensam Capital har hållit en lägre profil än Pretium, lockade båda företagen investerare som använde finansiella arrangemang till havs.

När skandalen virvlade runt Kristi legion, skickades tillgångar från två av Nya Zeelands trusts runt om i världen och till olika amerikanska hyresfastigheter.

Genom Pensam Capital investerade trusten i minst åtta lägenhetskomplex i Florida, Texas, Indiana, Illinois och Iowa. I läckta dokument som ICIJ erhållit fastnade Pensam sin avkastning på cirka 15% årligen från sina hyresfastigheter, en avkastning som bekvämt skulle överträffa normal börsavkastning.

Trusten gjorde dussintals andra investeringar, inklusive insatser i en kedja av rehabiliteringsanläggningar, ett Texas-baserat medicinteknikföretag och ett mexikanskt kosttillskottföretag.

Strukturen som trustarna använde för att göra investeringar verkar utformad både för sekretess och att låta legionen lagligt ta avstånd från de stora pengarna.

“Förtroenden tillåter dig att njuta av saker när det är rätt tid men inte ha nackdelarna med att tekniskt äga pengarna”, säger Andres Knobel, en forskare vid Tax Justice Network som har studerat förtroenden i stor utsträckning, till ICIJ. ”På papper kan de säga: 'Jag har ingenting att göra med det här.'”

Nya Zeelands förtroenden var inte skyldiga att göra offentliga ansökningar som skulle koppla dem till legionens ledare.

< p>Läckta Asiaciti-dokument från 2004 till 2017 beskriver Nya Zeeland som “ger fördelar med en etablerad offshore-jurisdiktion” utan stigma av ett välkänt skatteparadis. Dokumenten hävdar att Nya Zeelands förtroende inte behöver registreras hos någon statlig enhet i Nya Zeeland och att de är idealiska för dem som vill skydda sina tillgångar från borgenärer och skatteinförare. (År 2017, efter att ICIJ: s rapporteringspartners avslöjat Nya Zeeland som en populär destination för rika människor att dölja sina tillgångar, stärkte landet sin reglering av förtroenden.)

För att genomföra investeringar i USA använde Nya Zeelands trusts ett Delaware skalföretag som heter Lowndes Holdings Inc. Lowndes offentliga ansökningar innehåller inga spår av dess relation till trusten eller legionen.

Legionen och dess ledare var under inga sanktioner och var inblandade i inga straffrättsliga förfaranden i USA Men investeringarna tyder fortfarande på hur lätt det är att plöja miljontals dollar i amerikanska fastigheter samtidigt som man håller en låg profil. Experter skyller på slapp federal reglering för att tillåta sekretess som gör att amerikanska fastighetsinvesteringar tilltalar dem som vill dölja pengar.

Pensam sa i ett uttalande att det “följer ett omfattande program för att” känna till din kund “när man analyserar om man ska acceptera en ny investerare eller fortsätta en relation med en befintlig investerare.” Den sade att den ”inte har, och inte har fått någon information som skulle få Pensam att tro att någon av dess investerare har eller för närvarande styrs eller förvaltas av Kristi legion.”

I kommentarer till ICIJ erkände legionen att den hade skapat en av de tre stiftelserna – Pensionering och medicinsk välgörenhetsförening – för att få donationer som skulle finansiera äldre prästers liv. Legionen sa att den inte hade någon kunskap om verksamheten eller villkoren för de två trusten som innehar merparten av pengarna – AlfaOmega Trust och Salus Trust. Dessa två fonder innehar hundratals miljoner i tillgångar som ägnas åt Pension och Medical Charitable Trust. De två fonderna finansierades separat av Garza och två av hans syskon, och en talesman sa att garzorna inte har någon kontroll över fonderna.

En talesman för Legion sa att det skulle vara fel att “tillskriva alla beslut, investeringar eller aktiviteter” från de två stiftelserna till legionen. Men talesmannen erkände att legionen ibland begärde “donationer” från de två stiftelserna, “som är fria att bevilja eller avslå dessa begäranden.” kopplad till legionens högsta nivåer.

Framstående legionstjänstemän hjälper till att styra alla tre förtroenden. De tre trusten har samma adresser, samma förvaltare, administreras av samma trustföretag och har konton på samma schweiziska banker. En Legion -finansoperatör vid namn Alejandro Páez Aragón är AlfaOmega och Salus -trustens ”beskyddare” – en position som ger honom omfattande inflytande över trusten. Ungefär när trusten bildades var Páez Aragón chef för Legionens främsta privata investeringsfordon, Grupo Integer. Páez Aragón är också Luis Garzas svåger.

I ett läckt 2016 -memorandum hoppades en skattejurist från Nya Zeeland som analyserade de tre stiftelserna AlfaOmega och Salus -förtroendena ”i huvudsak ledningar till” Pensionering och medicinsk välgörenhet.

Förvaltningens förvaltare hoppades att de skulle kvalificera sig som rent “Välgörenhet eller religiös” i syfte att vinna fördelar med Nya Zeelands skatteavtal med USA Men advokatnotot varnade för att AlfaOmega och Salus-förtroende “inte hade något uttryckligt förbud mot att utse icke-välgörenhetsmottagare.”

< p>Advokaten rekommenderade att begränsa förtroendet till strikt välgörande ändamål genom att ta bort möjligheten att specifika personer blir förmånstagare. Det är oklart om denna ändring någonsin har gjorts.

I uttalanden till ICIJ sa en talesperson för AlfaOmega och Salus -förtroenden att förtroenden var avsedda att ”hjälpa äldre präster och invigda individer samt att stödja sociala, välgörande och andliga projekt baserade på katolsk lära”. Välgörenhetsgivandet för äldre medlemmar inkluderar “att tillhandahålla finansiering för levnadskostnader som boende, mat och medicinska behov”, sade talesmannen och tillade att fonderna hade öppnat schweiziska bankkonton eftersom “finansindustrin i landet är långt framme, och möjliggör öppen investeringsarkitektur, där banker har tillgång till många finansiella produkter och har kompetens att förstå och rekommendera dem. ”

En talesman för trusten sa att trusten bildades i Nya Zeeland eftersom landet är “professionellt, pålitligt, kooperativt och seriöst” och sa att trusten förblev kvar efter de nya bestämmelserna för att “dra nytta av landets striktare lagar och transparens lagar i stället för att flytta till ett land med mindre strikta lagar. ”

Talesmannen sa att förtroendeföretagen kan ändra sina avsedda mottagare när som helst.

I en odaterad ansökan till US Internal Revenue Tjänsten som erhållits av ICIJ, Pensionär och medicinsk välgörenhetsföretag kräver skattebefrielse som en ren välgörenhet eller religiös organisation.

En talesman som svarade på frågor till Garza sa att “förtroenden har i genomsnitt tillhandahållit 1,0 miljoner dollar årligen för att tillhandahålla mat, bostäder och vård till ett stort antal pensionerade och åldrande präster, nunnor och invigda individer.”

'Leva i en mardröm'

I början av september 2015 använde Nya Zeelands trusts Lowndes Holdings för att investera 2 miljoner dollar i komplexet där Carlos Lomena skulle bo i Plantation, Florida. Enligt sin webbplats skulle Pensam ge mervärde till sin investering genom att uppgradera lägenheternas exteriör, ändra landskapsarkitekturen och göra andra förbättringar. Pensam berättade för ICIJ att det investerade miljoner i renoveringar av komplexet.

Komplexet ägdes juridiskt av ett holdingbolag som heter PBH Plantation LLC – en tydlig nick till partnerskapet mellan Pensam Capital och BH Management.

ICIJ besökte byggnaderna i slutet av juni, strax efter att Pensam enligt uppgift sålt komplexet för 46 miljoner dollar till ett Miami-baserat fastighetsförvaltningsföretag.

Fasaderna på de fyra våningar höga byggnaderna är attraktiva, med moderna glasstänger på lägenhetsbalkonger och jordfärger som passar bra med den tropiska landskapsarkitekturen. Bortom fasaderna visar utomhusgångar tecken på vattenskador och mögel täcker lägenhetsdörrar. Ett stort avhysningsmeddelande dröjde kvar på dörren till en tidigare invånare som hade blivit utvisad i maj.

Hyresgäster som hyrde från PBH Plantation sa att ledningen var snabb att slå dem med smärtsamma sena avgifter.

“Om du är tre dagar efter hyrdag får du en sen avgift på $ 100. Om du är tre dagar efter det får du ett brev som talar om vräkning ”, sa en tidigare PBH Plantation -hyresgäst som lämnade lägenhetskomplexet på grund av en hyreshöjning och som bad om att vara anonym.

Earl Walker, en hyresgäst i Plantation-komplexet, sa att PBH Plantation tog flera månader på sig att ta itu med vattenskador och läckor i hans enhet-men var snabb att straffa honom när han betalade hyran något förbi den tre dagars fristperioden. ”Jag hade en läcka här, och det tog månader att komma och fixa det här. Men jag är sen med ett par timmar, och de håller fast vid sina vapen på det här sättet, säger Walker om den sena avgiften. “Det är inte riktigt rättvist.”

Mariya Vazhelyuk, en tvåbarnsmamma, sa att hennes lägenhet på tredje våningen har haft omfattande läckage under regnskurar och att hennes barn utvecklat andningsproblem under sina första månader där-en reaktion, tror hon, på mögel eller mögel. Hon sa att flera månader innan Pensam sålde byggnaden stängdes en hissdörr på en barnvagn med ett av hennes barn i. Barnet var oskadat, sa hon, men barnvagnen fästes mellan dörrarna.

Enligt offentliga register fann inspektörerna i Broward County 40 kränkningar av komplexets tre hissar mellan februari 2018 och april 2021, inklusive utgångna tillstånd. , trasiga mekanismer för att förhindra att hissdörrar öppnas mellan våningarna, trasiga nödtelefoner och larm och utgångna brandsläckare.

I augusti 2019 utfärdade staden Plantation ett citat för “överdriven mögel” på trappan och gångvägarna i hela komplexet, samt en “luktstörning” från sopor.

Flera tidigare hyresgäster på Pensam-ägda byggnader klagade över rättegångskostnader och andra avgifter i samband med avhysningsförfaranden.

En avhysningsansökan från 2017 från ett av Pensams lägenhetskomplex i Florida visade till exempel att företagets fastighetschef debiterade en hyresgäst som var skyldig 1 960 dollar i hyresavgift, ytterligare 662 dollar i advokatkostnader och rättegångskostnader, 203 dollar i sena avgifter och cirka 175 dollar i “Andra avgifter” – vilket ger summan till $ 3000,02. Denna byggnad övervakades också av BH Management.

“Dessa företag ser förseningsavgifter och domstolsavgifter som ett viktigt sätt att öka sina intäkter”, säger Shamus Roller, verkställande direktör för National Housing Law Project, till ICIJ. “Denna process är avsedd att få ut mest pengar från de fattigaste hyresgästerna.”

Det som stör Lomena mest med hans prövningar var PBH Plantations ovilja att arbeta med honom, även under utslagningsmoratoriet för pandemi. I sitt brev från januari till domaren noterade Lomena att han precis hade börjat på ett nytt jobb, även om han ännu inte hade fått sin första lönecheck.

Avhysningsförfarandet drog ut i flera veckor, under vilket Lomena sålde nästan alla av hans möbler på Facebook Marketplace – så att han skulle kunna lämna med kort varsel om han förlorade sitt fall. “Jag sålde allt”, sa Lomena. ”Att vara där var som att leva i en mardröm.”

En talesperson för BH Management Services sa att det är “ansvarigt för att samordna hyresuppbörd från hyresgäster, vilket vi gör under strikt efterlevnad av hyresavtal och lagen, inklusive CDC-ordern om vräkning under COVID-19-pandemin.”

< p>Lomena hade ringt advokater för hjälp, sade han, men ingen erbjöd en avgift han hade råd med. Så han försökte bekämpa fallet själv. Eftersom han inte hade lämnat in de nödvändiga federala centren för sjukdomskontroll och förebyggande formulär för avhysningsskydd – han hade bara åberopat CDC -moratoriet i sitt brev till domstolen – godkände domaren avhysningen den 4 februari.

I ett uttalande till ICIJ sa Pensam att BH Management “åtog sig att inte ta bort någon invånare för att hyran inte betalades när en giltig CDC-deklaration lämnades in.” Pensam sa att “sena avgifter och advokatkostnader anges i varje hyresavtal” och “överensstämmer med branschstandarder och följer federala, statliga och lokala lagar.”

En vecka efter domarens dom kom Lomena hem till två avhysningsbesked från sheriffens kontor på hans ytterdörr. Lomena skyndade sig för att hitta en bostad och hyrde ett rum för $ 700 i månaden i en äldre kvinnas hus.

Lomena sa att hans nya hyresvärd tillåter honom att använda köket endast på söndagar när han lagar mat mat resten av veckan. Han sa att han träffade en överenskommelse med PBH Plantation om att betala av sin skuld – en blandning av hyra, förseningsavgifter, advokatkostnader och andra avgifter – i avbetalningar på cirka 300 dollar i månaden.

Lomena sa att han hoppas kunna flytta in i sin egen lägenhet igen men är orolig för att ingen hyresvärd kommer att ta honom på grund av hans vräkning-en stor långsiktig konsekvens av vräkning, enligt bostadsförespråkare.

”I don’ Jag känner inte att jag kan hålla mig flytande här, säger Lomena. ”Jag vill gå vidare, spara lite pengar och vara lycklig.”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.