Analyser: Machiavelliska ryssar i Europas sikte

0
56

Gaskrisen som råder i Europa är ingenting som sker ofta. Och effekterna av bristen kan drabba människor hårt, skriver Bloombergs John Authers. Dåligt uppbyggda lager, ökad kinesisk efterfrågan och den allt mer hotande klimatkrisen ligger bakom. Men enligt Authers är Ryssland främst att skylla på. ”Det kan antas vara ett illvilligt eller rent av machiavelliskt beteende från ett land som vill frysa ut Ukraina och leverera gas genom omstridda Nord Stream 2”, skriver han vidare. Krisen har fått den ryska jätten Gazprom att hamna på Europas svarta lista, noterar Katya Golubkova och Vladimir Soldatkin i en Reutersanalys. Enligt kritiker använder nu Gazprom gaspriserna för att få igång gasflödet genom Nord Stream 2 och få igenom sina intressen, något som ryssarna – hittills – förnekat. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger Sveriges bästa bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Omnis läsare erbjuds nu att läsa Omni Ekonomi gratis hela hösten (två månader, värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.