Ledere til FN: En varmere verden er også en mer voldelig verden

0
40

Zhang Jun, Kinas faste representant for FN, taler under et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag 23. september 2021 under FNs 76. sesjon. Generalforsamling i New York. (AP Photo/John Minchillo, Pool)

Ved hjelp av apokalyptiske bilder har tre presidenter og sju utenriksministre advart om at en varmere verden også er en mer voldelig.

På et ministermøte i Sikkerhetsrådet oppfordret tjenestemennene torsdag FNs mest mektig organ til å gjøre mer for å håndtere sikkerhetsimplikasjonene av klimaendringer og gjøre global oppvarming til en sentral del av alle FNs fredsbevarende operasjoner.

Lederne og ministrene som presser på for mer FN -handling, sier at oppvarming gjør verden mindre trygg , som peker på Afrikas konfliktplagede Sahel-region og Syria og Irak som eksempler.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Micheal Martin, Irlands president, som ledet møtet, sa at klimaendringer allerede bidrar til konflikt i mange deler av verden. ” Og Vietnams president Nguyen Xuan Phuc sa at klimaendringer er en krig uten skudd så å si som forårsaker økonomisk skade og tap i liv ikke mindre alvorlig enn faktiske kriger. ”

“ Effektene av klimaendringer er spesielt dype når de overlapper skjørhet og tidligere eller nåværende konflikter, ” sa FNs generalsekretær Antonio Guterres. “ Og når naturressurser som vann blir knappe på grunn av klimaendringer, kan klager og spenninger eksplodere, noe som kompliserer innsatsen for å forhindre konflikt og opprettholde fred. ”

“ Våre liv og daglige virkeligheter står i sammenheng med usikkerhet i klimaendringene, ” sa Ilwad Elman, en somalisk-kanadisk fredsaktivist. “ Virkningen av klimaendringer og miljøforringelse endrer også det som trengs for å bygge fred … fordi vi opplever klimarelaterte sjokk og påkjenninger. ”

Sikkerhetsrådet diskuterte først klimaets innvirkning på fred og sikkerhet i 2007 og har holdt en rekke møter om det siden, sist i februar. Men det forblir utenfor rådets agenda på grunn av splittelse blant medlemmene. Det betyr at det ikke kan være noen juridisk bindende resolusjoner eller offisielle forespørsler om handling.

Les også | UNGA -sesjon for å se diskusjoner om klimaendringer, pandemi: Alt du trenger å vite

Irlands Martin sa at han anerkjente de forskjellige synspunktene biter hvis rådet skal oppfylle sitt ansvar for å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, og det må ha informasjon og verktøy for å analysere og håndtere klimarelaterte sikkerhetsrisiko. ”

I årevis har akademikere som studerer konflikt og klimaendringer fremhevet hvordan hendelser som en syrisk tørke en gang i et årtusen har forverret konflikter uten å være de eneste årsakene. Det er en mer nyansert tilnærming til å forstå konflikt – og til å utvikle verktøy som reduserer dens innvirkning på samfunn.

“ Se på nesten alle steder hvor du ser trusler mot internasjonal fred og sikkerhet i dag, og du vil oppdage at klimaendringer gjør ting mindre fredelige, mindre sikre og gjør svaret vårt enda mer utfordrende, &#8221 ; Det opplyser USAs utenriksminister Antony Blinken. Han siterte en liste over nasjoner, inkludert Syria, Mali, Jemen, Sør -Sudan og Etiopia.

“ Vi må slutte å diskutere om klimakrisen hører hjemme i Sikkerhetsrådet, ” Blinken sa, og spør i stedet hvordan rådet kan utnytte sine unike krefter for å takle de negative virkningene av klima på fred og sikkerhet. ”

Russiske og kinesiske diplomater gjentok landene sine ’ innvendinger mot å sette klimaendringer på agendaen til rådet, som har til oppgave å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, når andre FN og internasjonale fora tar for seg hele klimaspørsmålet.

“ Det er et russisk ordtak som … for mange kokker ødelegger buljongen, ” sa Russlands nestleder FN -ambassadør, Dmitry Polyansky. Han anklaget rådsmedlemmer for å ha introdusert en helt unødvendig politisk komponent i en allerede komplisert og sensitiv diskusjon. ”

Kinesisk FN -ambassadør Zhang Jun sa at rådet må avstå fra å bruke en engros -tilnærming, ” sier at ikke alle krigsherjede land ble stupet i kaos på grunn av klimaendringer. ”

Les også | Meningsfull forsoning gjennom innenlandske institusjoner er avgjørende for å oppnå varig fred: Rajapaksa

Både Russland og Kina, som er verdens største utslipp av klimaskadelig forurensning, understreket landene deres ’ forpliktelse til å kutte utslipp. Det samme gjorde Blinken for USA, den nest største karbonforurenseren, og India, den tredje største, som også sa at klimaendringer ikke hører hjemme på rådets agenda. Reenat Sandhu, assisterende indisk utenrikssekretær, sa at det er kontraproduktivt å utpeke en årsak til konflikt. ”

“ Klimaendringer kan øke konflikten, men kan ikke bestemmes som en årsak til det, ” hun sa. Oversimplisering av årsaker til konflikt vil ikke hjelpe på å løse dem, og det kan heller ikke rettferdiggjøre ekstreme politiske tiltak. Vi må bringe tilbake fokuset dit det skal være – bekjempe klimaendringer. ”

Likevel tegnet de fleste lederne som talte torsdag morgen et dystert bilde for planeten som helhet. De sa at klimaendringer må bekjempes på samme måte som verden kjemper mot koronaviruset, fordi det for planeten er et spørsmål om liv og død.

Beslutninger på FNs klimakonferanse i november i Glasgow, Skottland “ vil avgjøre om dette tiåret vil bli husket som tiåret da vi begynte å redde planeten eller begynnelsen på slutten, ” sa Estlands president Kersti Jaljulaid.

På generalforsamlingens årlige samling av verdens ledere torsdag sa Angolas president Joao Lourenco at Jorden har gitt oss stadig tydeligere signaler om at hun ikke er det fornøyd med måten vi behandler henne på, og forsvarer seg selv på den mest voldelige måten. ”

Og forrige kveld holdt britisk statsminister Boris Johnson, som skal være vert for klimaforhandlingene i Skottland, en tale som startet med en leksjon om utryddelse blant pattedyr – og minnet deretter verden om at mennesker også er pattedyr.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste verdensnyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.