FN: s generalförsamling: Tyskland kämpar för att definiera sin plats i världen

0
66

Tyskland funderar fortfarande på sin roll på den globala scenen. (AP)

Det är morgon vid det tyska uppdraget i Förenta Nationerna och diplomater surrar runt i lobbyn och gör sig redo för en av många “ sidoevenemang ” som flankerar FN: s generalförsamling (UNGA).

Tyskland är värd för ett möte om den libyska fredsprocessen, ett försök att hålla landet på rätt väg för att hålla demokratiska val för första gången någonsin i slutet av år.

Utrikesminister Heiko Maas har gjort att säkerställa stabilitet i Libyen till en av hans signaturfrågor under sina fyra år i ämbetet. När han talade till DW i New York inför valet i Tyskland, i slutet av Merkel -eran och vad som förväntas bli hans sista UNGA, sa han att han är stolt över vad som är ’ uppnåtts.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

“ Inbördeskriget är över och eldupphöret håller … Det faktum att vi ’ har lyckats uppnå detta tillsammans med andra i ‘ Berlinprocessen, ’ är, tror jag, en mycket, mycket positiv utveckling och ett av få fall runt om i världen där det har varit möjligt att lösa en konflikt. ”

Unflashy, obeväpnad, osäker på att lyckas

För Maas, en tyst talad socialdemokrat från den lilla staten Saarland vid den franska gränsen, är detta vad Tyskland handlar om på världsscenen: att sammanföra andra för att lösa problem i en miljö de kan lita på. Det är opåverkat, obeväpnat och osäkert att lyckas: förkroppsligandet av multilateralismen som Tyskland traditionellt bekänner sig till världen.

Dagens möte är det senaste i en serie Maas har varit värd för att försöka navigera i spänningar bland Libyens tidigare stridande fraktioner å ena sidan och mellan rivaliserande grupperingar av utländska styrkor sponsrade av sådana som Turkiet och Ryssland på den andra.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Det är komplicerat. Och idag finns det en extra spänningskälla i luften.

För första gången, och av en ren slump, kommer Frankrike och Amerikas högsta diplomater att vara i samma rum sedan en allsmäktig rad sprängdes mellan Paris och Washington förra veckan. Orsaken var ett amerikanskt försvarsavtal med Australien som lämnade Frankrike ur fickan för cirka 50 miljarder euro (59 miljarder dollar). Det har ingenting att göra med Libyen, utan allt som har med atmosfären att göra när samtalen pågår.

Besvärliga möten

USA: s utrikesminister Antony Blinken är bland de sista som anlände till mötet.

“ Jean-Yves! ” utbrister han, ett ansträngt leende omsluter hans ögon när han sätter dem på sitt franska motsatta nummer, utrikesminister Le Drian. Männen skakar kort och utbyter politikerns iscensatta insikt i klappar på överarmen innan Blinken snabbt går vidare genom rummet.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier talar till FN: s generalförsamlings 76: e session på FN: s högkvarter i New York, fredagen den 24 september 2021. (AP)

Maas ser på i luften av någon som har bjudit in ett olyckligt par till middag.

Ett besvärligt fotografi med värdarna följer innan de två männen sätter sig, placerade mittemot varandra vid det runda bordet, dömda att stå inför varandra så länge.

Läs också | Vad betyder slutet på Merkel -eran för Sydostasien?

När Le Drian kommer ut ur byggnaden senare är han inte på något humör att berätta för DW hur det gick. Han rusar förbi med en “ Merci, bonne journee a vous! ” (“ Tack, ha en bra dag! ”).

Melodrama par excellence

Tvisten mellan USA och Frankrike var en inramningshistoria om årets generalförsamling efter att ha brutit strax innan samlingen började.

Det var en melodram per excellence med polyamorösa relationer, brutna löften, sårade stolthet och mycket pengar.

I slutet av veckan hade presidenterna Joe Biden och Emmanuel Macron ett telefonsamtal till försök att fixa till saker, med ett löfte om ett möte personligen snart. Men påverkan på Tyskland – och andra allierade – var djup.

Diplomater chockades av USA: s avtal med Australien, som hade förhandlats i hemlighet och överraskade Frankrike helt. För Macron, en stolt ledare för en stolt nation som snart kommer att möta ett tufft val, var det en förnedring i allmänhetens syn på väljarna – och världen.

Läs också | Tyska partier samlar anhängare inför valet på söndag

För Maas var det en nyktrig ” erfarenhet av hur USA skulle kunna behandla sina allierade.

“ Naturligtvis frågar sig alla: ‘ Tänk om detta skulle hända oss? ’ Och detta orsakade mycket oro. ”

Är Amerika tillbaka? ’

Kommer så snart efter det kaotiska tillbakadragandet från Afghanistan, där USA: s allierade inte hade konsulterats fullt ut, tillade avsnittet oro över att Biden kan vara lika hårdnackad som tidigare president Donald Trump när det kom till det. Bidens slogan “ America is back ” ringde plötsligt ihåligt.

Tyskland skulle ha haft svårt att fördöma Washingtons drag helt och hållet – Berlin hade nyligen vunnit medgivanden från Biden över den bittert kontroversiella Nord Stream 2 -rörledningen som förbinder den med rysk gas. Ett fall där Tyskland visade att det kunde försvara sin egen ställning lika tufft som alla.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier anländer till FN: s generalförsamlings 76: e session i FN huvudkontor i New York, fredagen den 24 september 2021. (AP)

Men dubbelt förvirrande om den australiensiska affären var det faktum att den koncentrerades till Indo-Stillahavsområdet, själva regionen där Biden-teamet är mest inriktat på att samla demokratiska allierade till sin sida, för att slå tillbaka mot det auktoritära Kina.

För Maas gjorde detta västlig oenighet kontraproduktivt.

Läs också | Översvämningar, böcker och barn: Höjdpunkter i den tyska valrörelsen

“ Vi i EU behöver en Indo-Pacific-strategi som ’ s samordnad med USA, ” sa han till DW. “ Det kan inte finnas några beslut som tvivlar på det. ”

‘ Ett recept på problem ’

Och ändå, över First Avenue i generalförsamlingens kammare, gav veckan en helt annan varning-mot vart sådana strategier inom Indo-Stillahavsområdet kan vara på väg.

Antonio Guterres, sekreterare- FN: s general, använde sin öppningsadress för att förmana USA och Kina för att ha drivit världen mot en farlig konfrontation precis som den behövde gå samman för att hantera existentiella kriser i klimatet, hälsa och mycket annat.

“ Jag är rädd att vår värld kryper mot två olika uppsättningar ekonomiska, handels-, finansiella och tekniska regler, ” sa han, “ och i slutändan risken för två olika militära och geopolitiska strategier. ”

“ Detta är ett recept på problem, ” Tillade Guterres. “ Det skulle vara mycket mindre förutsägbart än det kalla kriget. ”

Biden slog tillbaka i sin egen adress. “ Vi söker inte – jag säger det igen – vi söker inte ett nytt kallt krig eller en värld uppdelad i stela block, ” insisterade han.

Men rädslan för att en värld ska gå isär är verklig och särskilt stark i Tyskland. Minnen från krig och splittring är fortfarande råa, och dagens affärsförbindelser med Kina är centrala för dess ekonomi.

Läs också | Förklaras: Varför Brasilien alltid talar först vid FN: s generalförsamling

Så som Generalförsamlingen fortsatte, de frågor som Tyskland stod inför om sin plats i världen tycktes bara fördjupas, medan dess förmåga att forma denna virvel av händelser framstod som starkt begränsad.

Är ett enat Europa svaret?

För Maas och många andra är “ Europas suveränitet ” är en del av svaret – att göra EU till en egen säkerhetsmakt.

“ Vi ser att USA vill engagera sig mest i Indo-Stilla havet och möjligen inte längre i andra regioner där det var tidigare. Det väcker oundvikligen frågor för Europeiska unionen, ” sa han till DW. “ Det kommer att bli nödvändigt att ha en egen europeisk ståndpunkt, vad vi kallar europeisk suveränitet. ”

The ‘ M ’ word

Och bortom EU säger Maas att multilateralism måste vara nyckeln. Vid FN: s generalförsamling 2019 lanserade han “ Alliance for Multilateralism, ” som en motgift mot “ America First &#8221 ;.

Denna vecka sammankallades den igen, nu med 60 medlemmar, inklusive USA själv. Talare turades om att uttala sitt engagemang för idén.

“ Vi vet att multilateralism är hårt arbete. Att det tar tid, ” sa Maas och avslutade det sista anförandet av hans mandatperiod. “ Men vi vet också att det är värt det. ”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.