Jharkhands stipendium för stamstudenter: “Jag arbetade som arbetare för att studera … drömde aldrig om att min dotter skulle åka utomlands”

0
42

De sex studenterna kommer att gå till universitet i England och Irland för sina högre studier. (Expressfoto av Abhishek Angad)

* Dinesh Bhagat, 31, arbetade i sju år på sin fars pappersbutik i Ranchi och använde sin fritid för att söka stipendier vid universitet utomlands .

* Hercules Singh Munda, son till en assisterande konservator i Forest, växte upp och lyssnade på berättelser om hur hans far sålde getter för att kunna få en utbildning. Inspirerad av sin far, efter sin BTech, arbetade han som forskare vid IIIT Hyderabad.

*Anjana Pratima Dungdung, 21, statsvetare, betraktar sin pappa, en blockvårdare som arbetade som byggnadsarbetare under sina första år, som hennes inspiration.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Det som binder dem – tillsammans med Ajitesh Murmu, Akansha Mery och Priya Murmu – är deras kamphistorier, tillsammans med en hård beslutsamhet att få ut det mesta av en möjlighet som har öppnats för dem i formen av ett Jharkhand -regeringsstipendieprogram.

Alla sex, mellan 21 och 31 år, har valts ut som den första omgången av Marang Gomke Jaipal Singh Munda Scholars, ett regeringsinitiativ för stamstudenter att bedriva högre studier vid universitet i England och Irland.

Lanserades den 29 december förra året ger systemet fullt ekonomiskt stöd till 10 stamstudenter från Jharkhand att göra en tvåårig master- eller ettårig MPhil-kurs vid 15 utvalda universitet i Storbritannien och Irland. Stipendiet är uppkallat efter Marang Gomke Jaipal Singh Munda, ett av Jharkhands mest kända namn — en stampojke som tenderade att boskap, men fortsatte att bli en kejserlig civilbefäl och senare, kapten för det indiska hockeylaget som vann guld i OS 1928 i Amsterdam.

“ I genomsnitt kommer skolavgifter på 30 lakh rupien att betalas per student och år, tillsammans med cirka 10 lakh i levnadskostnader. Vi har en budget på 10 miljoner kronor för 10 studenter, men både budgeten och antalet studenter är flexibla, ” sade kommissionär för stamvälfärd, Naman Priyesh Lakra.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Om urvalsprocessen, sa han, uppmuntrades de som har gjort 55% under sin examen och med familjens inkomst under Rs 12 lakh att ansöka. Ansökningarna granskades av en panel av professorer som valts av regeringen från universitet i hela staten, varefter de utvalda kandidaterna kallades till en intervju. De sex forskarna valdes bland 22 kandidater, sa Lakra.

“ Jag kämpade för min utbildning, arbetade som daglönearbetare … Hum sapne mein bhi nahi soche the ki wo videsh mein padhegi (Inte ens i mina drömmar trodde jag att min dotter skulle studera i ett främmande land), ” säger Surendra Bhagat, som arbetar som Block Welfare Officer. Hans dotter Anjana Pratima Dungdung, som tillhör Kharia -stammen, kommer att utöva en magisterexamen i internationella relationer från University of Warwick. Hon säger att hon siktar på att ge en “ röst till de röstlösa ” och planerar att “ definitivt återvända till Jharkhand för att ge tillbaka till samhället.

Dinesh Bhagat, som ska göra en master i klimatförändringar från University of Sussex, England, vill “ förbättra livet för människor som bor i gruvområden ” och hitta sätt att minska de skadliga effekterna av gruvdrift i Jharkhand efter att han kommit hem.

“ Tidigare ansökte jag om Commonwealth- och centralregeringsstipendier, men kom aldrig igenom. Jag lärde känna detta initiativ och sökte, ” säger han.

Hercules Singh Munda kommer att läsa en magisterexamen i lingvistik från University of London ’ s School of Oriental and African Studies; Ajitesh Murmu kommer att studera arkitektur vid University College i London; Akanksha Mery har valts ut för en MSc i klimatförändringsvetenskap och -hantering vid Loughborough University; och Priya Murmu kommer att studera Creative Writing and the Writing Industries vid Loughborough University.

I torsdags, när han talade i Ranchi vid felicitationsfunktionen för de sex forskarna, sade chefsminister Hemant Soren, “ Stammar betraktas som svagare sektioner, men det är dags för oss att stå på våra fötter … ägna oss åt staten och samhället … Vårt system kommer att hjälpa fler och fler stamfolk under de kommande dagarna. ”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste utbildningsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.