USA och EU samarbetar för att öka vaccintäckningen

0
47

USA och EU kommer ingår ett nytt samarbete för att bidra till att vaccinationstäckningen i fattigare länder ska öka. Det meddelade USA:s president Joe Biden på onsdagen. Enligt Biden innebär det nya samarbetet att USA och EU kan jobba tätare tillsammans. En huvudprincip ska vara att vaccin ska doneras, inte säljas. Biden meddelade också som väntat att USA skänker bort ytterligare 500 miljoner doser Pfizer-vaccin, vilket innebär att landet nu totalt har donerat 1,1 miljarder doser. Samtidigt vädjade flera ledare för utvecklingsländer att de rikare länderna ska sluta hamstra vaccin, under sina anföranden i FN:s generalförsamling. – De pratar om boosterdoser medan utvecklingsländer överväger att halvera doserna för att få några alls, sa exempelvis Filippinernas president Rodrigo Duterte.