“Inlärningsförlust” i pandemin, förklarade: Fallet med grundskolor i Karnataka

0
58

Studenter går på en klass efter att myndigheterna tillåtit skolorna att öppna igen för sjätte till sjunde klass, i Bengaluru (PTI)

I februari-mars 2021, ASER, Indiens slutgiltiga status för utbildning rapport, fann ett tillfälle att träffa barn i byar i Karnataka för att bedöma hur nedläggning av skolor på grund av Covid-19-pandemin hade påverkat lärandet. Här är vad data, en av bara några uppskattningar av inlärningsförlust i Indien, visar.

I samband med Covid-19 har frågan om ”inlärningsförlust” diskuterats mycket av beslutsfattare, planerare, intressenter och människor i stort. Hur uppskattas ”inlärningsförlust” globalt, särskilt i utvecklingsländer?

När barn har gått från skolan i mer än ett och ett halvt år finns det ökande oro över att vissa barn inte kommer tillbaka överhuvudtaget till skolan och om potentiell inlärningsförlust.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Detta kan vara särskilt sant för små barn som precis har börjat förvärva grundläggande färdigheter som läsning, och som är mindre kapabla att anpassa sig till metoder för fjärrinlärning. Oron är att bristen på grundläggande färdigheter, byggstenarna för vidare lärande, kommer att påverka deras förmåga att hantera skolplaner under senare år.

Best of Explained

Klicka här för mer

A nyligen genomförd studie av Världsbanken har försökt simulera inlärningsförlust på grund av nedläggning av skolor. I sitt mest pessimistiska scenario-nedläggning av skolan i sju månader-kommer barn globalt att förlora nästan ett år av inlärningsjusterade skolår, med långsiktiga effekter på livslånga löner.

Studien tyder på att effekterna på lärande sannolikt kommer att förvärras för barn med svagare ekonomisk bakgrund som inte har tillgång till digitala inlärningsresurser och inte heller har adekvat inlärningsstöd hemma.

Over det senaste ett och ett halvt året, med avstängningar, nedläggning av skolor och rörelsebegränsningar, har det inte varit möjligt att samla in data om viktiga utbildningsindikatorer. Så hur kan effekten av skolnedläggningar mätas för Indien?

Det är först när skolorna öppnar och närvaron stabiliseras som vi kommer att börja förstå de omedelbara och långsiktiga konsekvenserna av långvarig nedläggning av skolan. För närvarande måste vi börja med att jämföra bevis från tidigare perioder med nyligen insamlade data.

För skolanmälan för åren före covid finns det flera datakällor, inklusive årliga siffror från regeringen. De flesta uppgifter om skolutbildning i Indien är dock baserade på datainsamling på skolnivå. Innan skolorna öppnar igen och de flesta barn börjar komma regelbundet kommer sådan information inte att bli tillgänglig.

När det gäller inlärningsnivåer är det svårare att hitta jämförande data. Med tanke på den ökade allmänhetens oro för inlärningsförlust är det viktigt att inte bara hitta och använda trender över tid för barns lärande som kan jämföras med senaste data, utan också använda data som har samma metodik för provtagning och bedömning.

ASER har tillhandahållit kontinuerlig information om barns skolgång och lärande i mer än 15 år för Indien. Vad visar nyligen insamlad data om dessa frågor?

ASER (Årlig status för utbildningsrapport) är en hushållsundersökning. Den senaste rikstäckande ASER gjordes 2018 och omfattade nära 600 landsbygdsområden över hela landet. Det gav uppskattningar på distrikt och på statlig nivå för inskrivning, grundläggande läsning och aritmetik.

Denna datauppsättning kan jämföras med data som går så långt tillbaka som 2006. Nästa omgång av den fältbaserade ASER-hushållsundersökningen skulle ske i september 2020, men som inte skedde.

I februari -Mars 2021 hittade vi ett litet fönster av möjligheter att återvända till byar och samhällen för att träffa barn och bedöma hur deras lärande hade påverkats. Denna övning kunde bara slutföras framgångsrikt i Karnataka.

Även om datainsamlingen gjordes i endast en delstat, ger den en av bara några uppskattningar av inlärningsförlust som vi har för Indien. med möjliga jämförelser mellan läsåren 2018-19 och 2020-21.

Läsbedömningen utförs en efter en i hushållet. Läsverktyget är ett muntligt progressivt verktyg. Varje rad visar variationen i barns läsnivåer inom ett givet betyg. Till exempel i tabell 1, bland barn i Std III, kan 9,2% inte ens läsa bokstäver, 19,8% kan läsa bokstäver men inte ord eller högre, 30,3% kan läsa ord men inte Std I -nivåtext eller högre, 21,5% kan läsa Std Jag nivå text men inte Std II nivå text, och 19,2% kan läsa Std II nivå text och kanske högre. För varje klass är summan av dessa exklusiva kategorier 100%.

Vilka är de viktigaste resultaten från undersökningen i Karnataka?

Tidigare i år, som en del av ASER-övningen i Karnataka, undersöktes 18 385 barn i åldersgruppen 3-16 år i 13 365 hushåll, i 670 byar i 24 landsbygdsområden i Karnataka.

Flera fynd är värt att lyfta fram:

* Först, som väntat, har det skett en liten ökning av antalet statliga skolanskrivningar i alla åldersgrupper. Mellan 2018 och 2020 ökade andelen 6-14-åringar i statliga skolor från 69,9% till 72,6%. Detta skifte från privata skolor är förståeligt eftersom pandemin påverkade inkomsterna negativt.

Det är också möjligt att vissa landsbygdsskolor stängdes under denna period. Men tills alla skolor öppnar, tills barnen kommer tillbaka till skolan, inskrivning och närvaro slår sig ner, kommer det att vara svårt att avgöra om denna övergång till statliga skolor är permanent eller om den kommer att fortsätta.

% Barn på olika läsnivåer efter årskurs, 2020

* För det andra har det skett en enorm nedgång i inlärningsnivåer i både läsning och räknefärdighet, särskilt för grundklasser. Den högsta läsnivån i ASER -bedömningen är text på Std II -nivå. Enligt denna åtgärd var andelen Std III -barn på landsbygden i Karnataka som var på klassnivå 2018 19,2%. För barn som för närvarande är inskrivna i Std III är denna siffra 9,8%.

Liknande droppar är synliga för betyg i hela grundskolan. Även bland Std VIII -barn i år finns det nära en tredjedel av alla barn som kämpar med att läsa grundtext.

Slutligen är dessa inlärningsförluster inte begränsade till en viss typ av skola – både myndigheter och privata skolbarn har drabbats av liknande förluster. Sammantaget visar bevisen klart nära ett år av ”inlärningsförlust” i Karnataka.

* När det gäller aritmetik är dropparna lika, fast starkare i primärbetygen. Andelen barn i Std III som kunde göra ett enkelt subtraktionsproblem (tvåsiffrigt med upplåning) som vanligtvis ses i Std II-läroböcker sjönk från 26,3% 2018 till 17,3% år 2020.

Och vad är policyreceptet framöver?

Det är viktigt att lyfta fram situationen för de yngsta barnen (de som för närvarande finns i St I och II). Dessa årskullar har ingen tidigare skolgångserfarenhet och troligtvis inte heller mycket exponering för förskola. När skolorna väl har öppnat är det ett stort misstag för dessa barn att börja med läroplanen eller läroböckerna i klass I eller II. Faktum är att de måste spendera resten av året med beredskapsaktiviteter. Det kommer att vara viktigt för dem att bygga upp en bredd av färdigheter inom kognitiva och socio-emotionella områden med strukturerad exponering för och deltagande i språkförvärv och aktiviteter före matematik.

I New Education Policy 2020 betonades behovet av att ge grundläggande färdigheter hög prioritet. Nu, som aldrig förr, är detta timmens brådskande behov, för små barn och för alla åldersgrupper i grundskedet.

Nyhetsbrev | Klicka här för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Deprimerande som dessa siffror kan vara, det finns ett silverfoder. Under tiden före covid, och faktiskt långt innan NEP tillkännagavs, genomförde flera stater, inklusive Karnataka, stora statliga inlärningsförbättringsprogram för att bygga barnens grundläggande färdigheter.

Programmet “Odu Karnataka” genomfördes i flera år och baserades på den välkända “undervisningen på rätt nivå”-ett svar som utvecklats av Pratham för att hjälpa barn att “komma ikapp”. Under läsåret 2019-20 fick över en halv miljon barn i Std IV och V mellan 20-30 procentenheter i grundläggande läsning och matematik under en kort period av 60 dagars genomförande av Odu Karnataka.

Att lägga undan läroplanen för betygsnivå för tillfället och stadigt fokusera på grunderna hjälper barn att inte bara “komma ikapp” vad de har förlorat, men det kan till och med vara möjligt att gå vidare med en starkare grund än tidigare.

(Rukmini Banerji är VD, Pratham Education Foundation. Wilima Wadhwa leder ASER Center, Prathams autonoma forsknings- och utvärderingsarm.)

< starkt> 📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste förklarade nyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd