Vad är Laravel, och hur kommer du igång med det?

0
35

Laravel är ett webbramverk för att skapa anpassade applikationer. Den körs på PHP och är helt gratis och öppen källkod. Vi kommer att diskutera vad som gör detta ramverk till ett bra val och varför du kanske vill basera din app på det.

Vad används Laravel för ?

Laravel används främst för att bygga anpassade webbappar med PHP. Det är ett webbramverk som hanterar många saker som är irriterande att bygga själv, till exempel routing, mallning av HTML och autentisering.

Laravel är helt och hållet på serversidan, på grund av att den körs på PHP, och fokuserar starkt på datamanipulation och att hålla sig till en Model-View-Controller-design. Ett ramverk som React kanske lägger större delen av sin uppmärksamhet på användarinteraktion och glänsande funktioner, men Laravel ger helt enkelt en solid grund för dig att bygga av — och gör det rätt.

Laravel är en av bästa PHP -webbramar, men det finns många andra ramverk på olika språk. Rails är ett annat renderat ramverk på serversidan, liknande Laravel, men baserat på Ruby. React, Vue och Angular är alla JavaScript-ramar på klientsidan men kan också konfigureras för att återge serversidan.

Alternativt, om din applikation lutar åt en bloggstil med flera textbaserade inlägg, kan du basera den på WordPress, som också körs på PHP. Men Laravel tvingar dig inte att använda funktioner som du inte vill, det ger dig bara verktygen för att bygga något som WordPress själv.

Hur fungerar Laravel?

Laravel använder ett designmönster som heter Model-View-Controller eller MVC.

“ Modellen ” representerar formen på data som din applikation fungerar på. Om du har en tabell med användare, var och en med en lista över inlägg de har gjort, är det din modell.

Annons

“ Controller ” interagerar med denna modell. Om en användare begär att få se sin inläggssida, talar kontrollen med modellen (ofta bara databasen) och hämtar informationen. Om användaren vill göra ett nytt inlägg uppdaterar styrenheten modellen. Kontrollenheten innehåller det mesta av logiken för din applikation.

Den registeransvarige använder den informationen för att konstruera en “ vy. ” Vyn är en mall med vilken modellen kan anslutas till och visas, och den kan manipuleras av kontrollen. Vyn är alla applikationens HTML -komponenter.

< p>Laravel använder denna struktur för att driva anpassade appar. Den använder Blade -mallmotorn, som gör att HTML kan brytas i bitar och hanteras av kontrollen. Allt börjar med rutter, definierade i routes/web.php, som hanterar HTTP -begäranden baserat på den plats som efterfrågas. Till exempel körs följande funktion om en användare begär https://yoursite.com/greeting:

Route :: get ('/greeting', function () {return view ('greeting', ['name '= & gt;' James ']);});

Denna rutt kör en funktion som returnerar en vy från resurser/vyer/. Vyn har skickats data (namnvariabeln), som den kan använda inuti markeringen:

& lt;!-Visa lagrad i resurser/views/greeting.blade.php-& gt; & lt; html & gt; & lt; body & gt; & lt; h1 & gt; Hej, {{$ name}} & lt;/h1 & gt; & lt;/body & gt; & lt;/html & gt;

Det här är så enkelt som möjligt, men mycket kan hända mellan begäran och återkomsten av en vy. Laravel stöder mellanprogramvara som körs innan begäran hanteras. Du kan använda detta för att låsa vissa sidor genom att kontrollera om en användare är autentiserad innan en begäran hanteras.

Annons

Istället för att visa en vy direkt kan du också vidarebefordra begäran till en kontroller, som kan hantera mer komplex logik innan du slutligen returnerar någon resurs (ofta en vy). Du kan läsa mer om de inre funktionerna i Laravel-ramverket i deras dokument.

Så här kommer du igång

Laravel körs på PHP , vilket betyder att allt du behöver är en webbserver som Apache eller Nginx med PHP installerat. Du behöver också Composer, en beroendehanterare för PHP, och du behöver en databas. MySQL fungerar bra, men PostgreSQL och SQLite stöds också.

När beroenden är installerade kan du ladda ner och installera Laravel från Composer:

composer global require laravel/installer

Detta är tekniskt sett bara Laravel -installationsprogrammet, så du måste skapa en ny Laravel -installation med laravel ny:

laravel ny blogg

Detta skapar en ny katalog med namnet “ blogg ” och installerar Laravel till den. Den innehåller en inbyggd .htaccess-fil, så allt du behöver göra är att se till att mod_rewrite är aktiverat för att aktivera .htaccess-filer och rikta Apache mot katalogen. Alternativt, om du bara vill få det från marken kan du använda PHP: s inbyggda Artisan-server genom att köra följande kommando i projektkatalogen:

php artisan serve

Detta lanserar en utvecklingsserver på localhost: 8000. Om den körs på en server måste du öppna den porten eller använda SSH -tunnel för att komma åt den. Detta är dock inte en riktig webbserver, så du kommer fortfarande att vilja ha Apache eller Nginx för produktion.