Tusentals marscherar i Ukraina för HBT -rättigheter, säkerhet

0
41

Människor deltar i den årliga Gay Pride-paraden, under skydd av upploppspolisen i Kiev, Ukraina, söndagen den 19 september 2021. (AP)

Cirka 7000 personer samlades i den ukrainska huvudstaden på söndagen för den årliga mars för jämlikhet för att stödja rättigheterna för landets HBT -gemenskap.

Utrustad med färgglada kostymer och regnbågsflaggor marscherade publiken ner på Kievs centrala gator, några med banderoller läser “Kämpa för rätt!” Deltagarna tillkännagav åtta krav på ukrainska myndigheter, inklusive legalisering av civila partnerskap för HBT-personer och lagstiftning mot HBT-hatbrott.

Människor deltar i den årliga Gay Pride-paraden, under skydd av upplopp polisen i Kiev, Ukraina, söndagen den 19 september 2021. (AP)

”Vi har tröttnat på att vänta på förändring och uthärda systematisk skrämsel, påtryckningar, avbrott i fredliga händelser, attacker mot aktivister och HBT -samhället, ”Sade marscherna i ett uttalande. ”Vi kräver förändringar här och nu, eftersom vi vill leva fritt i vårt eget land.”

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Marschen bevakades av polisen som försökte förhindra sammandrabbningar med högerextrema grupper som varje år försöker störa händelsen. Ukrainas ombudsmann för mänskliga rättigheter Lyudmyla Denisova uppmanade radikala grupper att avstå från våld.

“Vi är olika, men vi är lika”, sade Denisova. “Ukrainas konstitution har förklarat alla människor lika i sina rättigheter från födseln, oavsett egenskaper, inklusive sexuell läggning och könsidentitet.”

Flera hundra aktivister som motsatte sig marschen höll ett eget rally i en park i Kiev. Inga sammandrabbningar har rapporterats.

Ukraina upphävde straffansvaret för homosexualitet 1991. År 2015 ändrades Ukrainas arbetslagar för att förbjuda diskriminering av HBT -personer på arbetsplatsen.

Men konservativa grupper i det i stort sett ortodoxa kristna landet motsätter sig HBT-rättigheter och medlemmar i högerextrema organisationer attackerar regelbundet grupper och evenemang kopplade till HBT-gemenskapen. HBT -rättighetsgrupper säger att ukrainsk polis ofta ignorerar homofobiska eller transfobiska motiv för attackerna och klassificerar dem som huliganism.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.