Til tross for sensur og dårlig internett, blomstrer cubanske podcaster

0
47

Cubas regjering blokkerer tilgang til flere nyhetsnettsteder-inkludert 14yMedio-og vedtok nylig et tiltak som gjør det til en forbrytelse å legge ut innhold som er kritisk til den kubanske staten på sosiale medier. (Representative)

Det har vært lite å le av på Cuba i det siste. Men på en nylig episode av “ El Enjambre, ” en ukentlig podcast produsert på øya, hylte de tre vertene etter den siste formen for sensur av det statlige teleselskapet.

“Hvis du sender en tekstmelding med ordet frihet, gjør meldingen ikke” t nå mottakeren, ”sa Lucía March til sine vantro medverter, med henvisning til det spanske ordet libertad. “Den fordamper, forsvinner! Jeg er seriøs. ”

Utvekslingen var morsom, informativ og lett, egenskaper som har gjort “ El Enjambre ” en av de største treffene blant mange nye cubanske podcaster som nå konkurrerer om innbyggernes oppmerksomhet og begrenset internettbåndbredde.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Kubanere begynte å ha tilgang til internett på smarttelefoner bare i 2018. Siden den gang har podcaster om politikk, aktuelle hendelser, historie, entreprenørskap og språk oppgradert hvordan cubanere får informasjonen sin, og utvidet mellomtingene mellom det hyperpartisiske innholdet generert av regjeringsdrevne medier utsalgssteder og amerikanske myndigheter finansierte redaksjoner som er svært kritiske til øyas autoritære ledere.

Les | Cuba for å gjenkjenne og regulere kryptokurver

“Det har vært eksponentiell vekst, og jeg spår at det vil fortsette å formere seg,” sa Yoani Sánchez, en kubansk journalist som registrerer en daglig nyhetspodcast som kobler historier fra den uavhengige nyhetsportalen hun driver, 14yMedio. “Kubanere er stort sett hengivne radiolyttere, og av den grunn har de potensial til å bli hengivne lyttere til podcaster.”

Cubas regjering blokkerer tilgangen til flere nyhetsnettsteder – inkludert 14yMedio – og vedtok nylig et tiltak som gjorde det til en forbrytelse å legge ut innhold som er kritisk til den cubanske staten på sosiale medier. Men myndighetene har ennå ikke iverksatt tiltak for å sensurere eller blokkere tilgangen til de mer enn 220 podcaster som produseres på Cuba eller i stor grad henvender seg til cubanske publikum, sa Carlos Lugones, grunnlegger av Cuba Pod, en plattform som promoterer og katalogiserer cubanske podcaster. (Landets statlige teleselskap svarte ikke på en forespørsel om kommentar om sensurering av tekstmeldinger.)

“Det er veldig vanskelig for en regjering å sensurere en podcast fordi det er mange måter å distribuere den på,” sa Lugones, som mener de nye lydinitiativene rører nyanserte samtaler på øya. “Podcaster utløser debatter i samfunnet hele tiden. De får folk til å reflektere. ”

Et ønske om å gjøre nettopp det fikk Camilo Condis, en industriingeniør som har åpnet noen få restauranter i Havana, til å lansere “ El Enjambre ” -Spansk for sverm av bier-i slutten av 2019. Hjertet i showet er en livlig, spontan samtale mellom Condis og hans medverter, March og Yunior García Aguilera.

Ingen tema er utenfor grenser. < /p>

“ El Enjambre ” ga detaljert omtale av de bemerkelsesverdige 11. juli-protester mot regjeringen på Cuba og fryktelig kritikk av den hensynsløse angrepet som fulgte.

Vertene dissekerte også den dårlige tilstanden i helsevesenet etter hvert som tilfellene av COVID-19 økte. øya, hånet regjeringens sprutende initiativer for å tillate aktiviteter i privat sektor, for eksempel garasjesalg, og forsøkte å lese tebladene om fremtiden til Washingtons forhold til Havana.

Les | Hvorfor Cuba vaksinerer barn så ung som to mot Covid-19

Hver episode inneholder et kort, humoristisk, manusdrama, et segment kalt “ History Without Hysteria ” og en lang samtale som har en tendens til å fokusere på problemene som kubanere har kranglet om på sosiale medier de siste dagene.

“Målet var å skape en samtale som du ville hatt på et hvilket som helst gatehjørne. på Cuba, ”sa Condis. “Men vi gir bare bekreftede fakta, fordi det er veldig viktig for oss å aldri gi falsk informasjon.”

Condis sa at han unngikk å bruke det han anser som unødvendig polariserende språk, for eksempel å avstå fra å omtale den kubanske regjeringen som et diktatur. Vertene tar ikke for gitt den relative friheten de har hatt så langt i å kritisere regjeringen. Tross alt har Cuba ikke lover om pressefrihet og kritiske journalister blir ofte utsatt for trakassering og internering.

“Når som helst kan de gå i krig med oss ​​og ta oss av lufta,” Sa Condis.

Hvis noen har presset grensene, er det Sánchez, en ivrig kritiker av regjeringen som først ble fremtredende som en tidlig bruker av teknologi i 2007, da hun begynte å skrive en rå og lyrisk blogg om livet på øya.

I desember 2018, da Cubas teleselskap Etecsa begynte å tilby dataplaner for smarttelefoner, så Sánchez en mulighet til å utvide rekkevidden til journalistikken hennes, som tidligere hadde blitt distribuert som et e -postmelding og en PDF -fil.

Til toppen Nyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Hun begynte å spille inn korte episoder tidlig hver ukedag mens hun drakk morgenkaffen, og fortalte lytterne hvordan været så ut utenfor vinduet i leiligheten hennes i 14. etasje i Havana. Hun spøker med at lydsporet til showet er skjeen som rører i kaffekoppen, “alltid bitter og veldig, veldig nødvendig.”

“Jeg må si at det er mange mennesker som ikke er interessert i nyhetene vi sette ut fordi de ikke er lesere, inkludert eldre som ikke ser godt, ”sa Sánchez som svar på spørsmål, som hun svarte – passende nok – i en serie lydfiler. “Men den menneskelige stemmen, nyheter som blir fortalt, sitter sammen for å dele en kaffe, skaper en følelse av intimitet, av fortrolighet, av nærhet som lar meg nå disse menneskene.”

Podcast -boomen på Cuba har sammenfalt med en forverret økonomisk og helsekrise. Sanksjonene pålagt av Trump -administrasjonen har gjort det vanskeligere for eksil å sende penger til slektninger og for amerikanere å reise til øya, og har bidratt til mat- og medisinmangel som har blitt verre under pandemien.

Men formatet er det sjeldne medieselskapet som krever liten opplæring eller kapital, sa Elaine Díaz, grunnlegger av Periodismo de Barrio, et nyhetsnettsted for vekterbikkjer som dekker miljø- og menneskerettighetsspørsmål på Cuba.

“They are et billig produkt å lage, ”sa Díaz, som lanserte en podcast i januar 2019.“ Redigeringsformatene er veldig enkle. ”

Skaperne av “ El Pitch, ” et show om markedsføring, tilbyr nyttige tips for gründere som navigerer på nettet av sanksjoner og regler som har hindret veksten i den private sektoren på øya. “ La Potajera, ” et show som ble lansert i juli, gir stemme til homofile, bifile og transkjønnede cubanere.

Podcaster på Cuba er et kjærlighetsarbeid på dette tidspunktet, sa Condis. Men han håper at de en dag kan bli lønnsomme.

“I fremtiden vil jeg ha annonsører,” sa han.

“ El Enjambre ” er en produksjon av El Toque, et online nyhetsnettsted som sier at det mottar tilskudd fra filantropiske og journalistiske organisasjoner. Periodismo de Barrio sier på sitt nettsted at det mottar finansiering fra internasjonale organisasjoner, inkludert den svenske stiftelsen for menneskerettigheter. Sánchezs nyhetstjeneste sier at det tjener penger på nettannonser.

I løpet av måneder med isolasjon, ettersom COVID -tilfellene har steget, har podcaster bidratt til å skape en følelse av fellesskap og en utsettelse fra kjedsomhet. Fordi kubanere betaler store summer per gigabyte for internettilgang fra Etecsa, den eneste leverandøren, gir podcaster et attraktivt alternativ til å rulle uten mål på telefoner eller bærbare datamaskiner i flere timer.

“Du kan lytte til podcaster mens du vasker oppvasken, mens du tar en spasertur nedover gaten, ”sa Sánchez. “Folk føler at jeg er inne i hjemmene sine, sitter ved kjøkkenbordet og rører en bitter kopp kaffe.” ’

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste verdensnyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.