Block i EU-stil ställde upp för Latinamerika, Karibien

0
44

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador (i mitten) med ledare och premiärministrar under toppmötet i Latinamerikanska och karibiska staterna (CELAC), i Mexico City. (Reuters)

Latinamerikanska och karibiska länder bör sträva efter ett block som Europeiska unionen, Mexikos president och andra ledare sa vid ett toppmöte i lördags, i ett försök att avvärja inflytande från Washington-baserade organisationen av amerikanska stater (OAS).

I åratal har några av regionens vänsterbärande standardbärare som deltog i sammankomsten av gemenskapen av latinamerikanska och karibiska stater (CELAC) betraktat OAS som för nära USA, särskilt motvilligt dess uteslutning av Kuba från dess medlemsländer.

Värd för lördagens toppmöte, mexikanska presidenten Andres Manuel Lopez Obrador, sa till mer än ett dussin presidenter och premiärministrar vid invigningsceremonin att ett sådant omarbetat diplomatiskt organ bättre skulle kunna stärka regionens ojämlikhetskrävda ekonomier som samt konfrontera hälsa och andra kriser.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

“ I dessa tider kan CELAC bli det viktigaste instrumentet för att befästa relationerna mellan våra latinamerikanska och karibiska länder, ” sa han i en grottbalsal vid Mexikos utsmyckade nationella palats där ledare turades om att tala och några gnistor flög mellan ideologiska motståndare.

“ Vi borde bygga på den amerikanska kontinenten något liknande det som var det ekonomiska samhället som var början på den nuvarande Europeiska unionen, ” sa vänstern Lopez Obrador. Han betonade behovet av att respektera nationell suveränitet och följa icke-interventionistisk och utvecklingspolitisk politik.

Ledarna samlades på inbjudan av Lopez Obrador med ett uttalat mål att försvaga OAS. Toppmötets kickoff fokuserade uppmärksamheten på regionens center-vänster ledare, inklusive Perus nya president, Pedro Castillo, Kuba Miguel Diaz-Canel och Venezuelas Nicolas Maduro .

Brasiliens högerpresident Jair Bolsonaro drog sig ur CELAC förra året och kritiserade det för att höja odemokratiska länder. Argentinas Alberto Fernandez avbröts i sista minuten på grund av en plötslig skakning i hans land.

Sparks fly

Vissa sprickor uppstod bland ledare . Uruguays center-högerpresident Luis Lacalle sa att hans deltagande inte ska tolkas som en omfamning av några av regionens mer auktoritära regimer eller ett avslag på OAS.

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador (vänster) lyssnar på andra ledare och premiärministrar under de latinska amerikanska ledarna och premiärministrarna under latinska toppmötet och statsministern Karibiska stater (CELAC), på National Palace i Mexico City. (Reuters)

“ Vi är oroliga och ser allvarligt på vad som händer på Kuba, Nicaragua och Venezuela, ” sa han och kryssade av vad han beskrev som repressiva handlingar, inklusive fängelse av politiska motståndare.

Kubas Diaz-Canel sparkade tillbaka genom att attackera nyliberal politik som han sade har försämrat sociala framsteg. Han kritiserade också Lacalles ledarskap och noterade det stora svaret från en ny petition från hans inrikespolitiska opposition.

Uruguayan svarade med att kritisera Kubas kommunistiska regering och noterade att den inte tolererar opposition eller tillåter dess folk att välja sina egna ledare.

Bolivias president Luis Arce efterlyste ett globalt avtal om att förlåta skulder för fattiga länder medan Honduras president Juan Orlando Hernandez efterlyste ett regionalt organ för att bekämpa klimatförändringar.

En ny CELAC -fond för att hantera naturkatastrofer tillkännagavs också.

Venezuelas avlidne president Hugo Chavez hjälpte till med att inrätta CELAC 2011, och hans kämpade efterträdare Maduro anlände till den mexikanska huvudstaden sent på fredagen som ett överraskande tillägg.

I kommentarer fredag ​​kväll föreslog Maduro en ny CELACs högkvarter etableras i den mexikanska huvudstaden. Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard hoppade snällt undan det förslaget på lördagen när han frågades av journalister och beskrev idén som för tidig.

📣 Indian Express är nu på Telegram . Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.