Belichting aanpassen met bereikmaskers in Lightroom

0
51
Vladimka-productie/Shutterstock.com< /figure>

Een van de vele toepassingen van de functie Verloopmasker, een tool die beschikbaar is in de krachtige Adobe Lightroom, is het aanpassen van de schaduwen of hooglichten van een afbeelding. We doen dat met een soort verloopfilter dat een bereikmasker wordt genoemd.

Waarom de belichting aanpassen met bereikmaskers?

Stel dat u een foto hebt waarop de hooglichten perfect zijn belicht, maar dat u details in de schaduwen bent kwijtgeraakt. Je zou gewoon de belichtingsschuifregelaar kunnen verhogen, maar dat kan je hoogtepunten wegblazen. Het aanpassen van de schaduwschuifregelaar kan ook werken, maar het kan het contrast in je afbeelding afvlakken als je het te hoog moet zetten.

Door de schaduwen te richten met een bereikmasker kun je die schaduwen verhogen zonder te storen de rest van het beeld. De truc om dit te doen, is door je verloopfilter op je hele afbeelding toe te passen en er vervolgens een luminantiebereikmasker van te maken.

Je bereikmasker maken

Je bereikmasker maken

h2>

Om een ​​nieuw verloop te maken en dit op de hele afbeelding toe te passen, klikt u op het gereedschap Verloop in de werkbalk rechtsboven, direct onder de uitlezing van het histogram. Het ziet eruit als een rechthoek met een effen, witte rand.

Maak een nieuw verloop buiten uw foto door te klikken en te slepen in het grijze gebied naast de afbeelding waaraan u werkt. Het maakt niet uit hoe breed het is, als het maar buiten het beeld valt. Je kunt het masker dat ik buiten de rand van mijn afbeelding heb gemaakt hier zien.

Advertentie

Omdat uw verloop niet over enig gebied van de afbeelding, zal Lightroom alle aanpassingen die u in dit verloop aanbrengt, toepassen op de hele foto waaraan u werkt.

Nadat je dat hebt gedaan, wil je van je verloopfilter een bereikmasker maken. Om dat te doen, zoekt u de optie Bereikmasker onder aan het paneel met verloopinstellingen. Verander het van “Uit” naar “Luminantie.” Dit verandert je verloop in een bereikmasker dat alleen de belichting van de afbeelding beïnvloedt, niet de kleur.

Nadat u het masker hebt ingesteld, moet u het kunnen zien, zodat u kunt bepalen op welke gebieden het van invloed is. Klik hiervoor op Luminantiemasker weergeven. In het begin wordt het hele beeld rood, omdat het masker alles bedekt omdat het hele helderheidsbereik is geselecteerd — alles van helder tot donker.

Dit masker voor luminantiebereik aanpassen laat je je richten op de hooglichten of schaduwen van je afbeelding, en het is supergemakkelijk om in te bellen. Ga gewoon naar de schuifregelaar Bereik en breng het ene uiteinde of het andere naar beneden totdat het masker (weergegeven door de rode overlay) alleen schaduwen of hooglichten bedekken.

Een afbeelding waarop een luminantiebereikmasker is toegepast. “Toon masker” is ingeschakeld en er zijn nog geen aanpassingen gemaakt.

Het rechteruiteinde van de schuifregelaar is uw hoogtepunt en het linkeruiteinde zijn uw schaduwen. Als u een van deze punten verplaatst, verandert het luminantiebereik dat het masker dekt.

Dus als u het markeerpunt vanaf het uiterst rechtse uiteinde van de schuifregelaar naar beneden haalt, begint het masker geleidelijk een donkerder bereik te bedekken totdat het alleen de schaduwen bedekt. Hetzelfde kun je doen voor de hoogtepunten. Om een ​​natuurlijkere overgang tussen het gemaskeerde gebied en de rest van de afbeelding te krijgen, speel je met de schuifregelaar Gladheid.

Hier heb ik het luminantiemasker aangepast om alleen van toepassing te zijn op de diepste schaduwen, dus alleen die gebieden zijn rood.

Advertentie

Zodra u uw masker hebt aangepast zoals u het wilt, kunt u de andere schuifregelaars gebruiken om de belichting, het contrast, de schaduwen, enz. zoals gewoonlijk aan te passen. U kunt ook parameters zoals helderheid en witbalans in het gemaskeerde gebied aanpassen. Schakel het masker uit met het “Show Luminance Mask” schakelaar (hierboven afgebeeld) om aanpassingen in realtime te zien gebeuren en schakel het weer in om ervoor te zorgen dat uw masker het juiste gebied bedekt.

Het zal wat oefening vergen, maar uiteindelijk kunnen bereikmaskers een krachtig hulpmiddel zijn voor gerichte aanpassing van de belichting in Lightroom. Je kunt ook je Lightroom-vaardigheden vergroten door te leren ontwijken en branden.

LEES VOLGENDE

  • › HomePod Mini staat op het punt de beste vriend van Apple TV te worden
  • › De bureaubladachtergrond wijzigen in Windows 11
  • › Hoe u uw creditcard beheert met Alexa
  • › Hier leest u hoe u iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8 kunt krijgen
  • › Vrienden vinden’ Verjaardagen op Facebook