Hemmelige samtaler og en skjult agenda: Bak den amerikanske forsvarsavtalen som Frankrike kalte et “svik”

0
126

FIL-President Joe Biden og president Emmanuel Macron i Frankrike møtes under G7-toppmøtet i Carbis Bay, England 12. juni 2021. (Doug Mills/The New York Times)

< strong> Skrevet av David E. Sanger

USA og Australia gikk ekstraordinært langt for å holde Paris i mørket da de i all hemmelighet forhandlet frem en plan for å bygge atomubåter, knuste Frankrikes største forsvarskontrakt og så rasende president Emmanuel Macron at han på fredag ​​beordret tilbaketrekning av Frankrikes ambassadører til begge nasjoner .

Macrons avgjørelse var en fantastisk og uventet eskalering av bruddet mellom Washington og Paris, på en dag da de to landene hadde planlagt å feire en allianse som går tilbake til Storbritannias nederlag i revolusjonskrigen.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Likevel ble det drevet av Frankrikes erkjennelse av at to av sine nærmeste allierte har forhandlet i hemmelighet i flere måneder. I følge intervjuer med amerikanske og britiske tjenestemenn, hadde Biden-administrasjonen vært i samtaler siden kort tid etter president Joe Bidens innvielse om å bevæpne den australske marinen med en flåte av atomdrevne ubåter som kan patruljere områder i Sør-Kinahavet og utover at Beijing er prøver å dominere med sine militære styrker.

Men en ting sto i veien for dem: en avtale på 60 milliarder dollar som oppfordret Australia til å kjøpe et dusin langt mindre sofistikerte og langt mer støyende, konvensjonelt drevne ubåter fra Frankrike.

For Biden, som har presset seg tilbake på Kina en sentral kjerne i hans nasjonale sikkerhetspolitikk, ville de franske ubåtene ikke gjøre. De hadde ikke muligheten til å rekkevidde Stillehavet og dukke opp uventet ved kinesiske kyster – og legge til et element av militær fordel for Vesten. Og australierne, sier tjenestemenn, kom til samme konklusjon for lenge siden, etter å ha blitt mobbet av et stadig mer modig Kina.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

I et møte etter å ha møtt sine franske kolleger-noen inkludert Biden og utenriksminister Antony Blinken-ga amerikanerne ikke Frankrike et oppslag om planene om å oppheve den franske avtalen, sa tjenestemennene og ba om anonymitet for å diskutere sensitivt diplomati. Amerikanske tjenestemenn fortalte bare franskmennene om den nye avtalen timer før den ble offentliggjort i Det hvite hus i et virtuelt møte med Biden, Storbritannias statsminister Boris Johnson og Australias statsminister Scott Morrison.

Bidens avgjørelse var et resultat av en brutal beregning som nasjoner noen ganger gjør der en alliert er fast bestemt på å være mer strategisk viktig enn en annen – noe nasjonale ledere og diplomater aldri liker å innrømme offentlig. Og det var et tegn på at ettersom Biden begynner å utføre det Obama -administrasjonen for 12 år siden kalte “pivot to Asia”, er det fare for å tråkke på politiske landminer som gamle, tradisjonelle allierte i Europa føler seg etterlatt. < /p>

“Så mye som pivoten har blitt beskrevet som å svinge til Asia uten å svinge bort fra et annet sted, er det bare ikke mulig,” sa Richard Fontaine, administrerende direktør i Center for a New American Security, som har lange bånd til både australier og amerikaner spillere i avtalen, sa onsdag. – Militære ressurser er begrensede. Å gjøre mer på ett område betyr å gjøre mindre på andre. ”

Det betyr også tilsynelatende å skjule forhandlinger for noen av dine nærmeste allierte.

Da Biden-administrasjonen begynte å engasjere Australia og Storbritannia alvorlig om sin nye strategi for å motvirke Kina, var en tre år gammel kontrakt på 60 milliarder dollar eller mer for et dusin ubåter, som hovedsakelig skulle konstrueres av franskmennene, allerede over budsjett og vrimler, sa amerikanske tjenestemenn. Ubåtene var basert på en fremdriftsteknologi som var så begrenset i rekkevidde, og så lett for kineserne å oppdage, at den ville være foreldet når de første ubåtene ble satt i vannet, kanskje så lenge som 15 år fra nå.

Det var et åpenbart alternativ, den typen atomdrevne ubåter som ble utplassert av amerikanerne og britene. Men amerikanske og australske tjenestemenn var enige om at hvis franskmennene fikk med seg at pluggen skulle trekkes på en av de største forsvarskontraktene i deres historie, ville de nesten helt sikkert prøve å sabotere den alternative planen, ifølge tjenestemenn som var kjent med diskusjonene mellom Washington og Canberra.

Videre konkluderte australske tjenestemenn med at den franske teknologien – selv dens egne atomubåter – ikke ville være forenlig med de amerikanske og britiske ubåtene de ønsket å etterligne. Og de mistenkte at ettersom kineserne forbedrer sine ubåtmuligheter, som i dag er noe begrenset, ville de franske modellene være mer utsatt for påvisning.

Så de bestemte seg for å beholde arbeidet til en veldig liten gruppe embetsmenn og nevnte det ikke for franskmennene, selv da Biden og Blinken møtte sine franske kolleger i juni.

Biden nevnte ikke planene under en koselig prat med Macron på et toppmøte i juni i Cornwall, hvor de satt i plenstoler ved sjøen og snakket om fremtiden til Atlanterhavsalliansen. (Biden, Johnson og Morrison møttes samme dag, diskuterte den nye avtalen, og i en vag uttalelse som virker mer avslørende i dag enn da, refererte han til “dypere strategisk samarbeid mellom de tre regjeringene” for å møte et skiftende forsvarsmiljø i Indo-Stillehavet.) Tre dager senere møtte Morrison separat med Macron, men etterlot ingen inntrykk av at han revurderte avtalen, insisterer franskmennene.

Ifølge franske tjenestemenn var Blinken også taus 25. juni da hans franske motpart, Jean-Yves Le Drian, ønsket ham velkommen tilbake til Paris-der Blinken tilbrakte videregående år-og lovpriste betydningen av den franske ubåtavtalen.

Fransk utenriksminister Jean-Yves Le Drian (File/Reuters)

Og så sent som 30. august, da de franske og australske forsvars- og utenriksministrene holdt sin årlige “konsultasjon”, ga de ut en felles kommunikasjon som sa at de to landene var forpliktet til å utdype samarbeidet i forsvarsindustrien og “understreket viktigheten av Future Submarine program. ”

På den tiden visste australierne at programmet var dødt.

Den franske ambassadøren i USA, Philippe Étienne, sa i flere intervjuer at han først hørte om avtalen i lekkede nyhetsrapporter som dukket opp i australske medier og i Politico. Andre franske tjenestemenn sa at de hadde vært mistenksom om at noe var på gang for en uke siden, men de fikk ikke umiddelbart svar fra Blinken eller forsvarsminister Lloyd Austin. Den første amerikanske tjenestemannen som diskuterte detaljene med Étienne var Jake Sullivan, den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, noen timer før den offentlige kunngjøringen onsdag.

Amerikanske tjenestemenn insisterer på at det ikke var deres sted å snakke med franskmennene om deres forretningsavtale med Australia – det var for australske tjenestemenn å diskutere.

Den kinesiske regjeringen fikk heller ikke et head-up, ingen overraskelse siden den offisielle amerikanske holdningen er at ubåtavtalen ikke er rettet mot noen bestemt nasjon. Men Kinas første svar på den nye alliansen, som ble kalt AUKUS (for Australia, Storbritannia og USA), var at den var “ekstremt uansvarlig” og ville starte et våpenkappløp. Faktisk sier Pentagons siste Kina -rapport at den kinesiske marinen har bygget et dusin atomubåter, hvorav noen kan bære atomvåpen. Australia har lovet å aldri bruke atomvåpen.

Selv før Macron tilbakekalte ambassadørene, så det ut til at Bidens medhjelpere ble overrasket over den franske reaksjonens voldsomhet, spesielt Le Drians karakterisering av at det var en “kniv i ryggen.” De har antydet at franskmennene var altfor dramatiske og tror at de to landene gradvis vil gå tilbake til normale forhold. Historien tyder på at de kan ha rett: Et enormt brudd på grunn av den britiske og franske invasjonen av Suez -kanalen i 1956 ble til slutt papirert, i likhet med “Nixon Shock” med japanerne i 1971, da USA ikke ga beskjed om dens beslutning om å gå av gullstandarden.

I dette tilfellet sa amerikanske tjenestemenn at beslutningen om å kaste den eksisterende fransk-australske kontrakten og erstatte den med en som ville binde Australia teknologisk og strategisk til atomubåtprogrammet, genererte praktisk talt ingen intern debatt, sa deltakerne. Årsaken var grei: I Biden White House er det avgjørende at det utfordrer Kinas voksende fotavtrykk og dets innsats for å skyve den amerikanske marinen østover, til den neste øykjeden i Stillehavet.

«It sier mye om hvordan Washington oppdager sine interesser i Stillehavet, '' sa Fontaine, “at det ikke var noen håndsang om å irritere franskmennene.”

I årevis har amerikanske tjenestemenn visst at vendingen mot Asia kan belaste forholdet til europeiske allierte. Mens tidligere president Barack Obama i utgangspunktet omfavnet uttrykket “pivoten” for å beskrive den amerikanske flyttingen til regionen i verden der dens økonomiske og strategiske interesser er størst – som basketballspiller, klemte han seg fast på sportsmetaforen – hans hvite hus til slutt forbød offentlig bruk av uttrykket på grunn av europeiske innvendinger.

Det stoppet ikke Kurt M. Campbell, en stor arkitekt i strategien, fra å publisere en bok fra 2016 om den kalt “The Pivot: The Future of American Statecraft in Asia”, som ble annonsert som en redegjørelse for “en nødvendig kurskorreksjon for amerikansk diplomati, kommersielt engasjement og militære innovasjoner. ” Campbell er nå Asia -koordinator ved National Security Council, og var en hovedpartner for australierne om ubåtavtalen.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste verdensnyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.