Home Svenska Hemliga samtal och en dold agenda: Bakom det amerikanska försvarsavtalet som Frankrike kallade ett ”svek”

Hemliga samtal och en dold agenda: Bakom det amerikanska försvarsavtalet som Frankrike kallade ett ”svek”

0

FIL-President Joe Biden och Frankrikes president Emmanuel Macron träffas under G7-toppmötet i Carbis Bay, England den 12 juni 2021. (Doug Mills/The New York Times)

< strong> Skrivet av David E. Sanger

USA och Australien sträckte sig extra mycket för att hålla Paris i mörkret när de i hemlighet förhandlade fram en plan för att bygga kärnkraftsubåtar, förstörde Frankrikes största försvarskontrakt och så upprörde president Emmanuel Macron att han på fredagen beordrade att Frankrikes ambassadörer skulle dra sig tillbaka till båda nationerna .

Macrons beslut var en fantastisk och oväntad upptrappning av brottet mellan Washington och Paris, på en dag som de två länderna hade planerat att fira en allians som går tillbaka till Storbritanniens nederlag i revolutionskriget.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Ändå drevs det av Frankrikes insikt att två av dess närmaste allierade har förhandlat i hemlighet i månader. Enligt intervjuer med amerikanska och brittiska tjänstemän hade Biden-administrationen varit i samtal sedan snart efter president Joe Bidens invigning om att beväpna den australiensiska flottan med en flotta av kärnkraftsbåtar som kan patrullera områden i Sydkinesiska havet och bortom att Peking är försöker dominera med sina militära styrkor.

Men en sak stod i vägen för dem: ett avtal på 60 miljarder dollar som krävde att Australien köpte ett dussin mycket mindre sofistikerade och mycket bullrare, konventionellt drivna ubåtar från Frankrike.

För Biden, som har gjort att de har pressat tillbaka om Kina en central grund för hans nationella säkerhetspolitik, skulle de franska ubåtarna inte göra. De hade inte förmågan att sträcka sig över Stilla havet och dyka upp oväntat vid kinesiska stränder – vilket tillför ett element av militär fördel för väst. Och australierna, säger tjänstemän, kom till samma slutsats för länge sedan, efter att ha blivit mobbade av ett alltmer uppmuntrat Kina.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Vid ett möte efter mötet med sina franska motsvarigheter-några inklusive Biden och utrikesminister Antony Blinken-gav amerikanerna inte Frankrike en uppfattning om sina planer på att höja det franska avtalet, sade tjänstemännen och bad om anonymitet för att diskutera känslig diplomati. Amerikanska tjänstemän berättade bara fransmännen om det nya avtalet timmar innan det offentliggjordes i Vita huset i ett virtuellt möte med Biden, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Australiens premiärminister Scott Morrison.

Bidens beslut var resultatet av en brutal beräkning som nationer ibland gör där en allierad är fast besluten att vara mer strategiskt vital än en annan – något som nationella ledare och diplomater aldrig gillar att erkänna för offentligheten. Och det var ett tecken på att när Biden börjar verkställa det som Obama -administrationen för 12 år sedan kallade “svängen till Asien”, finns risken att trampa på politiska landminor som gamla, traditionella allierade i Europa känner sig kvar. < /p>

“Så mycket som pivot har beskrivits som att svänga till Asien utan att svänga bort från någon annanstans, det är helt enkelt inte möjligt”, säger Richard Fontaine, VD för Center for a New American Security, som har långa band till både australiensaren och amerikanen spelare i affären, sade onsdagen. ”Militära resurser är begränsade. Att göra mer på ett område innebär att göra mindre på andra. ”

Det innebär tydligen också att dölja förhandlingar för några av dina närmaste allierade.

När Biden-administrationen började engagera Australien och Storbritannien på allvar om sin framväxande strategi för att motverka Kina, var ett treårigt kontrakt värt 60 miljarder dollar eller mer för ett dussin ubåtar, som till stor del byggdes av fransmännen, redan över budget och rasande, sade amerikanska tjänstemän. Ubåtarna baserades på en framdrivningsteknik som var så begränsad i räckvidd och så lätt för kineserna att upptäcka att den skulle vara föråldrad när de första ubåtarna sattes i vattnet, kanske så länge som 15 år från nu.

Det fanns ett uppenbart alternativ, den typ av kärnkraftsbåtar som amerikanerna och britterna använde. Men amerikanska och australiensiska tjänstemän var överens om att om fransmännen fick vind av att pluggen skulle dras på ett av de största försvarskontrakten i deras historia, skulle de nästan säkert försöka sabotera den alternativa planen, enligt tjänstemän som var bekant med diskussionerna mellan Washington och Canberra.

Dessutom drog australiensiska tjänstemän slutsatsen att den franska tekniken – till och med sina egna kärnbåtar – inte skulle vara förenlig med de amerikanska och brittiska ubåtar de ville efterlikna. Och de misstänkte att när kineserna förbättrar sina ubåtsfunktioner, som idag är något begränsade, skulle de franska modellerna vara mer mottagliga för upptäckt.

Så de bestämde sig för att behålla arbetet för en mycket liten grupp tjänstemän och nämnde det inte för fransmännen, även när Biden och Blinken träffade sina franska motsvarigheter i juni.

Biden nämnde inte planerna under en chummy chatt med Macron vid ett toppmöte i juni i Cornwall, där de satt i gräsmattor vid havet och pratade om framtiden för Atlantalliansen. (Biden, Johnson och Morrison träffades samma dag, diskuterade den framväxande affären och hänvisade i ett vagt uttalande som verkar mer avslöjande idag än då till att “fördjupa det strategiska samarbetet mellan de tre regeringarna” för att möta en föränderlig försvarsmiljö i Indo-Stilla havet.) Tre dagar senare träffades Morrison separat med Macron men lämnade inget intryck av att han tänkte om avtalet, insisterar fransmännen.

Enligt franska tjänstemän förblev Blinken också tyst den 25 juni när hans franska motsvarighet, Jean-Yves Le Drian, välkomnade honom tillbaka till Paris-där Blinken tillbringade gymnasietiden-och hyllade vikten av den franska ubåtsaffären.

Franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian (File/Reuters)

Och så sent som den 30 augusti, när de franska och australiensiska försvars- och utrikesministrarna höll sitt årliga “samråd”, utfärdade de en gemensam kommuniké som sa att de två länderna var fast beslutna att fördjupa samarbetet inom försvarsindustrin och “understrykte vikten av Framtidens ubåtsprogram. ”

Vid den tiden visste australierna att programmet var dött.

Den franske ambassadören i USA, Philippe Étienne, sa i flera intervjuer att han först hört talas om affären i läckta nyhetsrapporter som visas i australiensiska medier och i Politico. Andra franska tjänstemän sa att de hade varit misstänksamma om att något var på gång för en vecka sedan men inte fått omedelbart svar från Blinken eller försvarsminister Lloyd Austin. Den första amerikanska tjänstemannen som diskuterade detaljerna med Étienne var Jake Sullivan, den nationella säkerhetsrådgivaren, några timmar före det offentliga tillkännagivandet onsdag.

USA: s tjänstemän insisterar på att det inte var deras plats att prata med fransmännen om deras affärsavtal med Australien – det var för australiensiska tjänstemän att diskutera.

Den kinesiska regeringen fick inte heller någon heads-up, ingen överraskning eftersom den officiella amerikanska ståndpunkten är att ubåtsaffären inte är riktad mot någon särskild nation. Men Kinas första svar på den nya alliansen, som besvärligt heter AUKUS (för Australien, Storbritannien och USA), var att det var “extremt oansvarigt” och skulle starta ett vapenkapplöpning. Faktum är att Pentagons senaste Kina -rapport säger att den kinesiska flottan har byggt ett dussin kärnvapen, varav några kan bära kärnvapen. Australien har lovat att aldrig använda kärnvapen.

Redan innan Macron återkallade ambassadörerna verkade Bidens medhjälpare överraskade av den franska reaktionen, särskilt Le Drians karaktäristik att det var en “kniv i ryggen”. De har föreslagit att fransmännen var alltför dramatiska och tror att de två länderna gradvis kommer att återgå till normala relationer. Historien tyder på att de kan ha rätt: Ett enormt brott som föranleddes av den brittiska och franska invasionen av Suezkanalen 1956 blev så småningom pappersbaserat, liksom “Nixon Shock” med japanerna 1971, när USA inte meddelade något om dess beslutet att slippa guldstandarden.

I det här fallet sa amerikanska tjänstemän att beslutet att slänga det befintliga fransk-australiensiska kontraktet och ersätta det med ett som skulle binda Australien tekniskt och strategiskt till atomubåtsprogrammet, genererade praktiskt taget ingen intern debatt, sa deltagarna. Anledningen var enkel: I Biden White House är det absolut nödvändigt att utmana Kinas växande fotavtryck och dess ansträngningar att driva den amerikanska flottan österut till nästa ökedja i Stilla havet.

”Det säger mycket om hur Washington urskiljer sina intressen i Stilla havet '', säger Fontaine, “att det inte handlade om att göra fransmännen upprörda.”

I åratal har amerikanska tjänstemän vetat att vändningen mot Asien kan påverka relationerna med europeiska allierade. Medan den tidigare presidenten Barack Obama inledningsvis omfamnade uttrycket “pivot” för att beskriva den amerikanska flytten till den region i världen där dess ekonomiska och strategiska intressen är störst – som en basketbollare höll han fast vid sportmetaforen – hans Vita hus så småningom förbjöd allmän användning av frasen på grund av europeiska invändningar.

Det hindrade inte Kurt M. Campbell, en av strategins stora arkitekter, från att publicera en bok från 2016 om den som heter “The Pivot: The Future of American Statecraft in Asia”, som annonserades som en redogörelse för “en nödvändig kurskorrigering för amerikansk diplomati, kommersiellt engagemang och militära innovationer. ” Campbell är nu Asiens samordnare vid National Security Council och var en viktig samtalspartner med australierna om ubåtsavtalet.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.