Den afghanska aktivisten Amina Zia Massoud förväntar sig att Indien kommer att stödja motståndsstyrkor som bekämpar Taliban

0
141

Delvis sönderrivna affischer med bilden av den döda Northern Alliance-ledaren Ahmad Shah Massoud pryder en mur i Kabul, Afghanistan den 12 september 2021. (AP)

Hävdar att Indien är Afghanistan &# 8217; s “ all-weather-vän &#8221 ;, framstående afghansk aktivist och författare Amina Zia Massoud har uttryckt hopp om att New Delhi kommer att stödja motståndsstyrkorna som bekämpar talibanerna i den krigshärjade nationen.

I en intervju med WION -nyhetskanalen, Amina, systerdotter till den sena kraftfulla militära befälhavaren Ahmad Shah Massoud som också kallas Panjshirs lejon ’ för att leda det starkaste motståndet mot talibanerna, sa, “ Vi är tacksamma för denna otroliga relation vi har haft med Indien genom åren. ”

På tal om Indiens roll i Afghanistan noterade Amina att Indien har varit “ Afghanistans allvädervän &#8221 ;.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

“ Under första gången när talibanerna kom till makten var min familj i Kabul och vi åkte på det första flyget till New Delhi. Så jag tillbringade två år av min barndom i New Delhi. Personligen har jag ett speciellt band med Indien. När det gäller deras roll skulle jag förvänta mig att Indien stöder ett motstånd, ” citerades den afghanske aktivisten i intervjun i ett pressmeddelande från WION på fredagen.

“ Jag vet att den indiska regeringen inte tror på en talibanregim. Vad jag förväntar mig av den indiska regeringen är att inte erkänna talibanregimen som legitim, ” sa hon.

Amina sa att hon förväntar sig att Indien kommer att hjälpa afghanska flyktingar och stödja ett motstånd i hela landet.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer < p>När han talade om talibanernas påståenden om att fånga Panjshir och avvisa dessa påståenden från motståndskrafterna, sade Amina att “Motståndet fortfarande pågår, det fortsätter. Tyvärr kan vi inte säga så mycket om Panjshir, vi kan inte prata om det, för under hela den här månaden har det varit många falska nyheter från båda sidor som har påverkat vad som har hänt. ”

“ Kommunikationslinjer har avbrutits, så har internet också. men jag kan med säkerhet berätta att motståndet fortfarande pågår i Panjshir … Panjshir är en mycket svår provins att fånga, mest på grund av dess geografi och jag tror att talibanerna inser det. ”

< p>Tidigare denna månad hade talibanerna sagt att de hade gripit Panjshir, den sista provinsen som inte var under deras kontroll, efter deras övertagande av den USA-stödda Afghanistan-regeringen i augusti. Men Northern Resistance Front ledd av Ahmad Massoud hävdade att striderna fortfarande pågår.

Reagerar på rapporter om att Pakistan hjälpte talibanerna i Panjshir, sade Amina, “ Det är oroande om det ’ sant, för närvarande vet vi fortfarande inte, det är fortfarande påståenden. Men om något av dessa påståenden visar sig vara sant är det verkligen mycket oroande. det påverkar Afghanistans suveränitet. ”

Den 7 september tog hundratals afghanska demonstranter, inklusive kvinnor som hade hijab, ut på Kabuls gator och sjöng “ död till Pakistan ” och fördömer Islamabads inblandning såväl som luftangrepp från dess flygplan i Panjshir -provinsen till stöd för talibanerna.

I den största demonstration som den afghanska huvudstaden har sett sedan talibanerna tog makten förra månaden, ropade aktivister till stöd för motståndsmän i Panjshir -provinsen och ropade mot Pakistan, som de ser som en blandning i Afghanistans inre angelägenheter. < /p>

https://open.spotify.com/embed-podcast/show/0ygP4jm9c9SdqUM3C6DycM

Att svara på en fråga om talibanerna som enligt uppgift ska nå ut till Pakistan och göra ett bytesaffär ‘ Panjshir för Kashmir ’, sade Amina, “ Talibanerna har alltid varit Pakistan väldigt nära, detta är ingen hemlighet . Deras bas var Pakistan under dessa år. Detta är inte förvånande för någon afghan eller någon i det internationella samfundet. Detta är dokumenterat bevis. Men samtidigt är detta ett påstående och måste bekräftas. ”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.