Att spendera tid i VR kan få verkliga konsekvenser

0
41
Elnur/Shutterstock.com

Virtual Reality (VR) blir mer vanligt. Headsetförsäljningen ökar årligen när affärs-, forsknings- och underhållningsvärlden fortsätter att utforska vad mediet kan erbjuda. Tyvärr kan det hända att headsetet slocknar, men bitar av den virtuella världen fortsätter att dröja kvar.

Detta kan sträcka sig från äkta fysiska skador som du har plockat upp när du bekämpar virtuella motståndare till konstiga, initialt oroande effekter på din hjärna. Så, vad kan hända? Är det farligt? Och finns det något du kan göra för att undvika det? Låt oss titta på några sätt VR kan påverka sina användare både fysiskt och psykiskt.

Innehållsförteckning

Den fysiska sidan
Den mentala sidan
Så är det värt att oroa sig

Den fysiska sidan

Facebook

VR kan vara riktigt farligt. Så farligt, det finns faktiskt en hel subreddit, med rätt namn VR till ER, dedikerad till att katalogisera de olika möten VR -användare ’ händer, lemmar eller huvuden har haft med sina väggar och möbler.

Om du kokar ner det, bindar VR -användare i huvudsak sig själva och flairar vilt. Olyckor kommer säkert att hända. Jag har ett ganska generöst spelutrymme, cirka 7 fot med 10 fot om man räknar det lilla armrummet över soffan jag har gett mig själv. Och jag har träffat väggar, skrivbord och samma soffa fler gånger än jag kan räkna.

För det mesta är det dock bara små blåmärken eller en uppsättning skavda knogar. Det värsta jag har haft var en frakturad metakarpal som ett resultat av ett högra kors som, tillsammans med att hitta min motståndares näsa, också hittade mitt vardagsrums dörrkarm. Jag avslutade kampen vänsterhänt, fick min fru att köra mig till akut vård och tillbringade några veckor i en skena. Sammantaget inte så dålig skada och inte alls ovanligt. Andra människor är inte så lyckliga och har slutat ta en tumble; en handskada kommer alltid att vara att föredra framför en huvudskada.

Om du bryr dig om de fysiska sakerna du har i den verkliga världen, bör du förmodligen hålla dem borta från lekområdet också. Eller så kan du sluta som denna stackars kille som gick först genom en TV. Att skada andra människor är också en möjlighet, så se till att du låter alla du bor med veta att du kommer att sväva runt i ett rum med ögonbindel; ingen vill fånga mormor med en slåtter eller släppa ett litet barn med en vänster krok.

Och det finns naturligtvis de olika värken du kommer att få av att vara fysiskt aktiv. Beroende på ditt fysiska tillstånd: Rygg och fötter kan göra ont från att stå upp under långa sträckor och nacken kan göra ont när du spänner en låda på 2lb fram på ansiktet.

Även om du är i god fysisk form kan du fortfarande få den konstiga smärtan av att använda muskler som du inte brukar använda. En av musklerna i min högra underarm gör ont på grund av en konstig rörelse som ett spel fick mig att göra flera gånger, och spel som kräver att du fysiskt hukar dig medan du smyger är ett helvete på dina lår.

Den mentala sidan

ysuel /Shutterstock.com

Det är här saker börjar bli konstiga. VR-skärmdörrseffekten är ett ganska väl dokumenterat resultat av den aktuella maskinvarans upplösning. Eftersom förstorade versioner av headsetets skärm ligger så nära spelarens öga kan spelaren se de små luckorna mellan headsetets pixlar, vilket ger effekten av att titta på världen genom en skärmdörr.

Ju mer någon spelar, och ju mer fördjupad de blir, desto mindre märks effekten. I grund och botten är ett nästan osynligt nät på skärmen det minsta av någons oro när en primär del av deras hjärna faktiskt tror att zombies försöker gnaga ansiktet. Vilket gör det ännu konstigare att den här effekten kan följa dig tillbaka till den verkliga världen.

Det hände mig ganska tidigt i mina problem med VR och har inte riktigt hänt sedan dess. Den här typen av ligger halvvägs mellan efterbildseffekten och full-on palinopsia, eftersom jag ibland skulle få “ skärmen dörren ” eller “ gallrade ” några timmar efter att ha spelat. Vanligtvis när du kopplar av i soffan eller sängen och inte riktigt fokuserar på någonting.

På samma sätt har både Oculus ’ “ Guardian Grid ” — Ett blått nät som dyker upp om du kommer för nära kanten av ditt definierade spelområde — och tunnelseffekten som vissa spel lägger till för att minska åksjuka har båda följde mig tillbaka till den verkliga världen.

Lite mer oroande är de gånger min hjärna helt har glömt att jag var tillbaka i den verkliga världen. Det var en gång jag tog en paus från en VR -session och gick för att prata med min fru i andra rummet. När jag gick för att gå, tog det mig ett par sekunder att komma ihåg att jag var tvungen att röra mig med benen och inte en tumsticka. Min tumme flickade till och med åt det håll jag ville gå en eller två gånger. Ironiskt nog är detta spegeln motsatsen till ett av mina tidigare VR -olyckor där jag rörde mig med benen och inte en tumsticka och slutade snubbla på ett nattduksbord.

Tydligen är jag inte den enda som har försökt använda VR -kontroller i den verkliga världen. Andra användare har försökt klippa genom staket, försökt teleportera korta sträckor och glömt att de inte kan använda telekinesis i verkliga livet.

Allt detta kan hänföras till Tetris -effekten. I grund och botten, om du ägnar mycket hjärnkraft åt något, kommer den saken att prägla din hjärna. Som många dumma saker kan det också bero på god gammaldags trötthet.

Kanske lite trevligare är en konstig flytande effekt du känner när du lägger dig och stänger ögonen efter en VR -session. Vissa människor får en liknande känsla av rörelse medan de reste sig med öppna ögon, vilket kan vara en mindre trevlig upplevelse.

Det finns också rapporter om människor som inte känner att deras verkliga händer är riktiga efter en VR -session. Detta är ett exempel på Body Transfer Illusion — något du kanske har upplevt utanför VR om du någonsin har besökt ett vetenskapsmuseum med en gummihandillusion.

Så är det värt att oroa sig

Facebook

Huvudskador är alltid något att oroa sig för, så var försiktig där. Många fysiska skador kan förmodligen förebyggas genom att spela försiktigt och se till att du har tillräckligt med utrymme. Problemet är att VR är så uppslukande att den försiktiga delen lätt kan gå ut genom fönstret. Därav videor av människor som flyger headbutting TV, julgranar och väggar. Mindre saker som skavda knogar läker. Värken försvinner och din kropp tenderar att anpassa sig till sina förhållanden, så de värkande bitarna kommer förmodligen att bli starkare och mer lämpade för långa VR -sessioner.

Med vissa saker som VR: s påverkan på synen, vi vet inte riktigt. Studier pågår, särskilt vad gäller VR: s påverkan på barn, så det är värt att hålla sig till headsettillverkarna ’ åldersbegränsningsrekommendationer för närvarande.

Andra biverkningar är inte så oroande. Effekterna av åksjuka försvinner ganska snabbt när du slutar göra det som gjorde dig sjuk i det här fallet. Symtom som att se skärmdörrseffekten i verkligheten eller den svävande känslan när du blundar tenderar att försvinna när din hjärna har rätt. Av personlig erfarenhet och från alla konton jag hittar kan du vänja dig vid VR efter ett par veckor. Om du tar en lång paus kan vissa av effekterna komma tillbaka tills du justerar om. Så, för att sammanfatta: Du kan bli riktigt svårt sårad i VR, men var försiktig så ska du ha det bra.