Wat is de “filmmodus” van de iPhone voor het filmen van video's?

0
65

Met de releases van de iPhone 13 en iPhone 13 Pro introduceerde Apple Cinematic Mode, een nieuwe manier om video's op te nemen waarmee je soepel kunt scherpstellen en onderwerpen kunt volgen, zowel tijdens als na het filmen.

Is dit de iPhone-videorevolutie waarop we hebben gewacht? Misschien.

Wat doet de filmmodus?

De filmmodus biedt soepele controle over de scherptediepte tijdens het opnemen van een video of daarna het feit. In het filmmaken is de term “racking focus” of “focus trekken” betekent dat de focus wordt verschoven naar één onderwerp of object in het frame om de aandacht van de kijker af te leiden.

Apple

De iPhone 13- en iPhone 13 Pro-modellen (inclusief mini- en Max-versies) kunnen deze modus gebruiken om tot 1080p vast te leggen met maximaal 30 frames per seconde, in Dolby Vision HDR. Aangezien de overgrote meerderheid van filmproducties 24 frames per seconde (24p) gebruiken, zou de beperking van de framesnelheid geen groot probleem moeten zijn, maar beeldmateriaal met een hogere resolutie zou leuk geweest zijn.

Als je dat eenmaal hebt gedaan ;Als je je video hebt opgenomen, kun je keyframes gebruiken om focus pulls toe te voegen met ingestelde intervallen, zodat je effectief kunt focussen op elk object in het frame dat acceptabel scherp was gedurende de opname.

Apple

Advertentie

Apple stelt dat het zijn autofocus-algoritmen heeft aangepast om op intelligente wijze onderwerpen te kunnen identificeren en volgen waarop u zich misschien ook wilt concentreren. U kunt de functie eenvoudig overnemen door op een onderwerp of object in het kader te tikken. Tik nogmaals en de camera zal dat object volgen, met een "AF Tracking Lock" melding verschijnt op het scherm.

Apple zegt dat de iPhone 13 zelfs anticipeert op onderwerpen die het scherm binnenkomen, en automatisch scherpstelt weg van een onderwerp wanneer ze bepaalde acties uitvoeren, zoals wegkijken van de camera.

GERELATEERD: Waarom de Dolby Vision HDR-opname van de iPhone 12 belangrijk is

Hoe de filmmodus werkt

Apple heeft een korte film genaamd Whodunnit die ze maakten met Cinematic Mode en dat laat zien hoe goed de technologie werkt. De resultaten zijn veelbelovend, met vloeiende focustrekkingen die geen last lijken te hebben van overijverige rekken waarbij de camera voorbij het focuspunt schiet voordat hij zich terugtrekt en tot rust komt.

Deze vloeiendheid is waarschijnlijk te wijten aan de manier waarop Apple de functie heeft geïmplementeerd met behulp van software-tovenarij. Cinematic Mode maakt gebruik van beide camera's aan de achterkant van de iPhone 13 (en twee van de drie camera's aan de achterkant van de iPhone 13 Pro) om een ​​dieptekaart van de scène te maken.

De iPhone gebruikt deze gegevens vervolgens om het gewenste diafragma te simuleren, waardoor een klein scherptediepte-effect ontstaat, op voorwaarde dat je in de eerste plaats voldoende diepte in de opname hebt.

Omdat de afstand tussen de sensor en de lens in de iPhone zo klein is (bekend als de flensbrandpuntsafstand bij camera's met verwisselbare lenzen), is het veel moeilijker om veel diepte in de opname te creëren dan met een vergelijkbare spiegelloze of digitale spiegelreflexcamera. De filmmodus zal hopelijk beginnende filmmakers helpen om meer overtuigende beelden uit hun smartphones te halen.

GERELATEERD: Wat is Aperture?

Beperkt tot iPhone 13-modellen

Aangezien de filmmodus afhankelijk is van de diagonale camera-indeling die te zien is in de iPhone 13-familie, zal de functie niet zijn weg naar oudere apparaten. Zoals het geval is met de nachtmodus in de iPhone 11, kunnen apps van derden proberen deze functie naar oudere handsets te brengen. De app Focus Live doet dit al sinds 2020.

Advertentie

De aankondiging van de iPhone 13 gemist? Ontdek wat er nog meer nieuw is in het assortiment van Apple.

LEES VOLGENDE

  • › Hier is hoe groot de iPhone 13-batterijen zijn
  • › Wat zijn Instagram Messenger-kamers?
  • › Een gebruikersaccount op Mac verwijderen
  • › AutoPlay configureren of uitschakelen op Windows 11
  • › Hoe de nieuwe toetsenborden van Razer de invoerlatentie elimineren