Vuxna har rätt att välja sin partner, oavsett religion: Allahabad HC

0
194

Framställningen flyttades av en Shifa Hasan och hennes partner-båda invånare i Uttar Pradesh-som hävdade att de är kär i varandra och lever tillsammans på egen vilja. (Arkivfoto)

Allahabads högsta domstol bekräftade, medan han beviljade skydd för ett parreligiöst par, att två vuxna har rätt att välja vem de ska gifta sig med, oavsett religion.

Läs också | Lag mot konvertering: Gujarat HC förblir sektioner kopplade till äktenskap mellan religioner

En uppdelningsbänk för domarna Manoj Kumar Gupta och Deepak Verma sa att inte ens deras föräldrar kan invända mot deras förhållande. “ Det kan inte ifrågasättas att två vuxna har rätt att välja sin makar oavsett vilken religiös bekräftelse de har. och är viktiga, därför, enligt vår övervägda uppfattning, kunde ingen, inte ens deras föräldrar, invända mot deras förhållande, ” sa domstolen på torsdagen, enligt Bar and Bench.

Framställningen flyttades av en Shifa Hasan och hennes partner – båda invånare i Uttar Pradesh – som hävdade att de är kär i varandra och lever tillsammans på egen vilja. Hasan, i denna framställning, uppgav att hon också hade lämnat in en ansökan om konvertering från att vara en muslim till en hindu, varefter distriktsdomaren hade begärt en rapport från den berörda polisstationen, uppger Bar and Bench -rapporten.

I vädjan sade Hasan att hennes far gick med på äktenskapet och därför fruktade hon att det skulle kunna vara ett hot mot deras liv. Domstolen, som sådan, beviljade dem skydd samtidigt som de klargjorde att beslutet inte är någon slutlig åsikt om framställarnas ålder, eftersom resultaten endast är i första hand för att avgöra frågan om skydd för framställarnas liv. < /p>

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd