IMF avbryter sitt engagemang med Afghanistan

0
174

IMF sa att det var djupt bekymrat över de ekonomiska förhållandena i Afghanistan. (Representationsbild)

Internationella valutafonden har sagt att sitt engagemang med Afghanistan kommer att förbli tills det finns klarhet inom det internationella samfundet om erkännande av regeringen som leds av talibanerna.

IMF sa att det var djupt bekymrat över de ekonomiska förhållandena i Afghanistan och uppmanade det internationella samfundet att vidta brådskande åtgärder för att stoppa en “ hotande humanitär kris ” i landet.

“ Vårt engagemang med Afghanistan har avbrutits tills det finns tydlighet inom det internationella samfundet om erkännande av regeringen, ” IMF: s talesperson Gerry Rice berättade för journalister på en presskonferens här på torsdag.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

“ Vi styrs av det internationella samfundet när det gäller erkännande av regeringen i Afghanistan och det har vi inte. Så, IMF -programmet där har vänts; och, igen, som vi sa, förra månaden, kan landet inte få tillgång till IMF -resurser, SDR, och så vidare, för närvarande, ” sa han.

Talibanerna tog kontrollen över Afghanistan den 15 augusti och avskedade det tidigare valda ledarskapet som stöddes av väst. Interimskabinettet som talibanerna tillkännagav består av högprofilerade medlemmar i upprorskoncernen.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Flera världsledare har meddelat att de skulle se om Taliban uppfyller sina löften till det internationella samfundet i frågor som en inkluderande afghansk regering och mänskliga rättigheter innan de ger sin regim diplomatiskt erkännande.

Afghanistan stod redan inför kronisk fattigdom och torka. men situationen har försämrats sedan talibanerna tog makten förra månaden med störningar i biståndet, tiotusentals människor, inklusive regeringar och biståndsarbetare, och kollapsen av mycket ekonomisk aktivitet.

Utländska givare har avbrutit biståndet till Afghanistan och säger att utbetalningar är beroende av beteendet hos den nya talibanledda regeringen, som inte har erkänts av något land.

Vanliga banköverföringar till individer i Afghanistan har också blockerats . Det har fått vanliga afghaner att kämpa för ökad inflation, ökande fattigdom, kontantbrist, en störande valuta och ökande arbetslöshet.

Rice sade dock att IMF är redo att arbeta med det internationella samfundet för att förespråka brådskande åtgärder för att stoppa en hotande humanitär kris. IMF är djupt bekymrad över den svåra ekonomiska situationen i Afghanistan och den humanitära situationen i Afghanistan, tillade han.

“ Vi har sagt att det omedelbara fokuset verkligen borde vara på den humanitära situationen, bistånd för att hjälpa Afghanistan -folket; och tillåta flödet av överföringar och småskaliga överföringar; och ge bistånd till länder som är värd för afghanska flyktingar, ” sa han.

IMF: s varning kommer efter att FN: s generalsekreterare Antonio Guterres tidigare sa att Afghanistan står inför en “ humanitär katastrof ” och en fullständig kollaps av grundläggande tjänster under talibanernas styre.

Guterres berättade för en internationell biståndskonferens i veckan att afghaner står inför “ kanske deras mest farliga timme &#8221 ;. Givare vid konferensen lovade mer än 1,1 miljarder USD för att hjälpa Afghanistan.

FN: s flyktingkommissarie Filippo Grandi har sagt att redan innan talibanerna tog över förra månaden krävde mer än 18 miljoner afghaner, eller ungefär hälften av befolkningen, humanitärt bistånd.

Över 3,5 miljoner afghaner flyttades redan i ett land som kämpar mot torka och COVID-19-pandemin.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.