Analyser: Putin skulle få max 30 procent i riktigt val

0
153

Vladimir Putins parti Enade Ryssland får över 45 procent av rösterna i parlamentsvalet, enligt preliminära siffror. I Moskva firas framgången med fyrverkerier. SVT:s Bert Sundström konstaterar att resultatet stämmer väl överens med regimens mål, men är skeptisk till att det skildrar det faktiska resultatet. – I ett riktigt val skulle Enade Ryssland knappast få mer än 30 procent, säger han. Under helgen har det förekommit flera rapporter om valfusk, som myndigheter avfärdar som västerländsk konspiration, skriver BBC:s Steve Rosenberg. ”Det är ett tecken på vad som komma skall”, skriver han. SR:s korrespondent Johanna Melén ser ett lägre valdeltagande än vanligt, något som kan bero på att många ryssar inte bryr sig särskilt mycket om valet. – Det här är inte ett val i västerländsk mening, alltså politikernas examen inför väljarna, utan det här är en kontrollstation för makten att se hur stor kontroll man har, säger hon.