Afghanistans taliban lyfter fram idag: Panjshir liknar nu en spökstad, säger rapporten

0
191

En vy av en grind till provinsguvernören ' s bild i denna bild på sociala kontoret i september, på bild på sociala kontoret i september, i bild på sociala medier, i bild på sociala medier, i bild på denna bild på sociala kontoret i september, i bild på sociala medier, i bild på denna bild i sociala medier, i bild på sociala kontoret i september, i bild på sociala medier, i bild på sociala medier, i bild på den sociala kontoret i september, i bild på sociala medier, i bild på sociala medier, i bild på sociala medier, i bild på sociala medier, i en bild på 6 september, i bild på sociala kontoret på denna bild 2021. (Reuters)

Afghanistan Taliban Crisis LIVE Updates: Veckor efter att Taliban hävdat seger i Panjshir, ligger dalen tom när familjer lämnar en efter en, säger en AFP -rapport. Provinsen var en av de sista som hamnade i händerna på Taliban efter en livlig kamp med motståndsstyrkor.

Läs också | En månad sedan talibanernas övertagande: Här är allt som har hänt i Afghanistan

Flera världsledare har meddelat att de skulle se om Taliban uppfyller sina löften till det internationella samfundet i frågor som en inkluderande afghansk regering och mänskliga rättigheter innan de ger sin regim diplomatiskt erkännande. Afghanistan stod redan inför kronisk fattigdom och torka, men situationen har försämrats sedan talibanerna tog makten förra månaden med avbrott i biståndet, tiotusentals människor, inklusive regeringar och biståndsarbetare, och kollaps av mycket ekonomisk aktivitet. p>

Här är några av de viktigaste historierna att följa:

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

FN: s säkerhetsråd utökar FN: s mandat Assistansuppdrag i Afghanistan i 6 månader

FN: s säkerhetsråd förlängde mandatet för FN: s biståndsmission i Afghanistan (UNAMA) med sex månader och röstade enhälligt om en resolution som betonar vikten av att inrätta en inkluderande och representativ regering.

De 15 -nationsrådet röstade om utkastet till resolution som förlängde UNAMA: s mandat till den 17 mars 2022.

Resolutionen, som betonar den viktiga roll som FN kommer att fortsätta att spela för att främja fred och stabilitet i Afghanistan, erkänner behovet av förstärkta ansträngningar för att ge humanitärt bistånd till Afghanistan och FN: s viktiga samordningsroll, och bekräftar på nytt att de effektiva leverans av humanitärt bistånd kräver att alla parter tillåter fullständigt, säkert och obehindrat humanitärt tillträde för FN: s humanitära organ och andra humanitära aktörer.

Taliban säger afghanska pojkar ’ skolor för att öppna igen, inget omnämnande av flickor

afghanska skolor kommer att öppna för pojkar från lördag, sa det nya talibanernas utbildningsministerium i ett uttalande som inte gav någon indikation på när tjejer kanske kan gå tillbaka till sina klasser.

Mer än en månad efter att rörelsen intog huvudstaden Kabul har de flesta utbildningsinstitutioner förblivit stängda eftersom talibanerna har kämpat för att öppna ekonomin igen och återställa det normala livet i städerna.

På några av de skolor som har lyckats för att fungera har flickor upp till sjätte klass gått, och kvinnliga studenter har gått universitetskurser. Men gymnasieskolor för tjejer har stängts.

Talibanernas tjänstemän har sagt att de inte kommer att replikera den tidigare talibanregeringens fundamentalistiska politik, som förbjöd flickor ’ utbildning, och de har lovat att tjejer kommer att kunna studera så länge de gör det i segregerade klassrum, enligt en Reuters -rapport.

Xi Jinping säger att SCO -stater bör hjälpa till att driva en smidig afghansk övergång

Kinas president Xi Jinping sade på fredagen att medlemsnationer i Shanghai Cooperation Organization (SCO) bör hjälpa till att driva en smidig övergång i Afghanistan, enligt kinesiska statsmedier.

SCO: s medlemsstater bör vägleda Afghanistan för att utveckla en inkluderande politisk struktur och följa måttlig intern och extern politik, sade Xi.

SCO består av åtta medlemmar: Kina, Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Ryssland, Pakistan, Tadzjikistan och Uzbekistan.Afghanistan är en observatörsstat i gruppen.

Tyskland tilldelar sin ledare för Afghanistanlyft

Tysklands president har utdelat en av landets högsta utmärkelser till befälhavaren som ledde evakueringen av tyskar och några afghaner från Kabul, rapporterade Associated Press.

President Frank-Walter Steinmeier berömde Brig. General Jens Arlt ’ s ledarskap av en operation som han sa var “ oöverträffad ” i Tysklands historia efter andra världskriget.

Den tyska militären evakuerade mer än 5 300 medborgare i 45 länder från den afghanska huvudstaden, en del av en bredare internationell strävan att lyfta 120 000 människor efter talibanernas övertagande förra månaden.

Steinmeier noterade att Arlt hade lyckats få hem alla sina 500 trupper oskadda, trots riskerna de mötte på marken. Han tillade att “ vi bär en del av ansvaret för mänsklig tragedi ” i Afghanistan.

Panjshir liknar nu en spökstad, säger rapport

Veckor efter att talibanerna hävdat seger i Panjshir, ligger dalen tom när familjer lämnas efter varandra ett. Gubbar, boskap och talibankämpar är allt som återstår nu.

”Förut bodde nästan 100 familjer här, ” sa en bosatt i Khenj -distriktet, enligt AFP. ”Det är bara tre kvar nu. Alla har lämnat. ” Byar i hela provinsen berättar samma historia, säger rapporten och tillägger att AFP-teamet besökte tre av de hårdast drabbade av provinsens sju distrikt.

Talibanerna och motståndarnas krigare var engagerade i en hård strid i Panjshir -provinsen, som var en av de sista provinserna som föll i talibanernas händer.

Afghanistans G20 -möte kommer att hållas efter FN -församlingen, säger italiensk utrikesminister till papper

Ett ad hoc -toppmöte i gruppen med 20 stora ekonomier för att diskutera Afghanistan kommer att hållas efter FN: s församling som slutar den 30 september sa Italiens utrikesminister Luigi Di Maio i en intervju som publicerades på fredagen.

Talibankrigare patrullerar en marknad i Kabuls gamla stad, Afghanistan, tisdagen den 14 september 2021. (AP Photo)

“ Ja, G20 kommer att hållas efter FN: s generalförsamling i New York, där jag kommer att vara nästa vecka. På marginalen för FN -församlingen kommer det att finnas ett möte med G20 -utrikesministrarna för att förbereda det extraordinära toppmötet, ” Di Maio berättade dagligen för la Repubblica. Di Maio sa att Italien, som har det roterande G20-ordförandeskapet i år, har bett FN-organisationer och ideella organisationer som är aktiva i Afghanistan att delta i mötet.

IMF avbryter sitt engagemang med Afghanistan

Internationella valutafonden har sagt att sitt engagemang med Afghanistan kommer att förbli tillfälligt tills det finns klarhet inom det internationella samfundet om erkännande av regeringen som leds av talibanerna.

IMF sa att det var djupt bekymrat över de ekonomiska förhållandena i Afghanistan och uppmanade det internationella samfundet att vidta brådskande åtgärder för att stoppa en “ hotande humanitär kris ” i landet.

Republikanska senatorer försöker utse Taliban som terrororganisation

Topprepublikanska lagstiftare har krävt att talibanerna ska utses som en terrororganisation och hävdar att regeringen som leds av den hårda gruppen i Afghanistan har flera kabinettmedlemmar som är FN -utsedda terrorister. Lagstiftarna har också sökt sanktioner mot de länder som erkänner regeringen som leds av talibanerna i Afghanistan.

Afghanistans finansministerium arbetar med att få löner från den offentliga sektorn

Afghanistans regering arbetar med att lösa en rad problem som har hållit på lönerna för offentliga arbetare, säger finansdepartementet Torsdag, när den nya talibanförvaltningen kämpar för att starta om den avstannade ekonomin.

Redan innan rörelsen grep Kabul förra månaden sa många arbetare i den offentliga sektorn att de inte hade fått betalt på flera veckor och med banker som införde strikta gränser för kontantuttag medan priserna på grundläggande nödvändigheter stiger, många möter allvarliga svårigheter. Ministeriet sa “ tekniska problem ” hade lett till en fördröjning i att betala löner men särskilda team arbetade med att lösa lönespecifika frågor så snabbt som möjligt.

Nederländska utrikesministern slutar efter evakueringar i Afghanistan

Den nederländska utrikesministern, Sigrid Kaag, avgick på torsdagen efter att parlamentets underhus godkände en misstroendeförklaring mot regeringen om dess hantering av evakueringar från Afghanistan under talibanernas övertagande.

I en parlamentsdebatt onsdag kväll erkände Kaag att regeringens långsamma eller förvirrade svar på varningar om situationen i Afghanistan innebar att lokal personal och personer som arbetat som översättare för nederländska trupper i landet inte hade evakuerats. < /p>

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.