Daglig briefing: Govt ger 4-årigt moratorium för AGR-avgifter; NEET snedställda resultat till förmån för välbärgade stadsbarn, finner TN-panelen

0
74

En titt på de bästa nyheterna idag, 16 september 2021.

God morgon,

< b> Big Story

Unionens kabinett godkände flera åtgärder för den belagrade telekomsektorn, inklusive ett fyraårigt moratorium för betalning av alla avgifter som uppstår på grund av Högsta domstolens dom om justerad bruttoinkomst (AGR) och betalning av spektrum som köpts i tidigare auktioner, med undantag för auktionen 2021. Telekomsektorn kommer att också kunna ta emot 100 procent utländska direktinvesteringar via den automatiska rutten, upp från de 49 procent som är tillåtna just nu.

Endast i Express

Ett till synes ovanligt hopp i traktorförsäljningen i Punjab och Haryana under november 2020-januari 2021 har av polisen i Delhi citerats som ett bevis på en “välorganiserad konspiration” bakom protesterna mot centrets tre jordbrukslagar. Men data från Tractor and Mechanization Association (TMA), vars siffror Delhi-polisen har citerat, visar också en liknande hög försäljningstillväxt från år till år i Indien .

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

En Tamil Nadu-utsedd kommitté har funnit att andelen studenter från landsbygden, ekonomiskt svagare bakgrund, Tamil-medium-skolor , och statliga styrelse -anslutna skolor i Tamil Nadus medicinska högskolor har minskat med över 10 procent efter att NEET infördes 2017-18. Samtidigt har andelen engelska medelstora skolelever i medicinska högskolor ökat från 85,12 till 98,01 procent.

Måste läsa

Någonsin undrat hur skulle politikerna se ut som talkshowvärdar? Tja, vi kommer snart att ta reda på det när nyligen lanserade Sansad TV har tävlat i kongressen ’ Shashi Tharoor och Shiv Senas Priyanka Chaturvedi är värd för två tv -program , som kommer att undvika politiken. Åtminstone för stunden. Medan Tharoor har blivit ombedd att vara värd för 'To The Point', en serie intervjuer med framstående personligheter, kommer Chaturvedi att intervjua kvinnliga parlamentariker i hennes show 'Meri Kahaani'.

Tidvattnet kan snart vända för kongressen, med CPI -ledaren Kanhaiya Kumar som träffades nyligen med Rahul Gandhi, tydligen för att förbereda marken för hans inträde i kongressen, som har lidit övergiven av många unga ledare under de senaste två åren. Källor sa att Gujarat MLA Jignesh Mevani också är i kontakt med kongressledningen.

Medan 2020 – ett år som präglades av månader av en nationell lockdown på grund av pandemin – såg färre “traditionella brott”, bevittnade det en stor ökning i civila konflikter. Enligt de senaste uppgifterna om “Brott i Indien” som släpptes av National Crime Records Bureau (NCRB) registrerade kommunala upplopp en ökning med 96% år 2020 jämfört med föregående år. På samma sätt såg kastupplopp en ökning med nära 50%, jordbruksupplopp 38%och upplopp under 'andolan/morcha' ökade med 33%.

Vattenförorening och ohygieniska förhållanden är de troliga orsakerna till ett mystiskt utbrott i byn Chilli i Haryana, som har dödat sju barn under de senaste tre veckorna, har en förundersökning av dödsfall indikerat. De flesta av barnen hade visat liknande symptom-hög feber, utslag, kräkningar, lågt antal trombocyter-och dog inom tre-fyra dagar efter att de rapporterat feber.

Och slutligen

Shardul Thakur har varit i bra form, fortsatte sin löpning i Australien och avslutade Englandsturnén med två halvsekvenser i den fjärde testvinst på The Oval. I en chatt med The Indian Express berättar den 29-åriga pacern om sin snabba förbättring med fladdermusen, det indiska laget och stämningen i lägret när en supportpersonal testade positivt för covid- 19.

Konfidentiellt i Delhi: När han filmade en reklamvideo för hans kommande intervjushow, 'To The Point' på den nyligen lanserade Sansad TV, blev kongressmedlem Shashi Tharoor mobbad av turister som bad om selfies och autografer. Skjutningen ägde rum runt Vijay Chowk och Raj Path.

I dagens avsnitt av “3 saker” tittar vi på hur BJP har ändrat sina kastberäkningar, Hathras -fallet efter ett år och varför Neeraj Chopras tränare fick sparken.

Fram till imorgon,

Leela Prasad G och Rahel Philipose

Express Cartoon av EP Unny.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste live -nyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.