Att Wonky Little Nub på din grönsaksskalare har ett syfte

0
56
Jason Fitzpatrick

< p> Även om inte alla grönsaksskalare runt har en, om din skalare gör det kanske du har en enkel fråga: Vad är egentligen den där konstiga skopa/nubben/utskärningen i slutet av skalaren för?

Det slitsade bladet i mitten av handtaget har en uppenbar funktion, du använder det för att skala bort skalet på en mängd olika grönsaker som morötter och potatis. Om frukten eller grönsaken kan passa mot bladet och det finns en kulinarisk anledning till att ta bort skalet, är du i affärer.

Men vad är det med den konstiga nubben? ? Den visas i en mängd olika format — som triangeln som ses på spetsen av min gamla Faberware -skalare ovanför, men dess användning är inte lika omedelbar som bladet.

Easy Grip Peeler

OXO Good Grips Pro Swivel Peeler

Denna OXO Good Grips-skalare har ett tjockare bekvämt handtag och en robust konstruktion för halkfri användning.

Amazon

$ 14,99

Det är dock ett riktigt användbart, om än märkligt namngivet verktyg: en “ potatisögare. ” Istället för att använda bladet på skalaren för att hacka bort köttet från potatisen tills du har tagit bort ögat eller tagit en skärkniv för att sticka på det, använder du helt enkelt änden av skalaren för att ta bort resten av ögat med en snabb (och säker) twist.

För att se den i aktion, kolla in videon nedan. Om du skrubbar framåt till 39 sekunder i videon ser du honom demonstrera “ glassskålen ” metod för att ta bort ögat från potatisen.

Behöver du ta bort ögonen? Medan avlägsnandet av potatisögonen oftast är rent kosmetiskt, bör du definitivt ta bort ögonen om din potatis har börjat gro i ditt skafferi.

Potatis är en flerårig från solskyddsfamiljen Solanaceae. Bortsett från lite nya trivia är den viktiga detaljen att de innehåller spårmängder av de kemikalier som gör nightshade dödligt som solanin. I en färsk potatis är dessa föreningar knappt detekterbara och utgör inget hot för dig.

När potatisen spirar koncentreras föreningarna i själva groddarna (det är därför vi inte äter dem) ) och ögat som förbinder groddarna med potatisen. Så, kosmetika åt sidan, om du vill spela det extra säkert och undvika att dumpa en liten bit fytotoxiner från nattsvartfamiljen i din potatismos, använd den lilla nubben i slutet av skalaren för att skopa ut potatisögonen.

Och oroa dig inte, om du har läst detta paranoia om potatis kan du vara lugn om du läser detta. Även om det är en bra försiktighetsåtgärd att ta bort ögonen, skulle en frisk vuxen i realiteten behöva äta ett stort antal groddade potatisar med ögonen borttagna för att faktiskt bli sjuka av solaninförgiftning.