Pave besøker et tegn på inkludering for Slovakias ekskluderte rom

0
42

Pave Francis vinker til trofaste holder Vatikanets flagg da han ankommer på paven-mobilen for å feire en bysantinsk ritualmesse på Mestska sportova hala Square, i Presov, Slovakia, tirsdag 14. september. , 2021. (AP)

Pave Francis oppfordret tirsdag Slovakias romer til å integrere seg bedre i mainstream da han møtte landets mest sosialt ekskluderte minoritetsgruppe, som lenge har opplevd diskriminering, marginalisering og fattigdom.

Men på noen måter Francis ’ Besøk i Lunik IX -bosetningen i den østlige byen Kosice brakte hjem hvor utelukket Roma er: Slovakisk politi og soldater stilte høye gjerder langs hovedruten inn i nabolaget, og forhindret innbyggere som ikke hadde registrert på forhånd tilgang til lite sittegruppe for arrangementet.

Til tross for den problematiske optikken, var besøket likevel et høydepunkt for Francis ’ fire dagers pilegrimsreise til Ungarn og Slovakia. Turen markerer hans første utflukt siden han gjennomgikk tarmkirurgi i juli og startet på nytt hans globetrotting-pavedømme etter en nesten to år lang pause i koronaviruset.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png < p> Lunik XI er den største av omtrent 600 loslitte, segregerte bosetninger der de fattigste 20% av Slovakias 400 000 roma bor. De fleste mangler grunnleggende som rennende vann eller kloakk, gass eller elektrisitet.
Francis erkjente at Slovakias romfolk lenge hadde vært utsatt for fordommer og harde vurderinger, diskriminerende stereotyper, ærekrenkende ord og gester, ” og til og med misforståelser fra den katolske kirkes side. Hans besøk alene kan bidra til å endre holdninger blant Slovakias flertall, hvorav mange aldri ville besøke et nabolag som før nylig nektet politiet å gå inn om natten.

Men Francis, 84, oppfordret innbyggerne til å tenke av fremtidige generasjoner i å prøve å overvinne sine egne fordommer, hindringer og langvarig mistillit til det slovakiske flertallet, og prøve å integrere bedre slik at barna deres kan få en lysere fremtid.

“ Deres store drømmer må ikke kollidere med barrierer som vi har reist. De fortjener et godt integrert og gratis liv, ” Francis fortalte mengden. “ Modige beslutninger må tas på vegne av våre barn: å fremme deres verdighet, å utdanne dem på en slik måte at de kan vokse opp solid forankret i sin egen identitet og få hver mulighet de ønsker. ”

Roma har lenge lidd rasisme og diskriminering i Slovakia og andre steder i Sentral- og Øst -Europa, og fortsetter å møte store hindringer innen sysselsetting og utdanning. Mistilliten er gjensidig, med noen slovakker som skylder romaene på kriminalitet og roma som mistro statlige institusjoner som lenge har sviktet dem.

Den mistilliten ble vist under Francis ’ besøk, med en langt mer robust slovakisk sikkerhetstilstedeværelse enn hos noen av Francis ’ andre stopp, bokstavelig talt holder Lunik -innbyggerne bak gjerdet.

Vladimir Fabian, talsmann for byen Kosice, sa at innbyggerne hadde fått sjansen til å registrere seg for å delta på arrangementet, men mange gjorde det ikke. I tillegg måtte alle som ville delta vise bevis på vaksinasjon, en negativ test eller bevis på gjenoppretting fra Covid-19.

Gjerdet ble reist av sikkerhetsmessige årsaker, sa Fabian og la til at sikkerhet også dikterte at beboerne ble bedt om å bli i bygningene sine og se på paven fra vinduene sine.

Pastor Marian Deahos, en salgsisk prest som jobber med romaene i et nærliggende samfunn, sa Francis ’ oppfordring til større integrasjon kan falle for døve ører gitt de dypt følte barrierer Roma har om integrering og “ rasisme ” noen slovakker har mot dem.

“ Det største problemet er at vi, slovakker, anser romaene som under oss, mindre enn oss, at de stjeler, de jobber ikke og har problemer med oss, ” Sa Deahos på sidelinjen til Lunik -arrangementet. Noen rom er i stand til å jobbe og bo i blandede nabolag, men de i Lunik har ikke klart det fordi de enten ikke tror de kan eller ikke har utdannelse eller midler til det, sa han.

Pave Francis vinker når Bratislava, St.Innbyggerne i Lunik IX har stått overfor en vanskelig hindring: Oppgjøret var opprinnelig et nabolag der romafamilier bodde sammen med familiene til tjenestemedlemmer og politifolk, et tiltak fra kommunisttiden for å holde lov og orden. Kosice -myndighetene flyttet senere roma fra andre deler av byen til nabolaget, og bekreftet i hovedsak ghettoiseringen og tvungen separasjon av roma fra hovedstrømmen.

“ Marginalisering av andre oppnår ingenting, ” Francis fortalte mengden. “ Segregering av oss selv og andre mennesker fører til slutt til sinne. Veien til fredelig sameksistens er integrering: en organisk, gradvis og vital prosess som starter med å bli kjent med hverandre, og deretter vokser tålmodig og holder blikket rettet mot fremtiden. ”

Francis forsøkte å fremheve eksemplet på romaer som hadde forlatt eller på annen måte integrert seg mer fullt ut i det slovakiske samfunnet. Møtet hans inneholdt en innbygger – Ján Hero, 61, som giftet seg med en slovakisk kvinne – og en familie på fire som kom seg ut av Lunik IX ved hjelp av de seljanske prestene som tjener i samfunnet.

“ Takket være dette kan vi i dag tilby barna våre et liv som er lykkeligere og mer verdig og fredelig, ” sa en av dem som dro, René Harakaly. Siden hun bemerket at hun fremdeles har familiemedlemmer i Lunik IX, la hun til: “ Vi håper at besøket gir et nytt håp og en lidenskap for en intern transformasjon hos de som er her i dag. ”

Lunik IX -ordfører Marcel Sana, bosatt siden han var 2 år, har overvåket en rekke offentlige arbeider siden han overtok i 2014, inkludert forbedring av sanitet og sikkerhet. Den lokale skolen er vel ansett, og lekeplasser har åpnet for lokale barn.

“ Vi kom hit klokken 3 for å få det beste stedet, & #8221; sa Slavka Marcinakova, bosatt i Presov. “ Pave kommer til Slovakia – du har en mulighet som dette bare en gang i livet. Vi er så glade for det. ”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste verdensnyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.