Pakistans roll för att möjliggöra talibanerna är seger för hårdlinjer, säger amerikansk senator

0
57

USA: s senator Marco Rubio (R-FL) ifrågasätter utrikesminister Antony Blinken under en utfrågning för att undersöka USA: s tillbakadragande från Afghanistan, på Capitol Hill i Washington den 14 september 2021. (Reuters)

Pakistans roll när det gäller att möjliggöra talibanerna är en seger för hårdlinjerna i landets regering, har en amerikansk topplagstiftare sagt och hävdat att utvecklingen i Afghanistan och rollen som Islamabad spelar. i Kabul skickar inte ett bra budskap till Indien.

Republikanska senatorn Marco Rubio, under en kongressförhandling om Afghanistan på torsdagen, sa att flera amerikanska regeringar var skyldiga till att ignorera Pakistans roll för att hjälpa talibanerna att omgruppera sig, eftersom andra amerikanska senatorer uttryckte oro över “ dubbelhandeln ’ 8221; från Islamabad.

“ Indien … Jag vet att det fanns ett tillkännagivande idag att det kommer att vara ett möte med Quad ganska snart, vilket är en bra utveckling, förutom att Indo-Stillahavsområdet, om du är Indien, tittar du på detta och säger, om USA tillät Pakistan att riva upp sin ställning, ” sa han.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

“ Eftersom den pakistanska rollen i allt detta – och jag tror att flera förvaltningar gör sig skyldiga till att ignorera det. Den pakistanska rollen när det gäller att möjliggöra talibanerna är i slutändan en seger för de talibaniska proffsarna i pakistanska regeringen, ” Rubio berättade för Blinken.

USA: s president Joe Biden skulle vara värd för det första personliga Quad-toppmötet den 24 september i Washington som kommer att delta av premiärminister Narendra Modi, Australiens premiärminister Scott Morrison och Japans premiärminister Yoshihide Suga.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

De fyra ledarna skulle diskutera att främja ett fritt och öppet Indo-Stillahavsområde, ta itu med klimatkrisen och fördjupa sina band och främja praktiskt samarbete på områden som att bekämpa COVID-19, sa Vita husets pressekreterare Jen Psaki på måndagen.

“ De (indianerna) måste titta på det här och säga att om USA skulle kunna ha, vet du, en tredje klassens makt som Pakistan reda ut sina mål, vilken chans har de att konfrontera Kina? Så, jag tror att detta lämnar oss i en fruktansvärd situation, ” Rubio sa under kongressförhandlingen om Afghanistan som sammankallades av senatens utrikesrelationskommitté.

Han sa att under alla år, medan talibanerna drabbades av offer, åtnjöt de en fristad i Pakistan.

“ De kunde åka dit för att vila, bygga om, träna, rekrytera. Och så, sammanfattningsvis, redan före tillbakadragandet, hade vi en fruktansvärd status quo. Säkerhetsstyrkorna, ett litet antal amerikanska styrkor, du vet, fortsatte att dö, ” sa han.

Senator Mike Rounds sa att Pakistan överväger talibanregeringen som en partner för att motverka Indien.

Rounds sa att den iranska presidenten öppet har kallat detta ett amerikanskt militärt nederlag och överväger att arbeta med talibanerna.

< p> I sina kommentarer talade senator Robert Menendez, ordförande för senatens utrikesrelationskommitté om Pakistans “ dubbelhantering ” och “ tillhandahålla en säker fristad ” till talibanerna.

Senator James Risch sa till Blinken att USA måste förstå Pakistans roll i hela denna fråga.

Blinken berättade på måndagen för arga amerikanska lagstiftare att USA kommer att titta på den roll Pakistan spelade under de senaste 20 år efter att lagstiftarna uttryckte upprördhet över Pakistans dubbla ” deltog i Afghanistan efter 9/11 och krävde att Washington omprövade sitt förhållande till Islamabad.

< /p>

De amerikanska lagstiftarna uppmanade också Biden-administrationen att ompröva Pakistans status som en stor allierad utanför Nato.

Taliban tog makten i Afghanistan den 15 augusti, två veckor innan USA var klar att slutföra sitt trupputtag.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.