Blixten dödade över 300 i Jharkhand 2020-21: uppgifter från regeringen

0
48

Enligt CROPC står 33 procent av de totala dödsolyckorna från naturkatastrofer i landet.

Jharkhand registrerade 322 mänskliga dödsfall och 882 djurdöd på grund av blixtnedslag 2020-21-det högsta under de senaste tre budgetåren-enligt uppgifter som offentliggjordes i statsförsamlingen i ett svar på en fråga från ett Jharkhand Mukti Morcha MLA Sudivya Kumar.

Detta är första gången som staten har släppt sådana specifika uppgifter. Tidigare har Climate Resilient Observing Systems Promotion Council (CROPC), en ideell organisation som arbetar nära Indien Meteorological Department (IMD), släppt en rapport från hela Indien i december 20202, som uppgav att i Jharkhand 2018-19 och 2019 -2020, 118 respektive 172 personer dog.

På MLA Kumars fråga om antalet blixtnedgångar och om blixtstänger har installerats i alla distrikt, svarade katastrofhanteringsminister Banna Gupta skriftligt , “332 och 882 djur dog under 2020-21 … Det finns ingen bestämmelse om att installera blixtar genom statens katastrofinsatser enligt statens kriterier.”

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Enligt CROPC står 33 procent av de totala dödsolyckorna från naturkatastrofer i landet. Mellan den 1 april 2019 och den 31 mars 2020 stod Indien för 1 771 blixtnedgångar- Uttar Pradesh stod för 293 dödsfall, Madhya Pradesh rapporterade 248 dödsfall, Bihar rapporterade 221 dödsfall, Odisha rapporterade 200 dödsfall och Jharkhand rapporterade 172 dödsfall. Dessa fem stater svarade totalt för mer än 60 procent av blixtnedgångarna.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

CROPC: s ordförande, överste (retd) Sanjay Kumar Srivastava, berättade för Indian Express att varje år inträffade blixtnedslag kring en bestämd period och nästan liknande geografiska platser i liknande mönster. “Nordvästare, som är våldsamma åskväder med blixtnedslag, kräver liv i östra Indien och åskväder före monsun gör anspråk på dödsfall i Bihar, Jharkhand och Chhattisgarh, UP bland andra stater”, sade han.

På Jharkhand tillade han: ”Varje år dör människor i Jharkhand och de har inte lärt sig av Odisha, som hade noll dödsfall under 2019 under cyklonen Fani – främst på grund av att alla 891 cyklonskydd är utrustade med Lightning Arresters … Dessutom svaret av Jharkhand -regeringen att det inte finns någon bestämmelse för att installera blixtar är fel eftersom NDMA har skickat riktlinjer för att göra det. Även om Lightning inte är en anmäld katastrof av staten, men delstatsregeringen som Jharkhand kan meddela varje lokal katastrof till en stat. ”

Källor inom statens katastrofhantering menade dock att bestämmelsen endast är för katastrofinsatser, inte för att minska. ”Förebyggande av dödsfall på grund av blixtnedslag är katastrofreducering. När det gäller svar finns det ingen fond … Nu planerar centret för begränsning och en detaljerad riktlinje återstår att utfärda. ”

& nbsp;

< starkt> 📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.