Rekordmånga vill ha skuldsanering

0
43

Publicerad 16 september 2021 kl 06.12

Ekonomi. Intresset för skuldsanering har ökat kraftigt de senaste åren och under årets första sex månader noterades en ny rekordnivå. Den höga andelen skuldsatta unga oroar Kronofogden.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi har aldrig tidigare tagit emot så många ansökningar, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i ett utskick.

Fram till den sista juni ansökte cirka 15.500 personer, en ökning med drygt 200 personer jämfört med samma period förra året, vilket återigen är ett nytt rekord. Men i takt med att fler har fått upp ögonen för skuldsanering har andelen beviljade ansökningar minskat.

– Vissa som ansöker är inte tillräckligt väl förberedda. Du behöver både ha koll på dina inkomster, utgifter och skulder. Du behöver också kunna visa att du gjort ansträngningar för att förbättra din situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna eller kommit till rätta med ett spelmissbruk, säger Per-Olof Lindh och fortsätter:

Antalet unga, 18–30 år, som ansökte om skuldsanering ökade dramatiskt 2020. I år har söktrycket avtagit något. Men trots minskningen ligger antalet ansökningar fortfarande på en historiskt hög nivå, och Per-Olof Lindh oroar sig över utvecklingen.

– Jag har jobbat på Kronofogden i nästan 30 år och det här har jag inte sett tidigare. Det är allvarligt att vi ser att så många unga har stora ekonomiska problem, säger han.

– Aldrig tidigare har det varit så snabbt och enkelt att låna pengar. Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder, och att handla och spela på nätet. Det är mycket lättare att dra på sig skulder i dag jämfört med när jag var ung.