Pakistanska journalister protesterar mot föreslagen medielag

0
59

PPP: s ordförande Bilawal Bhutto-Zardari deltar i en protest mot den föreslagna medielagen. (Instagram/PPP.Official)

Journalister i Pakistan protesterar mot en lagförslag som de menar kommer att påverka tryckfriheten i landet negativt. Hundratals protesterande journalister samlades utanför parlamentshuset i Islamabad på måndagen för att höja rösten mot den nya pakistanska Media Development Authority (PMDA) propositionen.

PMDA -propositionen föreslår att befintliga medielagar ersätts med PMDA som ett tillsynsorgan som kan “tillgodose de professionella och affärsmässiga kraven för alla former av media och deras användare”, enligt en rapport från pakistanbaserade medieutgåvan Dawn. Tryckta, digitala och sändningsmedier faller under denna kropps behörighet.

Om den godkänns skulle lagen ge PMDA möjlighet att officiellt stänga av medier och straffa journalister och mediehus via domstolar som står under dess kontroll. Det kan också övervaka och reglera användningen av sociala medier, ha tillgång till onlineannonsintäkter och bestämma löner i branschen.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

[ie_content_priority_driven ezkeyword = ” Topp, nyheter, rätt, nu ” länk = ” https: //indianexpress.com/latest-news/” hlabel = ” Toppnyheter just nu ” hlink = ” https: //indianexpress.com/latest-news/” pid = ” 1929673 ″ mlabel = ” Klicka här för mer ” mlink = ” https: //indianexpress.com/latest-news/”

Dessutom säger förslaget att mediehus måste registreras hos PMDA och nya digitala mediehus kommer att behöva skaffa en licens från kroppen, rapporterar Dawn.com. Det kommer också att ge myndigheten befogenhet att utfärda riktlinjer för mediahuset om “ nationella säkerhetsfrågor ” och skapandet av en cyberrevisionsvingel inom den.

Protester utanför parlamentet

Förutom mediemedlemmar har oppositionspartier, studentkårer och aktivister uttryckt solidaritet med dem som står emot den föreslagna lagen. Oppositionspartiets ledare inklusive tidigare premiärminister Shahid Khaqan Abbasi, PML-N-ledare Ahsan Iqbal och PPP: s ordförande Bilawal Bhutto-Zardari utvidgade sitt stöd till mediapersonerna.

På söndagen marscherade protesterande journalister från Islamabad National Press Club till parlamentshuset och arrangerade en sitt-in utanför lokalerna. En dag senare stängdes journalister utanför pressgalleriet medan de täckte det gemensamma parlamentariska mötet. Ingen förklaring gavs för beslutet, rapporterade Dawn.

& nbsp;

Det regerande partiet har motbevisat farhågor för regeringens överdrivande, med informationsminister Fawad Chaudhry som säger att lagen är avsedd att bekämpa kulturen av falska nyheter och göra dem ansvariga som handlar med sådana nyheter. ”

< p> Regeringens talesperson har sagt att PMDA som skapas genom den nya lagen skulle säkerställa snabba betalningar till mediarbetare och dämpa hotet om falska nyheter, rapporterade Press Trust of India.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.