Givare lovar 1,1 miljarder dollar för att ”kollapsa” Afghanistan

0
58

FN: s generalsekreterare Antonio Guterres under ministerhändelsen på hög nivå om den humanitära situationen i Afghanistan, vid Förenta nationernas europeiska högkvarter, i Genève, Schweiz den 13 september, 2021. (AP/PTI)

Givare har lovat mer än 1,1 miljarder dollar för att hjälpa Afghanistan, där fattigdom och hunger har spirat sedan de islamistiska talibanerna tog makten, och utländskt bistånd har torkat upp, vilket väcker spöket efter en massflykt. < /p>

FN: s generalsekreterare Antonio Guterres, som talade halvvägs genom en FN-konferens som sökte 606 miljoner dollar för att möta Afghanistans mest angelägna behov, sa att det var för tidigt att säga hur mycket som hade utlovats som svar på uppropet .

Efter decennier av krig och lidande står afghaner inför “kanske den mest farliga timmen”, sa han. “ Afghanistans folk står inför ett helt lands sammanbrott – på en gång. ” Han sa att maten kunde ta slut i slutet av denna månad och World Food Program sa att 14 miljoner människor befann sig på randen av svält.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Talibanerna styrde Afghanistan enligt deras strikta tolkning av islamisk lag från 1996-2001 och störtades i en invasion ledd av USA, som anklagade dem för att skydda militanter bakom attackerna den 11 september. De svepte tillbaka till makten förra månaden i ett blixtframsteg när de sista USA-ledda Nato-trupperna drog sig ur och styrkorna från den väststödda regeringen smälte bort.

Med miljarder dollar av biståndsflöden slutade plötsligt på grund av att till västerländsk antipati och misstro gentemot talibanerna hade givarna en “ moralisk skyldighet ” att fortsätta hjälpa afghaner efter ett 20-årigt engagemang, sa flera talare i Genève. Grannarna Kina och Pakistan hade redan erbjudit hjälp.

Mänskliga rättigheter

Men FN: s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, också i Genève, underströk de västerländska betänkligheterna. Hon anklagade talibanerna för att bryta de senaste löften genom att ännu en gång beordra kvinnor att stanna hemma snarare än att gå till jobbet, hålla tonårstjejer utanför skolan och förfölja tidigare motståndare.

Ett skadat FN -fordon parkerat utanför flygplatsen i Kabul, Afghanistan den 2 september 2021. Afghanistan behöver desperat hjälp. Ideella organisationer vill desperat tillhandahålla det. Men biståndsgrupperna prövas som aldrig tidigare av den osäkerhet som har följt talibanernas övertagande. (Jim Huylebroek/The New York Times)

Peking lovade förra veckan mat och hälsoförsörjning till ett värde av 31 miljoner dollar och sade på fredagen att det skulle skicka en första omgång med 3 miljoner coronavirusvacciner. Pakistan skickade mat och medicin, och det krävde att afghanska tillgångar som frystes utomlands skulle släppas. Iran sa att det hade skickat ut en flygfrakt av bistånd.

“ Tidigare misstag får inte upprepas. Det afghanska folket får inte överges, ” sade Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi, vars land har nära förbindelser med talibanerna och med största sannolikhet kommer att bära mest av en flyktingflykt. Både Kina och Ryssland sa att den största bördan för att hjälpa Afghanistan ur krisen bör ligga på västländerna.

“ USA och dess allierade har en större skyldighet att förlänga ekonomiskt, humanitärt bistånd och försörjningsstöd, ” sa Chen Xu, Kinas ambassadör i FN i Genève.

Afghanistankris | Följ liveuppdateringar här

USA lovade $ 64 miljoner i nytt humanitärt bistånd vid konferensen, medan Norge lovade 11,5 miljoner dollar extra.

Redan före talibanernas intag av Kabul förra månaden var hälften av befolkningen – eller 18 miljoner människor – beroende av bistånd. Det ser ut att öka på grund av torka och brist.

Cirka 200 miljoner dollar av de nya pengarna är öronmärkta för FN: s livsmedelsprogram, som fann att 93% av de 1600 afghaner som det undersökte i augusti och september var inte får tillräckligt med att äta.

“ Brädden av svält ”

WFP: s verkställande direktör David Beasley sa att 40% av Afghanistans vetegröda hade gått förlorade, priset på matolja hade fördubblats och de flesta hade i alla fall inget sätt att få pengar. Medan banker har börjat öppna igen är köerna för uttag extremt långa, och ännu viktigare, ingen som var beroende av regeringen för en lön – från tjänstemän till polis – har betalats sedan juli.

“ Fjorton miljoner människor, en av tre, marscherar till randen av svält. De vet inte var deras nästa måltid är, ” Sa Beasley. “ Om vi ​​inte är särskilt försiktiga kan vi verkligen, verkligen gå in i avgrunden under katastrofala förhållanden, värre än vad vi ser nu. ”

FN: s Världshälsoorganisation, delas också av överklagandet, vill stödja hundratals hälsoinrättningar som riskerar att stängas efter att givare backat.

Antonio Vitorino, chef för International Organization for Migration, sa att det afghanska medicinska systemet var på väg att kollapsa, och WHO: s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sa att vinster gjorda mot att utrota polio och vaccinera mot COVID- 19 kan riva upp.

FN: s flyktingkommissarie Filippo Grandi varnade för att det kunde “ mycket snart ” vara mycket större förskjutning än de uppskattningsvis en halv miljon som redan har sökt skydd någon annanstans i Afghanistan i år.

“ Det fysiska avståndet mellan våra nationer och Afghanistan bör inte vilseleda oss, ” Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu tillade. “ En humanitär och säkerhetskris i Afghanistan kommer att få direkta konsekvenser över hela världen. Vi bör vidta kollektiva åtgärder nu. ”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.