Center till Delhi HC: Kommer att begära överföring av Mehbooba Muftis framställning till högsta domstolen

0
43

Mehbooba Mufti (Express Photo: Anil Sharma/File)

CENTRUM sade i tisdags till Delhi High Court att utmaningen mot olika bestämmelser i lagen om förebyggande av penningtvätt, 2002 , väntar vid Högsta domstolen, och den kommer att begära överföring av tidigare J & amp; K -chefsminister och PDP -chef Mehbooba Muftis framställning till högsta domstolen med tanke på likheten i tvistemål.

Division Justice Board of Chief Justice DN Patel och justitieminister Jyoti Singh skjutit upp förhandlingen av Muftis framställning till den 30 september efter att generaladvokat Tushar Mehta lämnade in ansökan.

Mehta berättade för domstolen att frågan som rör PMLA inför Högsta domstolen har tilldelats en särskild bänk, och en av frågorna där gäller 50 § i lagen. “Dina herrskap kan spela in mitt uttalande om att jag tänker flytta en överföringsbegäran”, sa Mehta till domstolen.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Mufti, som i sin framställning hade bestritt stämningar utfärdade till henne av ED, har också ifrågasatt avsnitt 50 i PMLA och hävdat att bestämmelsen strider mot skyddet mot självinkriminering. Bestämmelsen måste ses över mot bakgrund av en dom som hölls i Högsta domstolen förra året, har hon sagt.

Hon har sagt att avsnitt 50 i PMLA ger ED -tjänstemän möjlighet att kalla någon person att lämna bevis eller ta fram handlingar , och alla som kallas är skyldiga att svara på frågor som ställs till dem och att ta fram dokumenten.

“Vidare föreskriver avsnitt 66 i PMLA att information (därför också ett tvingat uttalande enligt avsnitt 50) ska delas med andra organ”, står det i framställningen. “Därför kan ett sådant tvingat uttalande användas för brott enligt andra lagar eftersom det behandlas som” bevis “, vilket effektivt motverkar skyddet mot självinkriminering som finns som en del av förfaranden enligt dessa lagar förutom att det används i ett PMLA-åtal.”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste India News.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.