Uw Kubernetes-cluster visualiseren met het lensdashboard

0
76

Lens is een geavanceerd open-source Kubernetes-dashboard dat een grafische weergave biedt van uw cluster. In tegenstelling tot andere dashboards is Lens een op Electron gebaseerde desktoptoepassing die u op uw computer installeert. Het maakt verbinding met je cluster met behulp van je bestaande Kubeconfig-bestanden.

Lens ophalen

Vooraf gecompileerde binaire bestanden van Lens zijn beschikbaar op de website van het project. Er zijn opties voor Windows, macOS en verschillende smaken van Linux. Je kunt kiezen uit Debian, Fedora, Snap en AppImage distributie-indelingen.

Download en voer het juiste installatieprogramma uit. Start Lens vanuit de lijst met applicaties van uw besturingssysteem om aan de slag te gaan.

Verbinding maken met clusters

Lens houdt een “catalogus” van clusters waarmee u verbinding kunt maken. Het zal automatisch uw bestaande Kubectl-verbindingen ontdekken via de bestanden in uw $HOME/.kube-directory. Klik op de “Browse Clusters in Catalogue” knop op de startpagina om een ​​verbinding te starten.

De Catalogus toont alles wat Lens kan inspecteren. Klik op een van de clusters in de lijst om de details ervan te bekijken. Klik vervolgens op het koppelingspictogram in de rechterbovenhoek om een ​​verbinding te openen.

 

Advertentie

Lens toont standaard een clusteroverzichtsscherm waarmee u Kubernetes-activiteit kunt visualiseren. U ziet statistieken van uw besturingsvlak en werkknooppunten, inclusief grafieken van CPU-, geheugen- en pod-activiteit. Een paneel verderop zal potentiële problemen met uw cluster markeren.

< p>U kunt verbinding maken met nieuwe clusters door op de startknop in de linkerbovenhoek te klikken om toegang te krijgen tot de catalogus. Klik op de blauwe “+” knop rechtsonder om een ​​kubeconfig-bestand te kiezen om te importeren. Hiermee kunt u willekeurige instellingenbestanden gebruiken die u hebt gedownload, opgeslagen op een netwerkshare of bewaard in een projectrepository.

Lens werkt alleen met Kubeconfig-bestanden en er is geen grafische interface voor het toevoegen van een nieuw cluster. Als u met een schoon bestand wilt beginnen, drukt u op Ctrl+Shift+A om een ​​editor te openen. Hiermee kunt u de inhoud van een Kubeconfig-bestand typen of plakken. Klik op de “Clusters toevoegen” knop onderaan om de verbinding aan uw catalogus toe te voegen.

De Hotbar gebruiken

Veelgebruikte clusters kunnen aan uw hotbar worden vastgemaakt. Dit is de verticale strook met pictogrammen aan de linkerkant van het venster. Om te beginnen wordt alleen de Catalogus vastgemaakt aan de hotbar, in het eerste slot. U kunt het losmaken door met de rechtermuisknop te klikken en “Losmaken van Hotbar” te kiezen.

Items worden vastgezet vanuit de catalogus. Klik op het pictogram met de drie stippen rechts van een item en klik vervolgens op "Pin to Hotbar". Het gaat naar de volgende beschikbare hotbar-sleuf. U kunt uw hotbar herschikken door items te slepen.

Advertentie

U kunt snel tussen clusters in uw hotbar springen door op hun pictogrammen te klikken. Het rechtsklikmenu geeft opties voor delen, instellingen en verwijderen weer waarmee u uw verbindingen kunt beheren. U kunt deze items openen voor clusters die niet in de hotbar staan ​​door naar de Catalogus te gaan en vervolgens op het pictogram met de drie stippen naast een item te klikken. De catalogus kan op elk moment worden bereikt door op Ctrl+Shift+C te drukken.

Werken met clusters

Lens biedt krachtige clusterbeheerfunctionaliteit die dan die aangeboden door het officiële webgebaseerde dashboard. U kunt alle resources inspecteren die in uw cluster worden uitgevoerd, variërend van eenvoudige pods en implementaties tot de aangepaste typen die door uw applicaties worden toegevoegd.

 

Zodra je een cluster hebt geselecteerd, toont Lens verschillende categorieën bronnen in het linkerdeelvenster. Deze aanpak verschilt enigszins van andere dashboards die de neiging hebben om een ​​op namespace georiënteerde weergave te bieden. In Lens zie je logische groepen resources, in plaats van Kubernetes-objectnamen. Daarom zijn er dropdowns voor “Netwerk”, “Storage,” en “Apps” op een manier die Kubernetes-nieuwkomers helpt kennis te maken met verschillende soorten bronnen.

Zodra je een categorie hebt uitgevouwen, krijg je Kubernetes-objecttypen te zien. Binnen “Werklasten” je hebt subweergaven voor pods, implementaties, replicasets, taken en andere gerelateerde bronnen. Elk resourcetype wordt weergegeven in een tabelweergave die standaard alle items in elke naamruimte toont.

U kunt de resultaten filteren op een enkele naamruimte met behulp van de vervolgkeuzelijst bovenaan het scherm. De tabel biedt ook een zoekbalk en aanpasbare kolommen. Klik op het pictogram met de drie stippen rechts van de kopregel om kolommen toe te voegen of te verwijderen die u moet zien. Deze functie helpt u zich te concentreren op de informatie waarin u geïnteresseerd bent.

Elk item in een tabel heeft ook zijn eigen opties. Deze zijn afhankelijk van het brontype dat u bekijkt. In het geval van een Pod kunt u aan het proces koppelen, een shell in de Pod krijgen, de logs bekijken of het manifest bewerken.

Elke functie brengt een nieuw venster in het onderste paneel naar voren. De meeste deelvensters hebben hun eigen opties waarmee u de resultaten kunt filteren of de opmaak van de uitvoer kunt aanpassen. U kunt het paneelgedeelte samenvouwen door op de naar beneden wijzende pijl op de tabbladstrook te klikken. De knop ernaast breidt het paneel uit om het hele scherm te vullen.

Deelvensters openen in tabbladen waar u vrij tussen kunt schakelen. Als u op de knop 'Nieuw tabblad' klikt, kunt u een lokale terminalsessie starten of een bron binnen het cluster maken.

Advertentie

De laatste optie opent een YAML-editor waarin u een bronmanifest kunt typen of plakken. Sjablonen voor populaire soorten bronnen zijn beschikbaar in het vervolgkeuzemenu in de werkbalk. Klik op “Maken & Sluiten” om de nieuwe bron aan uw cluster toe te voegen.

Aangepaste brontypen worden weergegeven in de “Aangepaste bronnen” gedeelte onderaan de linkerzijbalk. Met submenu's kunt u inzoomen op afzonderlijke typen en de bronnen inspecteren met behulp van elk. U kunt aangepaste bronnen en hun typen bewerken en verwijderen met het gewone menu met drie stippen.

Lens aanpassen

Lens heeft verschillende aanpassingsopties die toegankelijk zijn door op Ctrl+ te drukken Komma. In het scherm met initiële instellingen kunt u het UI-thema, de tijdzone en het shell-pad wijzigen dat wordt gebruikt door lokale terminalinstanties.

De "Kubernetes" tabblad is voor het beheren van clusterbewerkingen. De eerste instelling op dit scherm, 'Kubectl binaire download', regelt de Kubectl-versie die door Lens wordt gebruikt. Standaard downloadt Lens een Kubectl-versie die geschikt is voor de Kubernetes-release van uw cluster. U kunt deze functionaliteit uitschakelen met de groene schakelknop. Gedownloade Kubectl-releases worden toegevoegd aan de map die wordt weergegeven in 'Directory for Binaries'.

De “Kubeconfig-synchronisaties” list definieert mappen die Kubectl zal inspecteren op Kubeconfig-bestanden. Overeenkomende bestanden worden automatisch aan uw catalogus toegevoegd. Dit is standaard uw .kube-directory.

 < /p>

 

De laatste “Helm Charts” sectie kunt u nieuwe Helm-opslagplaatsen toevoegen. U kunt grafieken uit deze opslagplaatsen installeren door de Apps > Grafiekenmenu in het beheerscherm van uw cluster. Beschikbare grafieken worden weergegeven; selecteer er een en klik op “Installeren” om het aan uw cluster toe te voegen.

 

Extensies

Lens ondersteunt extensies die verdere functionaliteit kunnen toevoegen. Druk op Ctrl+Shift+E om een ​​nieuwe extensie toe te voegen. Voer een URL in of selecteer een gedownload extensiearchief van uw bestandssysteem. Druk op de blauwe “Installeren” om de extensie in te schakelen.

 

Advertentie

Er is momenteel slechts een handvol extensies beschikbaar. Ze richten zich vooral op het toevoegen van compatibiliteit met specifieke Kubernetes-installaties van leveranciers. Er is ook een Certificaatinfo-extensie die de vervaltijden van certificaten binnen de Lens-interface kan weergeven.

U kunt ook uw eigen extensies schrijven met Lens’ gedocumenteerde API's. Ze ondersteunen het toevoegen van nieuwe objectdetails, het maken van aangepaste pagina's, het toevoegen van statusbalkitems en andere UI-aanpassingen. Extensies kunnen worden gepubliceerd naar npm om een ​​tarball-link te genereren die Lens’ installatiescherm kan verwijzen.

Conclusie

Lens is een met functies gevulde grafische interface voor Kubernetes-clusters. Hiermee kunt u met meerdere verbindingen tegelijk werken en worden alle bronnen binnen elk cluster zichtbaar.

Vergeleken met andere dashboards heeft Lens een belangrijke beperking omdat het een desktop-gebonden toepassing is. U kunt de kracht ervan niet gebruiken op uw mobiele apparaten.

Deze zwakte is echter ook een belangrijke kracht: in tegenstelling tot het officiële dashboard, hoeft u geen proxy's in te stellen of bloot te leggen een webservice, aangezien Lens uw bestaande Kubectl-configuratiebestanden gebruikt. Dit maakt het een veiligere optie dan het uitvoeren van een webgebaseerd dashboard binnen uw cluster.

Advertentie

Lens is bedoeld voor Kubernetes-beheerders en operationele teams die een meer geavanceerde beheerervaring nodig hebben. Ontwikkelaars zullen zich ook thuis voelen – met zijn Command Palette (toegankelijk via Ctrl+Shift+P), is Lens een toetsenbordvriendelijke keuze die sterk leent van moderne IDE-ervaringen. Het is een waardevolle optie als u eenvoudigere dashboards bent ontgroeid en niet wilt werken met Kubectl-commando's en -manifesten.